Miért az idei iPhone-t lesz érdemes megvenni?
2021. augusztus 25. írta: Almás Jóska

Miért az idei iPhone-t lesz érdemes megvenni?

iPhone 12s LEAKED Dummy's, Dummies? They're Dumb - FrontPageTech.com

Nem akarok azokhoz szólni, akik szerint egyszerűen nem érdemes iPhone-t venni, azokat kérem, hogy most nyomjanak az X-re, vagy zárják be a böngészőt, vagy csöndben tűrjék, hogy senkit nem érdekel a véleményük jelen cikk alatt. Merthogy a kérdés azoknak is nagyon aktuális, akik Apple telefont használnak, és akik minden évben azt lesik, hogy vajon megéri-e most váltani egy újabb típusra. Leszámítva azokat, akik minden évben a legújabbat veszik meg, mert ez alól a cikk alól őket is szándékosan kirekesztjük ma. Szóval, most, hogy alig páran maradtunk, lássuk, mitől kérdés is ez egyáltalán: az Apple befektetői ugyanis gigantikus eladási számokra készülnek.

A pletykák szerint idén ősszel négy iPhone várható, méret és design terén azonosak a megszokottal. Helyesebben: az olcsóbb, alumíniumból készült 5,4", valamint 6,1"-os verziók kamerája függőleges helyett keresztezett elrendezést kapnak, és talán a kamera sziget is megnő, de az már mind a négy, vagy legalább a Pro modellekre biztosan igaz lesz. A lencsék száma azonban nem fog nőni, pusztán az ultraszéles látószögű kamera lesz majd végre képes autofókuszálásra is. Hogy a Pro telefonok (6,1" és 6,7") Lidar-szenzora szükséges lesz-e a fotózásnál már megszokott Portré mód videóba átültetett verziójához, egyelőre kétséges, de az átlagfelhasználó amúgy sem fogja túlságosan hiányolni az olcsóbb készülékekből, ha így alakul. Oh, és még valami: csökken a notch, azaz az elülső kamera sziget. Épp annyira, hogy közben gyakorlatilag semmin ne kelljen változtatniuk, egyszerűen csak a lencsék és érzékelők fölé emelik majd a hangrácsot, valahogy így: iPhone 12s LEAKED Dummy's, Dummies? They're Dumb - FrontPageTech.comNa most, a tény, hogy a notch zsugorodik, egy borzasztó nagy hiányosságra ad látszólag jó választ. A befektetők biztosan építenek rá, hogy emiatt az emberek igenis váltani fognak, ráadásul mivel a telefonok többsége nagyobb a 2017 és '19 között árult verzióknál, a megnövekedett méret miatt még drasztikusabbnak hat majd a kisebbedés a két évnél régebbi telefont cserélőknek. Ám a jól informált vásárlók már azt is tudják, hogy a pletykák szerint a 2022-es iPhone-ban még kisebb lesz az egész elülső sziget, bár az egyelőre nem világos, hogy a kamerakivágás legalább lyuk formájában megmarad-e, vagy egészen el tudják majd tüntetni. Én innen nézve már egyáltalán nem tűnik sokkal jobb vételnek ez a telefon, mint mondjuk az árakban hamarosan lentebb ereszkedő 2020-as modellek.

Ráadásul lesz még egy ártatlannak tűnő módosítás az idei telefonokban, ami elvileg már nem sokat fog változni jövőre sem. E szerint a kamera a bal szélre kerül, és ezzel egyidőben a Face ID szenzorok közelebb pakolásával egy fejlődésen is átmennek. Az egyelőre kérdéses, hogy az Apple sikeresen összezsugorította-e végre az iPad Pro-kban évek óta meglévő, minden szögből felismerő hardvert, hogy azt is viszontlássuk, annyit azonban már most tudunk, hogy az elv az volt, hogy így már maszk, illetve bepárásodott vagy túl sötét (nap)szemüvegek mellett is működjön az arcfelismerés. Azt is tudni lehet, hogy a technológiát még csak konkrétan mostanában kezdték el élesben tesztelni a cég dolgozóival, szóval a pár hét múlva érkező készülékek ezt egy szoftveres frissítéssel fogják csak tudni kivitelezni a későbbiekben, ha egyáltalán sor kerül rá.

Viszont. Viszont az van, hogy az iPhone designja a jelenlegi rendszer szerint 3 évente újul meg. Na most, hogyha jövőre már csakugyan érkezik egy ilyen notchless telefon (amit erősen kétlek), akkor az lesz a hároméves trend utolsó képviselője. Vagyis aki most úgy dönt, hogy nem él ezzel a várva várt lehetőséggel, az egy olyan telefont fog vásárolni jövőre, aminek a designja egyszerűen elavultnak fog hatni a rá következő évtől. Csak nézzetek szét, aki most X vagy XS-sel rója az utcákat, a lekerekítettségén túl az az apró kis kamerasziget olyan ódivatúnak hat egy tech őrült szemében, mint az X megjelenésekor hatott egy Home gombos telefon. Ugye hogy ugye.

Tekintve, hogy Magyarországon élünk, valószínűleg a tech világban érdekelteknek még nem feltétlenül van meg az az anyagi fedezete, amivel hobbiját maximálisan kiélhetné, így az iPhone-ok cseréjét is inkább 2-3 évente tudja megengedni magának. Ha ebből indulok ki, márpedig ebből fogok, akkor mégiscsak inkább venném az ideit, és aztán veszem meg a következő design nekem tetsző megfelelőjét. Ha az első nem jön be, még mindig nyugodtan megvárhatom a következőt, és így is benne maradok a 2-3 éves ciklusban.

Van azonban egy extra szempont is: az iPhone-ok nem mindegyike egyformán megbízható. Míg kétéves ciklusok voltak az új számozás és annak az S változatával, könnyű volt a választás, hiszen mindig az S modellt volt érdemes választani. Ezt nem én mondom, hanem azok a szervizesek, akik rendszeresen tapasztalták, hogy egy új design, egy új felépítés olyan váratlan hibákat hordozhatott magában, amire az Apple esetleg nem lehetett a készítés során felkészülve (lásd iPhone 7 alaplaphibáját). Sajnos, mivel hároméves ciklusban gondolkodik jelenleg az Apple, ez a rendszer ilyen szempontból megdőlt, viszont hogy megint csak a pletykákra alapozzak: az idei iPhone nem kapja meg a 13-as számozást, hanem ő lesz a 12 javított, S változata. Gondolkozzatok el, vajon mennyire lesz megbízható jövőre az első új kamerarendszerű telefon ehhez képest, és döntsetek ez alapján.

A bejegyzés trackback címe:

https://almasjoska.blog.hu/api/trackback/id/tr9216666808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása