Mit fog tudni az új iPad Pro?
2018. július 25. írta: Almás Jóska

Mit fog tudni az új iPad Pro?

ipad_pro.jpgOké, az Apple ősszel bemutatja az Apple Pencil 2-t. De mihez? Az új Home gombos belépő iPad-hez? Frászt. Olyan menő iPad Pro-t kapunk a nyakunkba, hogy a fejünk leszakad majd – és nem a súlyától, hanem a teljesítményétől.

11 és kb. 13, de inkább 12,9 inches modellek érkeznek. Ebből a szempontból ugyanaz történik velük, mint az újraalkotott MacBook Air-rel. Örököl az iPhone X-től is, méghozzá A11 Bionic chip hardcore változatát: hat helyett nyolc maggal dolgozó agyat, ami kis teljesítményhez öt magot, nagyobbhoz meg három másikat felhasználva. A 4 GB RAM marad, ahogy az LCD kijelző is: e téren az új SE True Tone display-e lesz az iránymutató, viszont a Pro tabletek előző generációs találmányát, a 120 Hz-es képfrissítést, azaz a ProMotion-t se kell elfelednünk.

A lényeg viszont az, hogy a megnövekedett kijelzőméret nem jár majd jelentős háznagyobbodással, hála az iPhone X keretnélküli designjának. Ettől mondjuk elég sokan rettegnek, de ok nélkül. Simán meg lehet majd tartani kézben is a tabletet (bár a nagyobbat inkább csak két kézzel vagy ölben), miközben dolgozik rajta az ember. A keretnélküliség itt nem azzal jár, hogy teljesen megszűnne a káva, hanem hogy a felesleges részeket leredukálják és egy minden oldalról egységes fekete sáv fogad majd, nagyjából a mostani generáció vékonyabb oldalával megegyező méretben. Arról nem is beszélve, hogy már az első Apple Pencil óta része a rendszernek az a tudás, ami elkülöníti a belógó tenyér és ujj érintését a szándékos vezérléstől.

Na, és most, hogy végre vége az unalmas részeknek, lássuk, milyen VALÓDI újítások érkeznek. Egyrészt Face ID. Itt már rögtön jön a kérdés, hogy ha egy tabletet még gyakrabban használunk vízszintes módban egy telefonhoz képest, de már a telefon se tudja a vízszintes arcfelismerést, akkor egy ilyen újítás miért lenne jobb alternatívája a jelenleg használt Touch ID-nak? A megoldás egyike az iOS 12 be nem jelentett újításainak: szoftveresen turbózzák a Face ID arcfelismerőjét, így már az X is tudni fogja.

Az új iPad Pro viszont nem csak a kijelzőjét, hanem az iPhone SE 2 kameráit is megörökli: az elülső TrueDepth mellett megkapja az egy szem hátsót is, hogy még több 4K 60 FPS-sel készült tartalommal legyen több legyen az életünk.

Valószínűleg még mindig sokan fognak megbotránkozni azon, hogy idén az iPad-ről is eltűnik a jack csatlakozó – mondjuk nem csak ez a termékcsalád jár majd így –, meg persze a Home gomb is, hogy egy teljes, keret nélküli élménnyel gazdagodjunk.

Igazság szerint már alig várom, hogy ezen az óriási kijelzőn lessem majd az iOS 13 kibontakozását, amikor végre több lesz az alkalmazás, mint az üres tér a főképernyőn, bár erre még egy évet kell várni.

A bejegyzés trackback címe:

https://almasjoska.blog.hu/api/trackback/id/tr1814132355

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása