Tökéletes iPhone-ról álmodtam
2019. január 31. írta: Almás Jóska

Tökéletes iPhone-ról álmodtam

notchless.jpgBőven van oka a kétségbeesésre annak, aki a legfejlettebb technológiákat szeretné használni, mégis maradna az Apple termékeinél. Vannak eszközök, amiket évekig nem fejlesztenek, míg másokat frissítenek ugyan, de az meg nem hozza el a várt fejlődést. Vajon mi kellene ahhoz, hogy nyugodtan üljünk le ismét a szeptemberi bemutatók elé, tudva, hogy ma is meglepnek ma minket?

Egyrészt nyilván lehetne nem olvasni az olyan blogokat, mint amilyen ez is. Meg minden mást is, ami elárulhatja a szivárgások alapján, hogy mire lehet számítani. De az iPhone X kapcsán egyértelművé vált, hogy nem pusztán ennyi a probléma. Azért a telefonért szinte minden Apple rajongó odavolt meg vissza, csak legfeljebb hiányzott a megszokott méretválasztás lehetősége. És mondhatnánk, hogy az átlag felhasználót ez nem érdekli, ő jól elvan a 8-cal is, de fél évvel annak megvásárlása után sokan törték a fejüket, hogy jól döntöttek-e vajon, mert sorra jelentek meg ugyanannyiért az X-hez hasonló Androidos telefonok. De akkor vajon mi kéne ahhoz, hogy az iPhone megint vonzó legyen? Ne csak egyszer, de kétséget kizáróan, minden évben?

Sajnos az, hogy minden évben innováljon. Hogy minden egyes bemutatón rukkoljon elő valami olyannal, amire senki más nem képes. És hogy miért mondom, hogy sajnos? Mert hiszem, hogy az Apple képes lenne rá, de mégsem teszi. Az általa gyártott alkatrészek tényleg magukért beszélnek, de a telefon tartalmának nagy része valahonnan máshonnan érkezik, a zárt rendszerű integráció és optimalizáció épp ezért kevésbé működik. Saját gyárat kellene építenie az Applenek a kijelzőkhöz, az akksikhoz, a hálózati chipekhez és minden egyébhez.

És míg ebből semmi nem látszik, az a helyzet, hogy mindez már mozgolódik a háttérben. Úgy egy hete, hogy felvették a Samsung korábbi akkumulátoraiért felelős részleg vezetőjét, miközben egy-két éven belül várhatóan saját megoldása lesz a hálózatokhoz csatlakozásra és még a kijelzők terén is készül valami turpisságra, a microLED ugyanis fejlesztés alatt van az Apple titkos kis laboratóriumában.

Ezek alapján képzeltem el, milyen lenne az Apple álomtelefonja idén és egy remélt jövőben. Ha a 2019-es felhozatalt nézzük, akkor jöjjön csak nyugodtan a harmadik kamera, de az 5,8"-os és a nagyobb változatba is! Jöjjön, méghozzá ToF-fel, amivel lézeres pontossággal lehet belőni a tárgyak távolságát és pontosabb zoomot kapunk. Illetve legyen képes arra az éjszakai módra, amit a Google képes pusztán a mesterséges intelligencia segítségével is megteremteni, szóval az Apple-nek sem ártana valami hasonlót virítania. Zsugorodjon a notch és a peremszéli káva és használjon tényleg baromi nehezen törhető üveget vagy más, egyéb anyagot, miközben a vezeték nélküli töltés gyorsuljon. A processzor erősödését nem bánom, de legyen végre értelme az AR-nek és kapjon legalább 6 GB RAM-ot mindkét gép. Az akksiról nem szólok, mert minek. Mindenki tudja, mit akarunk.

E két telefon mellett pedig jöjjön ki végre egy 4"-os változat (vagy legalábbis házméretben akkora, mint a korábbi SE, a kijelző nyugodtan nőhet), ami megkaphatná az XR összes tulajdonságát. Sokkal nagyobb a kereslet a sehol máshol nem létező kis telefonokra, mint a nagyobb és még nagyobb nagy készülékekre. Elég, ha van a Nagy, a Kicsi meg a Normál. Ez a felosztás gyakorlatilag tökéletes lenne. Bár a kicsit lehetne mondjuk fél évvel a flagshipek után, március körül frissíteni, de egyébként ezzel szerintem a világ összes vásárlója elégedett lenne. Még akkor is, ha nem minden, csak minden második évben jelenik meg egy újabb verzió. Legalább meglenne a trójai faló az indiai piacra is.

Aztán olyan négy év múlva, mikor végleg eltűnik a notch, jöhet a microLED és a csatlakozó nélküli világ. Dobozba zárt füles és töltő nélkül, amennyiben még mindig szükség lesz a drasztikus árcsökkentésre. A cél nem a kiegészítők ismételt eladása, hanem hogy a telefonokat vigyék mint a cukrot, méghozzá akár évente. Az egyetlen bajom, hogy ha ez várható négy év múlva, akkor meglepő lenni bármi egyebet látni a kamera további fejlesztésén túl. Jó volna,  ha nem kéne ennyit várni rá, mert addigra az Androidosok is simán megcsinálják. Ahogy a notch bevezetésében volt (közel) első, úgy legyen annak eltüntetésében is dobogós az Apple! Mindjárt jobban felnéznének a cégre.

Viszont mivel erre elég kicsi az esély a jelenlegi fejlődési tempóban, úgy néz ki, telefonok terén ez a bezelless trend marad az egyetlen izgalom a közeljövő tekintetében, az pedig kutyafüle. Bár, ki tudja?

A bejegyzés trackback címe:

https://almasjoska.blog.hu/api/trackback/id/tr8714589470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fénycsepp 2019.02.01. 06:51:28

Egy kicsi almának nagyon örülnék, vigyázok is a mostanira nagyon. Amikor kipurcan, akkor.....jaj jaj.

Pfdd 2019.02.01. 08:43:47

Óriási hibának tartom a kisméretű vonal elhagyását. Remélem idén kijönnek egy szuper kis telefonnal, SE méretben. Szerintem ez az első lépés a versenyben maradáshoz, mert nem létezik az SE-n kívül normális méretű készülék. Rengetegen vagyunk akik főleg csak telefonálásra használjuk, és ha nincs más kéznél mégiscsak teljes értékű okostelefonként működik. amúgy meg ott az ipad, ami sokkal jobb mint egy 5-6"-os kijelző.

nemecsekerno_007 2019.02.01. 08:59:27

Valamit kéne már villantaniuk az asztali gépeknél is végre...

2019.02.01. 09:03:18

@Pfdd: ha csak telefonálásra használod, mi a fenének negyedmillás telefon? Nem az a baj, hogy van pénz lóvéra, hanem hogy hülyeség...

Pfdd 2019.02.01. 09:10:14

@Kolompár Magneto: nem kell nekem negyed milliós telefon, SE-t 90-ért vettem. És nem azt írtam hogy csak telefonálásra használom, hanem hogy főleg arra. 10-20%-ban használom netre, gps-ként, különböző alkalmazásokat (netbank, parkolás, matricavásárlás), fényképezésre amikor nincs nálam fényképező. Erre teljesen jó az SE mérete, kicsi, könnyű, az új tepsiket nem tudom zsebre vágni.
Nyilván nem 90-ért várom az utódját, inkább azért várom hogy legyen mire cserélni majd a jövőben.

Poroszka ló 2019.02.01. 09:11:44

Nem érdekel se az iPhone, se az Apple, se az Android. Viszont magyarázd el nekem, miért írtad ezt a két mondatrészt:

"bőven van oka a kétségbeesésre annak"
"vajon mi kellene ahhoz, hogy nyugodtan üljünk le ismét"

Ha nincs új fícsör a telefonodon, akkor te már kétségbe esel és idegeskedsz? Benned ez feszültséget kelt és ettől rosszul érzed magad?

Lehet kezeltetned kellene magadat egy szakemberrel.

felhőkergető 2019.02.01. 09:43:25

az Epöl tulajdonosai pedig arról álmodnak, hogy a sok szart jó drágán mind megveszik xD

igazi hős 2019.02.01. 12:49:12

@Poroszka ló: Az emberek jellemzően szeretik cserélgetni a használati tárgyaikat, erről szól az ún. fogyasztói társadalom. És a telefonjukat lecserélik évente, mert az olcsó és mégis divatcikk. (Ebben tagadhatatlan szerepe van az Apple-nek.) Akinek több pénze van, az az autóját cseréli 1-3 évente. Mások megveszik az 5., 10., sokadik cipőt, nadrágot, egyebet, pedig arra sincs valós szükségük, "csak" megtehetik. Ilyenek vagyunk, mi emberek.

Max Cuda 2019.02.01. 14:00:23

Jó ez a cikk mert végre elmondhatom hogy az iPhone XS Max-om akksija egy mocskos tetves hulladék, 10 perc aktív használat után 6-8% simán leugrik. Fél nap alatt simán úgy lemerül hogy mondjuk néha veszem elő. És ennek ellenére sem tudok lemondani erről a telefonról mert tetszik is szeretem nagyon és a megszokás miatt sem.
süti beállítások módosítása