Lesz-e USB-C az új iPhone-okon?
2018. június 27. írta: Almás Jóska

Lesz-e USB-C az új iPhone-okon?

usb-c.pngMár megint olyanon csodálkozik a fél világ, ami a világ legtermészetesebb dolga. Na jó, ez költői túlzás, de akkor értsük ide azokat az Apple rajongókat, akik előre tudni szeretnék a legújabb pletykákat a cég termékei körül. Ők is elég sokan vannak, és szinte egyszerre sikoltottak fel pánikolva a hírre: HOGY KÉPZELI az Apple, hogy idéntől USB-C-re cseréli az iPhone adatkábelét?

Én meg már megint azon csodálkozok, hogy vajon miért olyan nehéz ezt összerakni, miért kell ehhez egyáltalán pletykákat hallani? Az Apple bevezette már vagy két éve kivezette a laptopjairól az USB-A-t, viszont más készülékeit meg még mindig ezzel forgalmazta. Mit vártak a kedves rajongók? Hogy majd visszafejlődik az Apple csak azért, mert még mindig nehezen dolgozzák fel az emberek a változásokat?

Egyáltalán nem bukott bele a cég abba, hogy újít, sőt. Kezdik követni a népek és mikor idén meglépi azt, hogy végleg felhagy az USB-A támogatásával minden új termékénél, nem fogja tudni tovább halogatni ezt a technológiai ipar többi tagja sem – és szép lassan eljutunk majd arra a pontra, amiért hülyézés helyett isteníteni kezdi már megint mindenki a néhány évvel ezelőtti forradalmi lépéséért.

Épp ezért fontos cég az Apple: mert bár létezhet egy technológia már évek óta, de ha egyszer azt ő is átveszi, néhány éven belül az egész életünk megváltozik. Így lesz ez mostantól a vezeték nélküli töltéssel és mostantól a használt kábelekkel is. S mindez jót tesz: ha végre elengedjük a régi felfogást, miszerint mindenhez külön típusú kábel kell és megtapasztaljuk annak szabadságát, hogy szó szerint bármihez elég ugyanaz a vezeték, rögtön megértjük, merre megyünk tovább. Persze nem ezzel ér majd révbe az Apple fejlődési útja e téren, de ez megint egy másik cikk témája lesz majd.

Szóval idén jut el oda az iPhone felhozatal, hogy végleg lekerül az Apple hivatalos palettájáról minden 3.5 mm-es jack-et használó telefonja. Ez azt a praktikus helyzetet teremti meg, hogy többé nem fog jack átalakítót se adni az új modellekhez, cserébe felszabadul egy kis hely a dobozban, ide pedig bekerülhet az USB-A és USB-C átalakító. Igen, unalmas ez a plusz kábel téma egy darabig, de mint fentebb írtam, ez csak átmenet és nagyon is meg fogja érni hosszú távon. Viszont rengetegen félreértelmezik a mostani híreket, úgyhogy a rend kedvéért még egyszer tisztázzuk: a Lightning csatlakozót (MÉG) nem cseréli le az Apple a telefonjain, az idei változás kizárólag az adatkábel töltőfej részét illető USB-t érinti. Meg egyébként magát a töltőfejet is, mert idén a dobozban kapott töltőt is gyorsra cseréli az Apple, de ígérem, pár héten belül megírom azt is, hogy várhatóan melyik évben és miért fog eltűnni a Lightning. Csak addig még sokkal aktuálisabb cikkek is vannak a tarsolyomban.

Nem kell tehát pánikolni, az Apple-nek tök egyértelműen a saját ökoszisztémájának egységesítése volt mindig is a célja, épp ezért most sem meglepő, hanem pont hogy kívánatos, hogy végre a telefonjuk kompatibilis legyen a laptop csatlakozóival is – és ez néhány hónapon belül meg is fog történni.

A bejegyzés trackback címe:

https://almasjoska.blog.hu/api/trackback/id/tr4114076225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása