Vegyél-e idén új iPhone-t?
2018. június 25. írta: Almás Jóska

Vegyél-e idén új iPhone-t?

iphone_2018.jpgHát, ha évente cseréled a telefonodat, akkor úgyis megveszed, szóval feleslegesen olvasol – ez a cikk a taktikusaknak szól. Nekik üzenem: NE. Ha nagyon muszáj, akkor egy tavalyi X vagy az új SE esetleg szóba jöhet, de ne pazarold a pénzed az idei csúcsmodellekre.

Okfejtésem ott kezdődik, hogy a notch fura. Igen-igen, ezerszer hallottam már, hogy milyen könnyen meg lehet szokni és hogy függőleges helyzetben fel se tűnik már. Csakhogy én például rendszeresen nézek videókat telefonról és rettentő mód zavarna, ha belóg a képbe vagy ha emiatt kisebbre kéne vennem a kijelzőt és oda is káva kerül, ahonnan egyszer már elvették – vagy akár sose volt még káva ezelőtt!

Szóval utálom. Ellenben minden mást nagyon szeretek az X-ben, tehát előbb-utóbb be fogok ruházni egyre, de az nem idén lesz. 2018 ugyanis egy átmeneti időszak: ilyenkor áll át igazán az Apple OLED-re, amire már legszívesebben átállt volna jóval korábban is, csakhogy nem állt készen rá. Igazából két okból sem állt készen és csak az évforduló miatt vezették be már most.

Egyrészről, ha már valamikor lecserélik a kijelzőt, az a minimum az Apple designereinél, hogy kikapcsolt állapotban is láthatóvá tegyék a változást – ergo kávátlanítanak. Csakhogy a Face ID még fasorba se volt, amikor a design csere időszerűvé vált két éve, a hátlapra meg egyszerűen nem voltak hajlandók átpakolni az ujjlenyomat olvasót – hála az égnek. Valószínűleg emiatt nézett ki a 7 pont úgy, mint a 6S: mert nem tudták meglépni, amit eredetileg akartak.

Maradni kellett tehát a hagyományos megoldásoknál, de mivel nagyon közeledett a tíz éves forduló, fel kellett gyorsítani a dolgokat, mert egy ilyen eseménynél mégiscsak elvárt egy külső-belső megújulás. Elkészült a Face ID első változata, ami bár használható, de még az első generációs ujjlenyomat olvasóra emlékeztető módon lassan és közel sem minden próbálkozásnál funkcionál. Viszont még így is másfél-két év előnybe hozta a céget az újítás és mivel a forradalom apropóján eltűnhet a kijelző nagy részéről a technika, végre az OLED bevezetése is indokolt lett.

Csakhogy itt nem ér véget a sztori, mert az OLED-et eredetileg egy második okból is késleltették: a Face ID technikai szempontból szép és jó, de esztétikailag meg ronda, már ami a vele járó kijelző szigetet illeti. Ezt az Apple is tudta, épp emiatt tervezték tovább odázni az OLED-et – egészen addig, amíg készen nem lesznek a kettő egybeépítésével.

Sajnos nem sikerült időre befejezniük a fejlesztést, de itt jön képbe a Samsung, akik 2019 februárjában adják majd ki a Galaxy S10-et, és a fejlesztési ciklust, valamint a kerek számot figyelembe véve – no meg a tényt, hogy az iPhone X-szel kell versenyeznie, ha már korábban egy ugrással azonos számozásra hozták őket –, várható, hogy a telefon 9. évfordulóján ünneplik majd a tizedik szülinapot és ezzel együtt meglépik azt, amit Apple nélkül talán csak egy évvel később mutatnának be. Márpedig ők nem fogják bevezetni a notch-ot, helyette beépített ujjlenyomat olvasót készítenek majd, az előlapi kamerát meg eldugják egy nagyon vékony sávon – amiben meg 3D arcfelismerő rendszer lesz, de erről a hibridről majd talán máskor.

Annyi biztos, hogy erre az Apple is válaszolni akar majd, viszont mivel ők kukázták az ujjlenyomat olvasót (legalábbis telefonon), a kamerát kell majd úgy előtérben tartaniuk, hogy közben a szigettől is megszabaduljanak. A Samsungtól várható, hogy februárig nem fogják tudni elsüllyeszteni a kamerát a kijelzőbe, csak az alsó kávát hagyják még el és a felsőn vékonyítanak. Ez az Apple-nek azért kedvez, mert ők a Samsung csinnadrattájára tudnak egy erős jobb horoggal válaszolni, amikor is előállnak a süllyesztett kamerával, ahol a kijelző is látszani tud már – esetleg nem olyan tisztán és fényesen, de mégiscsak valahogy. Az átmenet tehát csak idáig tart, 2019-től már ismét használható telefonokat fogunk tudni vásárolni! Legalábbis az Apple-től, mert az androidosok erre is nyugodtan rászámolhatnak még fél-egy évet.

A bejegyzés trackback címe:

https://almasjoska.blog.hu/api/trackback/id/tr4914046490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása