Változás az iPhone-ok nevében?
2021. október 04. írta: Almás Jóska

Változás az iPhone-ok nevében?

68b88946-0dd2-470d-9fc9-53b17f67c3f9.jpegFeleslegesnek tűnő apróság lehet, hogy vajon épp hogyan változik majd az iPhone-ok számozása, és aki ezt gondolja, igaza is van. Steve Jobs viszont október 5-én lesz tíz éve, hogy elhunyt és hát emlékezetes egy tíz év volt ez az Apple-nek nélküle. Ez a cikk azoknak szól, akik élvezik az apróbb jelekből összerakott nagyobb képet, vonatkozzon az bármekkora jelentőséggel bíró részletre, mert a jól kiismerhető Jobs-i rend felborult, és azóta jóval kaotikusabbá és kiszámíthatatlanabbá váltak a cég döntései. Többek közt abban, hogy miért nem 13S-nek, vagy akár 14-nek fogják hívni a 2022-es iPhone-t.

Kezdjük az S-sel. Nagyon úgy fest, hogy az Apple ezt a kétévente megújuló trendet eltörölné, aminek azért nagyobb velejárói vannak, mint az elsőre feltűnhet. Az S ugyanis jelentett valami nagyon konkrétat: ugyanaz a design, csak szinte mindenben egy picit jobb telefon. Persze már korábban is voltak megingások, például az iPhone 7 egyáltalán nem ütött el annyira az előző két generációtól, mint azt a tapasztalatok alapján sokan várták és hát lássuk be, remélték. Ráadásul utána a 7S helyett a 8-as jött, de azt könnyű belátni, hogy az X miatt volt szükséges meglépni, hogy minél kisebb legyen a szakadék. Ez alatt kettőről négyre, onnan pedig háromgenerációsra váltott a design, mígnem elérkeztünk a jelenbe. Mégis lehetett ebben a katyvaszban rendet találni, még akár koncepciót is, bár annak leginkább a próbálgatás jelzőt adnám.

A 11 és 12 után elmaradó betűcskék azonban már arra engednek következtetni, hogy az S szériának leáldozott, de ez már csak az utolsó szög a fix időszakos házcserék koporsóján. Így jár az Apple, ha nincs velük Steve Jobs. Nem minden téren járnánk jobban, ha ma is élne, de ebben majdnem biztosan.

Viszont ez alapján jövőre esedékes a 14, amivel semmi gond nem lenne, ha nem pont az iPhone 15. születésnapján érkezne. Lássuk be, ez elég kizárt. Na most ez alapján három dolog lehetséges:

1. Az Apple-nél idióták dolgoznak és mégiscsak maradnak a 14-nél, vagy még rosszabb esetben visszahozzák a 13S-t.

2. Beharangozzák, hogy már megint akkora dobással készülnek, hogy leszakad az arcunk tőle és egy esetleges 14 mellé, vagy akár azzal egyidőben, de kidobják rögtön a 15/XV-t is.

3. Hagyják a picsába a teljes nevezéktant és marad az évszámhoz kötött iPhone, pl. 2022 iPhone Pro Max.

Én utóbbira, a hármasra szavazok. Már régóta pletykálják és abszolút időszerű is. Gondoljatok bele, az X közel sem kizárólag a tizedik születésnapot volt hivatott jelölni, hanem egy lehetőséget adott arra is, hogy az elnevezésben kifejezzék, mennyivel előrébb járnak technológiában az akkori legfőbb rivális Samsung Galaxy telefonokkal szemben. Most viszont gyakorlatilag nincs olyan dolog, amit belepakolhatna az Apple és még nem csinált meg előtte a Samsung, plusz ők a 22-es szériát fogják piacra dobni, szóval versenyelőnyt sem jelentene egy vagy két ugrás.

Még bírnátok mondani, hogy iPhone tizenhét, tizennyolc, tizenkilenc? Nektek hogy hangzik, nem túl béna?

A bejegyzés trackback címe:

https://almasjoska.blog.hu/api/trackback/id/tr5816697934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása