Rémesen unalmas lesz a jövő
2019. március 05. írta: Almás Jóska

Rémesen unalmas lesz a jövő

bananfon.pngElőszó: Ezt a cikket még a blog indulása előtt, mintegy éve írtam. Ma már tudjuk, hogy nem minden alakult és nem is fog így, vagy ilyen hamar alakulni, de ha akkor ennyire pontosan látni lehetett, mi vár ránk, talán tényleg kissé unalmas lesz az, amit eddig várakozással telve figyeltünk.

Ha már egyszer szóba került az Apple egyik főbb csapása a jövőt illetően, nézzük ezt meg egy kicsit más oldalról is, kizárólag okostelefonokra vetítve. Egyrészt idén jön a harmadik kamera, de már most pletykálnak róla, hogy pár éven belül érkezik a negyedik kamera – és így tovább és így tovább. Plusz ott vannak az Android fejlesztések, amik sokszor hamarabb bemutatkoznak, mint az iPhone-okban, de aztán az Apple megcsinálja belőle a saját verzióját és még jobb lesz minden – egészen addig, amíg az Androidosok újra rá nem vernek. Nézzük ezt meg évekre lebontva.

Szóval jön a Samsung Galaxy S10. Az Apple-höz hasonlóan ők is el fogják hagyni az eddigi számozást, de a lényeg nem csak ez, hanem amit tud: a jelenlegi generációs Face ID-nál gyorsabb és hatékonyabb lesz (tehát valószínűbben ismer fel), mindezt egy sokkal szolidabb notch-csak megoldva, viszont emellett kijelzőbe épített ujjlenyomat olvasóval is érkezik. És akkor ezt most csak simán itt hagyom.

Ez lesz ugye 2019. elején, de mindemellett egy új típusú, limitált kiadású telefon is, hajlított kijelzővel. A pletykák szerint ez egy két kijelzős, összecsukható telefon lesz, de ezt majd még meglátjuk. Lehet, hogy csak banán alakú, mint amivel állítólag az Apple mérnökei kísérleteznek.

2019-ben az Apple még rohadtul nem fog érdeklődni a hajlított telefonok iránt, ő ugyanis akkor épp a notch eltüntetésén fog rendületlenül fáradozni, meg nem mellesleg a Face ID továbbfejlesztésén, hogy már megint ő legyen a vezető – hiszen ekkorra nem csak a Samsung, de sokan mások is utol fogják érni. Plusz lecserélik a Lightning-ot USB-C-re, így nem kell többé keresni, hogy melyik oldalát hova kell dugni a vezetéknek. És arra is van esély, hogy a 3D Touch helyett bevezetik az Air Touch-ot.

A Galaxy S10 egyébként azért lesz izgalmas hibrid, mert két eltérő irányt is ötvöz: aki utálja a Face ID-t, az követeli vissza a Touch ID-t és fordítva. Viszont az Apple letette a voksát a Face ID mellett, tehát aki az ujját használná, de maradna iOS párti, az is kénytelen lesz hozzászokni az amúgy egyre kényelmesebbé váló újításhoz. Ezzel szemben az Androidosok jóval nagyobb része hőbörögne a kijelzőbe épített ujjlenyomat leolvasó skippeléséért, szóval érkezik, de feleslegesen. A Samsung is tisztában van vele, hogy az arcfelismeréssel fog továbbmenni, de időt (kb. két évet) kell hagynia a vásárlóknak, hogy felismerjék ennek szükségét. És nem is kell majd teljesen elfelejteni ezt a technológiát, az Apple is megtalálja a maga hasznát benne.

Na de még mindig csak a jövő évnél járunk, ugorjunk egy kicsit tovább. Apple részről 2020 azért lesz izgi, mert ekkor állnak majd elő a négy kamerás telefonjukkal – valószínűleg remek indoklással körítve – és ez még el is megy majd, mert a quadriple vaku formájában kialakítva még design szempontjából is elfogadható lesz. Ennek megsegítésére (vagy talán a negyedik kamera helyett) viszont érkezik még egy lézer, amivel még ezerszersokkalhűdepontosan be tudja majd lőni a telefon az egyes tárgyak távolságát, amit aztán majd jól felhasznál AR terén, meg nem mellesleg fókuszolás közben, tovább javítva a képminőséget.

A telefonok egyébként valószínűleg ekkor fognak átállni Lightningről USB-C-re és már nem is 7 mm, hanem még kisebb procik érkeznek (ha nem oldják meg már előző évben) – ja, és ha eddig nem tűnt volna el teljesen a notch, akkor 2020-ra biztosan el fog. Persze csak bizonyos készülékeken, mert érkezni fog az új SE a második generációs Face ID-val és OLED kijelzővel.

2021: a hajlított telefonok kora megkezdődik Apple és Samsung részről egyaránt – mármint a csúcsmodellekben. Ez a technológia lesz a kifogása a Samsungnak arra, hogy miért kellett kivennie a kijelző alá épített ujjlenyomat olvasót – az Apple-nek meg az utolsó vezetékes csatlakozóját is, vízállósági okokra hivatkozva.

Bizony, néhány éven belül eljön az a jövő, amiről annyira álmodik Tim Cook és amitől ő lesz az új Steve Jobs: az ember, aki megszabadított minket minden vezetéktől. A telefonokhoz ezentúl kisebb AirPower-t adnak alapból töltőnek és a legújabb AirPods fogja átvenni az EarPods szerepét. Persze ez még mindig csakis a hajlított telefonnál lesz elérhető.

A hajlított kijelző egyébként arra lesz jó, hogy az egyre növekvő telefonok felső részét is könnyebben el tudjuk érni majd – és nem mellesleg a kezünkbe is sokkal jobban illeszkedik majd – vízszintesen tartva pedig konkrét hajlított TV-s élményünk lehet majd kicsiben.

2022: még több hajlított kijelzős telefon, újabb kamera fejlesztés – ötödik kamerát még talán beépítenek, hogy egy szép virágcsokor alakuljon ki belőle, de amit még valószínűbbnek tartok, az az óriási optika beépítése. Igen, egész egyszerűen fogja magát az Apple, a hajlított kijelzőjű óriástelefon közepe körül megtisztítja a terepet (mármint a házon belül) és belesüllyeszt egy valódi optikát, amit ráadásul csak ritkán fogunk összefogdosni, mert nem egy fix szerkezet lesz, hanem egymásba épített gyűrűk emelkednek ki szép sorjában.

2023-ra érkeznek az első microLED-es iPhone-ok, javítanak a kamerán és nagyjából kész, ennyi a jövő. Ekkorra fogja elhagyni a Samsung meg az aktuális Android hősök a kábelcsatlakozót és eztán arról fog szólni a verseny, hogy a vezeték nélküli töltés hogyan fejleszthető: úgy töltési sebességben, mint a közvetlen érintkezés helyett a távoli töltés lehetősége terén. És személy szerint ez az első újítás, ami engem valóban érdekel. Úgy akarok járni-kelni a városban, hogy minden kávézó, minden bolt mellett elhaladva töltődik a telefonom és nem kell azon aggódnom, hogy mi lesz most. Hogy töltődni fog majd az önvezető autókba épített, napelemmel vagy ki tudja, hogyan működő öntöltődő aksiról és így akár sátrazni is el tudok menni anélkül, hogy azon aggódnék, másnapra lesz-e még működőképes GPS-em.

Aki nem hiszi, járjon utána.

A bejegyzés trackback címe:

https://almasjoska.blog.hu/api/trackback/id/tr6014631732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnightcoder2 2019.03.06. 13:52:29

Szerintem telefon fronton két érdekes újítás van most, az egyik a széthajtható telefon ami tabletté alakítható, a másik a samsung dex amivel droidos appokat desktoposként használhatsz, illetve linuxos desktop progikat is lehet rajta futtatni. Ezek valóban érdekes dolgok, ehhez képest az ujjlenyomat olvasó vs face id kb. a leszarom kategória, ahogy a notch is.

Alick 2019.03.06. 15:19:57

"aki megszabadított minket minden vezetéktől"

És elhozta az interferencia problémáit...

"minden kávézó, minden bolt mellett elhaladva töltődik a telefonom"

Hasznos újítás, viszont lehetőleg csak a telefonomat töltse, ne kelljen beleállnom az indukciós térbe.

Szalay Miklós 2019.03.06. 15:47:25

Sokan a forradalmat várják a technológiában, mert hozzá vagyunk szokva az utóbbi évek, évtizedek után. Azt kell látni, hogy voltak ezek a tényleg forradalmi újdonságok: számítógép, okostelefon, hasonlók - de most, hogy megvannak, nem feltétlenül van ennek folytatása. A legtöbb fejlesztés jelenleg extenzív: több megapixel, több kamera, nagyobb képernyő, több képernyő. Nagy újdonságok nemigen lesznek egyhamar.

Apropó, akit érdekel, annak itt egy írás a tudomány és technológia határairól:

egyvilag.hu/temakep/029.shtml

midnightcoder2 2019.03.06. 16:05:35

@Szalay Miklós: A fenét nem lesznek. A jelenlegi okostelefon technológia legnagyobb problémája az akksi és a kijelzõ. Az elõbbit nagyon nem kell magyarázni, ezen szerintem az elektromos autók akksi fejlesztési fognak segíteni, az ott kifejlesztendõ technológiák vissza fognak csorogni ide is. Ez amúgy pont azért nem nagyon fejlõdik, mert a polgár azért megveszi az IPhone-t így is, akkor nem érdemes felvállalni a nagyobb innováció kockázatát. De a kocsikhoz a jelenlegi akksi technológia nem lesz elég, így a gyártók kénytelenek fejleszteni. A nagyobbik gond a kijelzõ: ma már a telefonálás funkció a telefonnál egyre inkább háttérbe szorul, így egyre nagyobb telefonok kellenek. Sokan beszélnek a tablet haláláról, közben valójában a telefon halt meg, és a kis méretû, telefonálásra is alkalmas tabletek terjedtek el. De ennek vannak korlátai a hordozhatóság terén, erre a logikus válasz a széthajtható telefon. A másik logikus lépés a desktop PC és a telefon összeolvadása. Beteszed a telefont a dokkolóba és bejelentkezel bele mint PC-be. Ebbe az irányba megy a Samsung a dex-szel, és az Apple is. A másik lehetséges fejlesztési irány egy kis méretû, hordozható AR szemüveg lehetne, így nem kellene elõvenni magát a telefont, és Pl. a metrón állva is nézhetnéd a kedvenc filmed, vagy olvashatnál újságot, ahelyett hogy meredten nézel magad elé. Ugyanitt lehetne a kezelést is fejleszteni, Pl. agyhullámokkal. A sci-fi pedig amikor majd az egész kütyüt be lehet építeni az agyba, de ez valóban a távoli jövõ zenéje, mert ehhez az orvostudománynak is fejlõdnie kellene, annak pedig ez nem annyira szokása.
süti beállítások módosítása