Mi a baj a kiszivárgott iPhone 14-gyel?
2021. szeptember 10. írta: Almás Jóska

Mi a baj a kiszivárgott iPhone 14-gyel?

9c8ac94a-b762-48e5-a675-9ff0c3262e80.jpegA szivárgások következtében előbb a jövő kedden bemutatandó iPhone 13-ról tudtunk meg gyakorlatilag mindent, a hét közepén pedig már a jövőre érkező telefonról is sokat megismertünk. Ez nagy újdonság, mert általában csak fél évvel a megjelenés előtt kerül véglegesítésre egy adott év telefonja. Az tehát, hogy a mostanit ilyen pontosan sikerült már most megismernünk, csak egyet jelent: az Apple még pontosabb tervvel készül a jövőre, mint azt idáig képzeltük.

Ezen a ponton érdemes letisztázni: fogalmunk sincs, mi következik az iPhone 14 után. Elképzelhető, hogy még évekig nem lesz lényeges előrelépés, mert ami hátravan, az a csatlakozók, a gomb és az elülső kamera eltüntetése. Onnantól kezdve kész a telefon, nincs hova tovább fejlődni, legfeljebb kamerák szintjén, meg hogy a hardver képes legyen távolról is elég erőforrást nyújtani a lassan érkező AR/VR szemüvegeknek. Abban pedig elég biztosak lehetünk, hogy mindezt az Apple jól elhúzza majd, hogy még sokáig megérje gyártani a telefonokat. Ne feledjük, az Apple 2032-ig tervez iPhone-t gyártani (ezt Tim Cook egy belsős megbeszélésen mondta el befektetőknek), vagyis addigra átállnak valamire, amit most még nem látunk át eléggé ahhoz, hogy tudjunk pont következtetést levonni, talán kötődik majd a hajlítható kijelzőkhöz is, viszont a különféle kiegészítőkhöz egyértelműen köze lesz.

Na, de vissza az iPhone 14-re. Még csak pár napja küldték ki a meghívót az iPhone 13 bejelentő showra, de az új szivárgás miatt elég hamar elavultnak tűnhet a korábbi ajánlásom, miszerint érdemes inkább a most érkezőt megvenni. A valóság viszont az, hogy a 14-ről kiszivárgott renderek csak a Pro Max verziót mutatják be. Vagyis csupán sejthetjük, hogy a kisebb Pro is ugyanígy fog kinézni, de abban meg szinte biztosak lehetünk, hogy az átlag felhasználónak szánt változatok nem lesznek teljesen ilyenek.5f072b02-a65a-41ca-99d3-9a33c235e9d8.jpegEgyfelől titán helyett alumínium házzal érdemes számolni: a súlyukban nem lesz olyan jelentős különbség, mint az eddigi acélverziókhoz képes volt, azonban a szilárdság, törés-, és karcállóság annál hangsúlyosabb lesz. Másrészről a titán egy drága dolog, tehát biztos, hogy még ha idén esetleg nem is, de jövőre jelentős árnövekedésre kell számítani. És nemcsak a drágább, de az olcsóbb modellek esetében is. Az Apple ugyanis azt csinálta, hogy 2020 őszétől 400 dollártól felfelé folyamatosan kínált különféle telefonokat, vagyis gyönyörű palettát összeállított, amiben cél volt elérni a költeni kevésbé tudó vagy vágyó embereket és a maximalistákat egyaránt. Ha azonban emelkedik a titánium miatt az ár, meg egyébként chiphiány is van, ami szintén dob rajta, továbbá a Mini kivezetésével kiesik a 700-as cédula birtokosa is a listáról, akkor újrarendeződésre lesz szükség. Az átlagfelhasználónak szánt alumíniumok ára valószínűleg nem fog változni abban az értelemben, hogy a 6,1”-os készüléken valószínűleg nem emelnek majd a megelőző árhoz képest, viszont a 6,7” kapásból drágább lesz annál, és mivel új termék, nincs mihez hasonlítani. Hogy a 6,1”-es alumíniumban miért nem lesz drágulás, azt azért feltételezem, mert szinte kizárt, hogy az olcsóbb telefonok is megkapják a notchless designt, vagyis a Face ID szenzorok az ideihez hasonló módon, de belógnak majd a kijelzőbe. Erről az előző cikkben nem beszéltem, de egy fontos különbség.5424cd79-61a7-4064-bb5f-5624eb935d6c.jpegTehát különbséget csak az fog érezni, aki hajlandó elég mélyre nyúlni a zsebébe. Ez a helyzet pedig leginkább a 2017-es iPhone X debütálásra emlékeztet: az akkor felszabadult extra kijelző arányért sokkal-sokkal többet kértek el, mint azt előtte el tudtuk volna fogadni egy megszokott házzal érkező iPhone-tól. Ez a változás azonban elfogadhatóvá tett mindent, a fél világ akarta, és a Home gomb, amivel eddig tíz évig együtt éltünk, egy pillanat alatt tűnt elavultnak. Most ugyanez a helyzet várható, ahol a Home gomb szinte különlegesség lesz már, és a notch lesz az, ami minden telefonon elavultnak hat majd ezek mellett a Pro készülékek mellett. És mivel akkor bejött neki, ezért jövőre is simán megismételheti azt, hogy először csak egy limitált közönségnek teszi elérhetővé a technológiát, míg a türelmesek többiek csak rá egy-két évre kaphatják majd meg, igaz, valamivel olcsóbban. 

9602dda7-3ae1-4246-82c4-4e0e58f16d01.jpegAzt egyelőre nem látom át, hogy miként épülhet majd fel az új árpaletta, amivel a tömegek minden rétegét képes lesz megszólítani az Apple, de ennek van egy másik oka is. Az iPhone 14 lehet, hogy így fog kinézni, mint a képeken, és lehet, hogy így is hívják majd. Viszont az idei telefon akár 12S, akár 13 lesz, még mindig marad hely egy újabb generációnak a 14 előtt. Vagyis könnyen lehet, hogy az Apple nagyon is marad az iPhone 12-vel behozott desingnál és továbbra is három éves ciklusban gondolkodik. Persze kételyre adhat okot a tény, hogy infónk viszont nincs egy “köztes állapotú” telefonról. Nincs hírünk továbbá arról sem, hogy mi fog történni a kijelzőbe épített Touch ID-val, amiről évek óta pletykálnak, hogy 2022 körül már várható. Ez, ha jönne is, legfeljebb úgy képzelhető el, hogy a notch szigetet az olcsóbb telefonokról így tüntetik majd el, de ez meg nem várható szerintem 2023-nál hamarabb, akár megjelenik jövőre a 14, akár nem. Egyszerűen kell a különbségtétel látszatra a két árkategória és minőség közt. Ez egyébként felvet még egy problémát: az Androidos készülékre erősen hajazni fog, odavész az ikonikusság, hogy ha valaki ránéz egy asztalon heverő telefonra, egyértelműen megállapítható, az iPhone-e vagy sem. Az árra visszatérve: ha érkezne egy köztes 13S még a 14 előtt, akkor könnyebbé válna az árak fenntartása, egyszerűen csak a notch méretét és a kamerák számát kellene megfelelő sorrendbe letenni, és az avulás okán a most még 7-800 dolláros telefonok szépen beilleszthetők lesznek az 5-600-as kategóriákba. A 400 az marad, az SE még jó pár évre maradni fog, csak kap majd egy 5G-s ráncfelvarrást, talán nem is olyan sokára.

A bejegyzés trackback címe:

https://almasjoska.blog.hu/api/trackback/id/tr4716683612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása