Átalakulnak az Apple asztali gépei
2018. augusztus 30. írta: Almás Jóska

Átalakulnak az Apple asztali gépei

vin_diesel.jpgAz a helyzet, hogy a huszadik évforduló alkalmán túl semmi logika nem lenne abban, ha az Apple idén frissítené az iMac-eket. Persze nem a gyorsabb processzort sajnálom tőle, hanem a design változást. A Pro felhozatal gyökeres változását ugyanis 2019-re tervezi a cég, az iMac Pro-t pedig meghagyni a régi házában igencsak értelmetlen vállalkozás lenne, ha közben a sima iMac fejlődik. Így aztán, hiába 6 éve érkezett a legutóbbi keskenyítés, erre még várnunk kell egy évet. De azért van ennél több is az Apple tarsolyában.

A cél ugyebár a keretek eltüntetése, viszont ha ez vékonyodik, akkor várható, hogy folytatja az Apple a MacBook vonalon megkezdett trendet és a hardware-es részen is zsugorítani fog. Kiveheti például a HDD-t, régi ketyere már. A pótlással kapcsolatban nyilván az SSD-k jutnak eszünkbe, ami nem is feltétlen lenne rossz helyettesítője a merevlemeznek, tekintve a jövőre várható drasztikus árcsökkenést SSD fronton, csak hát a hosszútávú tervezést nehezíti meg kissé.

Hogy miért lenne mégis illogikus az Apple-től idén frissíteni, arra több válasz is van. Egyrészt jövőre jön az iPhone-okba az új generációs Face ID. Ez lesz az a verzió, ami már kellőképp megbízható és gyors ahhoz, hogy ne csak telefonokba implementálják. A keretek keskenyedése mellett tehát ezt is megkapják az iMac-ek, és ha egyszer ez a terv, akkor semmi értelme úgy frissíteni idén, hogy jövőre csak a FaceTime kamerát cserélik a processzor mellett. Az Apple szeret nagyszabású bejelentéseket tenni, és ezeket a változásokat össze kell vonnia ahhoz, hogy Tim Cook büszkén dőlhessen hátra: „ma is elég teátrális voltam”.

A másik ok, amiért nem várható idén látványos iMac frissítés, az a már említett iMac Pro. A cucc még csak tavaly év végén érkezett meg, az Apple pedig soha nem fogja lecserélni egy frissen bevezetett termék designját egy éven belül. Még az idén megújuló iPad Pro is kapott kb. másfél évet, de egy milliós gépnél jóval nagyobb felháborodást váltana ki, ha egy éven belül olyan jellegű változással állna elő a cég, ami miatt megint érdemesnek tűnik lecserélni a mostani gépet. Lehet, hogy ez üzletileg nem feltétlen a legjobb érv, de az Apple legalább annyira működik elvek alapján, mint a pénz mentén, akármennyire is igyekeznek ezt Steve Jobs halála óta sokan eltagadni a cégtől.

A harmadik ok az új iMac-ek érkezése ellen a jövőre debütáló Mac Pro. Várhatóan még idén bejelentik a specifikációit, de csak egy következő rendezvényen fogják majd prezentálni tudását a gyakorlatban, a vele érkező 8K kijelzővel egyetemben. Tudom, hogy erről még nem sokat hallani mostanság, de az Apple már bejelentette az érkezését egy saját gyártású kijelzőnek, ami egyértelműen a Mac Pro-hoz készül.

Vagy mégsem? Oh, ha tudnátok, mi mindenen fog változtatni jövőre egyetlen kijelzővel… de egyelőre legyen elég annyi, hogy az iMac vonalat biztosan. Ha értesülni szeretnél a későbbi Apple megjelenésekről is, lájkold a Facebook oldalam.

A bejegyzés trackback címe:

https://almasjoska.blog.hu/api/trackback/id/tr5514209553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása