Mi várható a szerdai Apple keynote-on?
2018. szeptember 11. írta: Almás Jóska

Mi várható a szerdai Apple keynote-on?

tim-cook-apple-logo.jpgEhhez már nem kell nagy jóstehetség, mert szinte mindent megírtam vagy én, vagy más szivárogtatók/pletykalapok. Várhatóan az idei év hozza majd el az egyik leglátványosabb megújulást Apple fronton, szép lassan kivéreztetve a hagyományos kereteket és csatlakozókat támogató utolsó termékeket is.

  1. Tim Cook belép és aztán kimegy. Jó sokszor.

De tényleg, néha már feleslegesen jön színpadra, mert a lényeget mindig más mondja el helyette. Jó házigazda módjára viszont ezen rossz szokásán aligha változtat, esetleg kihagyatja idén a senkit nem érdeklő bolthálózat és hasonlók alakulását. Így is lesz mit mesélni.

  1. Apple Watch

applewatchseries4mockup-800x545.jpgKérdés, hogy marad-e a Series 4 elnevezés, vagy végre észbe kapnak és találnak az új designra hivatkozva valami rövidebb nevet neki. Merthogy abban biztosak lehetünk, hogy 15%-kal nagyobb lesz a kijelző és a ház is megváltozik. Még vízállóbbá teszik azzal, hogy az iPhone 7-ből ismert Force Touch veszi át a hagyományos kattintós gombok helyét és még egy új, arany szín is érkezik.

Watch OS tekintetében sok újdonságot nem várunk, de az új Watch Face-ek bevezetését és annak engedélyezését, hogy hasonlókat harmadik fél is gyárthasson, nagyon is.

  1. iPad Pro és Apple Pencil 2ipad_pro.jpg

Idén nem frissül tovább a már tavasszal bemutatott olcsó iPad, a Pro vonal viszont megkapja a kávamentesítő kezelést, ami összességében szenzorsziget méretű keretet eredményez, hogy még éppen meg lehessen fogni, de mégis a kijelző domináljon. Ha valaki esetleg aggódna: a notch nem fog belógni a képbe. A kijelző megtartja a ProMotion technológiát, vagyis a 120 Hz-es képfrissítést, ami miatt viszont kérdéses az OLED bevezetése. Idén még valószínűleg marad az LCD, de a tavaly bemutatott és azóta a MacBook Pro vonalat is elérő True Tone így is érkezik hozzá.

Processzor tekintetében az A11 Bionic X változatát kapja meg, ami összesen 8 magot jelent: hármat a nagy, ötöt a kis teljesítményt igénylő feladathoz. 4 GB RAM-mal dolgozik majd, nem lesz rajta jack csatlakozó, a hátsó kamera pedig 4K 60 fps képes lesz, de csak egyetlen lencsét használ.

Feloldáshoz természetesen az arcunkat kell használnunk, itt viszont érdekes csavar jön, ugyanis az iOS 12 eddig csak annyit árult el a Face ID-ról, hogy egy második arcot is képes lesz kezelni, de a tableteknél szükséges horizontális feloldást nem. Abban biztosak lehetünk, hogy a Face ID egyik eszközön sem frissül hardware-esen, így viszont az tűnik bizonyosnak, hogy az Apple bizony megoldotta ezt szoftveresen is – várhatóan ez lesz majd az egyik legnagyobb meglepetés.

Szintén az iPad Pro bemutatóján fogják prezentálni az új, kisebb ceruzát, ami már vezeték nélküli töltést alkalmaz, elhagyva a Lightning csatlakozót. A méretbeli változáson túl a jobb anyaghasználaton lesz a hangsúly, várhatóan még kényelmesebb lesz a használata.

  1. iPhone2018-iphones.jpg

Ha az Apple Watch-nál kérdés, akkor itt pláne rejtély, miként fogják nevezni az új felhozatalt. Bár újabban felmerült az XS ötlete a tavalyi X utódja esetében, szerintem iPhone, iPhone Plus és iPhone SE (2018) mellett maradnak majd.

Biztosan jön a tavalyi X (5,8”) frissítése és annak új, nagyobb (6,5”) változata. Mindkettő a tavalyihoz képest erősebb procival, több memóriával és jobb kamerával érkezik, lényegi változások nélkül. Lesz egy harmadik, LCD kijelzős (6,1”) változat is, a tavalyi X memóriájával, a 8 (megapixelek terén turbózott) kamerájával és az idei processzorral – és nem utolsósorban Face ID-val, True Tone kijelzővel. 3D Touch nem lesz benne, de üsse kavics. Utóbbit kb. a mostani iPhone 8 árán lehet majd kapni, az új X ára csökken $100-ral, az 1000-es kategóriát pedig a Plus veszi át.

Friss pletyka, hogy legalább a két OLED kijelzős telefon megkapja az Apple Pencil 2 támogatást is, ami nem lesz kötelező és nem arra lesz jó, hogy irányítsuk vele a készüléket, hanem designereknek adnak egy kompaktabb munkaeszközt, ugyanakkor ez könnyen lehet az Apple új troll kampányának is része.

Ha érkezik az iOS 12-vel, akkor mindhárom készüléknél működni fog a Face ID vízszintesen is. Emellett mostantól nem lesz USB-A, csakis USB-C támogatás, legalábbis az idéntől gyárilag kapott gyorstöltőbe ilyen végű adatkábel megy majd, de a telefonok oldaláról marad a Lightning csatlakozó.

Míg az iPhone és iPhone Plus a space gray és silver mellett kap egy blush gold-ot, addig az iPhone SE öt, rikítóbbnál rikítóbb színben pompázik majd. A blush gold viszont egyesek szerint várható egy megújult iPhone 7 kiadásban is, de ebben én nem lennék olyan biztos – szerintem ezt a telefont a 6S-sel és a régi SE-vel együtt kivezeti majd az Apple a piacról, hogy csak vezeték nélkül tölthető mobilt áruljanak.

  1. AirPower és AirPods 1.5

Tavaly mutatták be, szóval most csak összefoglalják, hogy mi mindenhez lesz jó – telefon, óra, fülhallgató – és végre bejelentik a pontos megjelenési dátumot. Valószínűleg ekkor teszik majd hozzá azt is, hogy érkezik egy kisebb vérfrissítés a vezeték nélküli fülhallgatók terén, egy zöld pöttyel a tokon, a nagyobb távolságot és energia takarékosabb W2 chippel és esetleg az új telefonokhoz passzoló színekkel. A neve marad AirPods, plusz számozás nélkül. Tapsvihar.

  1. MacBook (Air)

A mostani megy a kukába, de egy keskeny peremű, 11”-os házba beférő, valójában kb. 12”-os kijelzővel bíró laptopot – és ennek fényében egy új MacBook-ot is kapunk. Így tulajdonképpen nem is az Air, hanem a sima MacBook fog megújulni az előbbi születésnapja alkalmából. Nyolcadik generációs processzoron és harmadik generációs pillangó billentyűzeten túl másra ne számítsunk, itt most egyértelműen a keretnélküliségen lesz a hangsúly, meg azon, hogy mennyire könnyű mindkét méret és hogy ez már megint rekord. A kisebb változat ára jóval a mostani MacBook ár alatt marad, azt a mezsgyét valószínűleg a nagyobb testvér, vagyis a mostani MacBook átalakított, kávamentesebb, kb. 13”-os változata fogja megörökölni. Még az is lehet, hogy beépítik a Touch ID-t, de a Pro gépekhez hasonló TouchBarra ne számítsunk.

  1. Mac mini és Pro

Csak a Mac mini jelenik meg idén, teljesen megfosztva minden hagyományos csatlakozótól és USB-C-vel teletűzdelve – jóslatom szerint a formája is kerekedik, erre utal a meghívó. Nyilván javul majd a gép teljesítménye, hiszen volt hova, de pontos specifikációkról annyit tudunk, hogy profibb igényeket is kiszolgál majd a legerősebb változata. Az viszont biztos, hogy a valódi Pro vonal megújulásáról idén még egy koncepciót láthatunk, de a specifikációkat és pontos megjelenés dátumát nem árulják el egyelőre.

Unatkozni így sem fogunk, mert hiába tudunk minden részletet, az ezekhez készült spotokért amúgy is érdemes nézni a show-t. Meg aztán, hátha lesz még valami meglepetés. A fenti palettán túl még bőven lenne mit bemutatnia az Apple-nek, de mivel arra már nem lesz idő, így ezek áttolódnak egy vélhetően márciusi időszakra. A poént persze a blogon már heteken belül lelövöm itt a blogon, szóval érdemes lesz követni.

A bejegyzés trackback címe:

https://almasjoska.blog.hu/api/trackback/id/tr7614234371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ComLo 2018.09.13. 09:46:46

Hát ne sértődj meg, de a "jóslataidból" amik bejöttek, azokat mindenhol máshol is lehetett, sokkal előbb olvasni, amiben valami egyedi dolgot láttál, ott nem is lett igazad.

Almás Jóska 2018.09.13. 11:34:51

@ComLo: Figyeld majd a blogot, még ma kivesézzük a kérdést, hogy miben tévedtem és miben lett igazam.
süti beállítások módosítása