A titokzatos iPhone SE 2, amiről már mindent tudunk
2018. június 20. írta: Almás Jóska

A titokzatos iPhone SE 2, amiről már mindent tudunk

http://iphonex10manual.com/wp-content/uploads/2018/04/iphones.jpgAzt már tisztáztuk, hogy miért nem jött ki júniusban egy új iPhone SE, de most részletesen összeszedem, miket tudunk róla. Például hogy nem úgy fog kinézni, mint a fenti képen.

Az SE elnevezés Special Edition-t jelent. Egyszeri és megismételhetetlent. Elnevezne-e egy telefont úgy az Apple, hogy utána rendszeresen ismétli ugyanazt? Fenét. Az 5S házába bújtatott 6S egy különleges és népszerű hibrid, amivel sok vásárlót be lehetett vonzani az Apple tájékára, hiszen nagyjából ez az egyetlen használható 4”-os okostelefon manapság. De bolondság lenne még egyszer ugyanezt megcsinálni, ezúttal egy iPhone 7 vagy 8-at véve alapul, mert így két dologban is önmagát gáncsolná ki az Apple.

Egyrészt még mindig úgy éreznék az emberek, hogy a Touch ID él és virul és ez súlyosan akadályozná az Apple azon törekvéseit, hogy az egyelőre kizárólag általa képviselt 3D arcfelismerő technológiával párosítsa fejben mindenki a legújabb almás telefonokat.

Másrészről ott a jack, amit idéntől egyetlen, a hivatalos palettán maradó készülék se támogat majd, mivel kikerül a 6S, így egy nálánál valamivel gyengébb felszereltségű készülék sem maradhat a listán. Ésszerű lenne ennek alapján kivenni a jacket és egy kicsit feltuningolni, hogy aztán ugyanebben a házban és hasonló áron újra forgalomba kerüljön a régi SE, de akkor nem teljesül az első feltétel és ez egyértelműen megengedhetetlen az Apple-nek. Szokjuk meg, hogy az Apple előbb-utóbb mindenkit rá fog kényszeríteni az átállásra. Ez egyébként az Androidosokat és Windowsosokat is ugyanúgy érinti, de erről egy későbbi cikkben.

Mindkét feltétel teljesüléséhez egy Face ID-val bíró, de jack nélküli készüléket kell kiadni, viszont ez indokolja a nagyobb házba költözést is, mert gondoljuk végig: a kamerás szenzorsziget egyforma méretű minden készüléken, így 4"-on nem maradna hely a kijelző két oldalán a térerő, idő és egyéb jelzésekre szolgáló kijelző öblöknek. Nem tehet mást az Apple, mint nagyobb házba költöztetni a kicsikét. Hogy végül miért 6,1” lett a választott méret, azt pontosan nem tudni. Lehetnek technológiai, de gazdasági okai is, amire itt már röviden kitértem, a felröppent 4,2”-es pletykák pedig valószínűleg kizárólag kezdeti próbálkozások, prototípusok voltak – pont úgy, ahogy az iPhone X-ről is számtalan ilyen fotó kikerült hónapokkal a végleges verzió megjelenése előtt.

Ha ezt mind végiggondoljuk, juthatunk-e bármi másra, minthogy az a bizonyos harmadik, Face ID-s iPhone lesz az új és megismételhetetlen SE? Merthogy ebből sem fog később új változat érkezni, ez lesz az utolsó LCD kijelzős iPhone és vélhetően szintén ez fog utoljára csak egy kamerát kapni.

Azzal kapcsolatban, hogy milyen processzorral érkezik, az egyetlen pletyka is elég régi, de e szerint az iPhone 7-be szerelt A10 Fusionre számíthatunk. Csakhogy, ha azt vesszük, hogy az iPhone X utód 900, a Plus 1000 és a harmadik telefon 650 dollár körül lesz kapható, akkor vajon mennyibe fog kerülne az előző generáció? A 2017-es X semennyibe, mert nem lesz kapható, de a 8 vajon lemegy-e 550 környékére? És akkor mennyi lesz a mindössze két éves iPhone 7? 400-450 dollár?

Nem. Az a legvalószínűbb eset, hogy iPhone 7-et szintén elkaszálják és a mostani $550-es árát a 8 kapja meg, ez alatt pedig nem lehet majd iPhone-t kapni. Cserébe viszont ugyebár csökken a csúcskészülék tavaly megemelt ára is, szóval mindkét irányból szűkül az a bizonyos olló. Viszont, ha az új SE drágább lesz a 8-nál, nem kaphat gyengébb procit nála, tehát vagy megkapja az A11 Bionic chipjét, vagy – és ez a valószínűbb – rögtön egy A12-t. Lehetne persze spórolgatni, de a cél még mindig az, hogy hiába lesz kapható a 8, mégse legyen mérhető semmilyen módon a Face ID-val bíró, „igazán Apple-ös” csúcsmodellekhez.

Viszont mindebből még egy fontos dolog következik: az, hogy valóban üveg hátlappal és vezeték nélküli töltéssel érkezik az SE, hiszen ebben is legalább ugyanolyannak kell lennie, mint a 8. Az egyetlen hátránya hozzá képest, hogy nem lesz benne 3D Touch, de ezt a mostani SE tulajok már amúgy is megszokták. RAM-mal kapcsolatban a legvalószínűbb, hogy ebben is igyekeznek majd túlmutatni az iPhone 8-on, és rögtön 3 GB-ot pakolnak majd a készülékbe, tárhely tekintetében viszont követik az elődöt és nem emelnek majd rajta.

Kamera terén az Apple idén nagyot fog robbantani, de ez csak a Plus, esetleg mindkét OLED kijelzős drágaságot fogja érinteni, az olcsóbb SE az iPhone 8 egy darab 12 megapixeles csodáját és valószínűleg a Retina HD True Tone kijelzőjét örökli meg, kb. 330 ppi-vel. Hogy a ház nem rozsdamentes acélból készül, talán mondanom se kell, de ilyen teljesítmény mellett ez a legkevesebb.

De most már tényleg árulja el nekem valaki, hogy miért lesz érdemesebb az idei iPhone X-et venni majd ehelyett? Nagyon úgy néz ki, hogy a tavalyi sztár lesz az idei legnagyobb csalódás.

A bejegyzés trackback címe:

https://almasjoska.blog.hu/api/trackback/id/tr4314046664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása