Kit érdekelnek még az Apple termékek?
2018. december 29. írta: Almás Jóska

Kit érdekelnek még az Apple termékek?

haters.jpgVan az úgy, hogy néha megkérdőjelezi az ember azt, ami eddig sokat jelentett neki. Felmerül a kérdés: miért fontos ez nekem? Számomra az Apple termékek jövőjének kutatása egy hobbi. Valami, amit élvezek csinálni, nem jelent plusz megerőltetést. De van olyan is, akinek az okostelefonok és egyéb kütyük világa tölti ki az élete minden szegletét. Ez alapján ítéli meg az embereket, mintha valamilyen pszichológiai elemzést lehetne készíteni, vagy legalábbis a személyiségre utaló következtetést levonni.

Elég sok emberrel volt szerencsém beszélgetni a fent vázol témáról, és közülük igen sokan vannak, akik a címbéli kérdéssel reagáltak, ha az Apple jött szóba. Merthogy nem csak két tábor van (Apple vs minden más), hanem ott a harmadik meg negyedik is, akiket pl. egyáltalán nem érdekelnek a tech cuccok, meg azok, akik keverik a kettőt. És ezzel nincs semmi baj.

Mert igen, lehet sok Apple rajongó fő érve, hogy a privát adatok így meg úgy, de a privát szó már önmagában is olyasmit jelent, hogy saját magunkra vonatkozó, valamilyen bennső dolog. Miért ne lehetne tiszteletben tartani a nem tudást vagy az információ negligálását, megkérdőjelezését, ha nem rólunk, hanem valaki másról van szó? Csak azért, mert nekünk fontos a másik, rá kéne erőltetnünk? Én ismerek olyan, egyébként igen intelligens embert, akinek az egyetlen baja az iOS-szel, hogy nem képes kezelni a felületét. Tűnjön az sokaknak akármennyire egyszerűnek, akkor sem szerette meg. De elég sokan vannak azok is, akik a billentyűzet miatt nem hajlandók macOS-re váltani: vagy bizonyos billentyűk hiányát, vagy csak a pillangómechanizmust fájlalják. És akkor őket most le kellene nézni ezért? "Mert ők nem tudják, mi a jó", igaz? A helyzet az, hogy amíg az emberek boldogok az aktuális állapotukban, addig azon nem akarnak változtatni, legyen az bármilyen kétségbeejtő kívülről.

Az Apple termékeket borzasztó izgalmas kutatni, mert egy-egy pletyka egyet jelent a jövő összes hasonló termékére vonatkozó pletykával. De attól még nem azaz innovatív cég, mint egykor, legalábbis ha az elmúlt időszakot nézzük. A Face ID technológiailag a csúcsok csúcsa, de csak azért, mert a 2D-s arcfelismerőt papírral át lehet verni, még nem fog az átlag felhasználó drágább telefont venni, ugyanis rohadtul senkinek nincs a zsebében senki más 1:1-es arcmása, ami miatt a biztonsági kérdéseken ilyen szinten el kellene gondolkodni. Ahogy a geek-eken kívül az se érdekli a kutyát se, hogy csak nagyon kis kivétellel az Apple az egyetlen, akinek a telefonok alsó végét is sikerült "áll" nélkülivé tennie, cserébe egy kis optikai csalásért, már ami a perem vékonyságát illeti, merthogy az valójában nem csak egyetlen fekete sáv, de a ház is külön vastagítja.

Ezen kívül nem sok újdonsággal szolgált az Apple, legfeljebb design terén tudott továbbra is megkapó maradni. Gondolok itt az új iPad Pro-ra és az új MacBook Air-re. Persze mint ez a cikk is, az egész felhozatal megítélése szubjektív. És pont ez a lényeg: hogy nem teremtett valóban eget rengető dolgokat az Apple az elmúlt években, amire mindenki felfigyelt volna. Lehet, hogy az új Watch EKG-ja hamarosan az egész világban elterjed és akkor majd lehet megint visszamutogatni, de most még ez nem látszik. Ahogy az sem, hogy csak egy óra miatt hajlandók lennének az emberek leváltani a telefonjaikat, és akkor már esetleg a gépparkjuk egy részét vagy egészét is, mindezt sokszor annak többszöröséért, mint amennyiért ők a saját szükségleteiknek (tehát nem az elérhető csúcsokat összevetve) használnának.

Kétségem sincs afelől, hogy 2020-ban olyat rak le az asztalra az Apple, amitől újra el kell gondolkodnunk a világ folyásán (autós projekt, AR szemüveg, saját MacBook processzorok), de jövőre hiába érkezik az iPad Mini 5 vagy a következő évek legjobb iPhone-ja, egyik sem fog tartalmazni olyan extrát, ami miatt egy Androidos azt mondhatná, hogy le a kalappal. Felhasználói szempontból egyszerűen mindegy, és ezért nem lehet "hülyének" nevezni az embereket.

Ez nem jelenti viszont azt sem, hogy meg kell tűrni az Apple gyűlölőket, mert az az oldal sem jobb semmivel, ezer érv szól mindkettő mellett, egyszerűen utolérték egymást, ha a mindennapi használatot tekintjük, miközben az árbeli differencia egyre kevésbé lesz magyarázható. Én mindenesetre boldog vagyok a magam kevert termékeivel, még ha tervezek is mindent Apple-re cserélni. Azzal, hogy követem a fejlődést, a magam érdekeit is szolgálom, hiszen igyekszem ennek megfelelően kiválasztani és kivárni, melyik évjáratból mit vegyek meg. Ez a blog valódi célja. Hogy tudd, amire szükséged van, azt valóban megkapod-e. Ha te is szeretnéd tudni, hogy az Apple elhozza a jövőben azt a technológiát és színvonalat, amire az elkövetkező öt-tíz évben szükséged lehet, kövesd a blogot Facebookon is.

Üdv,
egy "vegyes" használó

A bejegyzés trackback címe:

https://almasjoska.blog.hu/api/trackback/id/tr4214519804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rnz 2018.12.30. 10:56:02

Ma az apple mellett már csak egyetlen használható érv szólhat: Ha eddig is apple környezetet építettél, akkor könnyebben beilleszkedik egy újabb apple cucc. Persze ez sem törvényszerű (két almás cuccot összepasszintani sem olyan egyszerű néha), de legalább elfogadható érv. Minden más nálam csak blabla, megmagyarázni a megmagyarázhatatlant.

V.I.Kun Béla 2018.12.30. 12:02:31

Mint autó márkakereskedő mindig megörülök amikor valaki a " márkahűségről " kezd értekezni , hisz mi kereskedők , gyártók ebből jól profitálunk . Anno oktatáson sosem felejtették el kihangsúlyozni azt a pszichikai trükköt , hogy ha vett a delikvens egy autót , hogy az hány vevőt tud generálni nekünk , mivel a vevő önigazolásként , rá fog beszélni még sok embert hogy vegye ugyanazt a márkát , hisz ugye ő nem lehet hülye ha már emellett döntött , hm ? :) S ezt nagyon sok esetben személyesen tapasztaltam , hogy hozták a meggyőzött szomszédot , akinek telebeszélték a fejét , jobban mint bármelyik kereskedőm ! A gyártó vigyorog ezen , hisz az elkötelezett vevőre bármit rálehet tukmálni , csak az a fontos hogy ővé legyen a legújabb Audi , VW , Apple , Samsung avagy Whirlpool termék . A tudatos vevőnek azt kell tisztáznia magában , amit minig meg szoktam kérdezni a vevőimtől " A szomszédjának veszi , vagy magának használatra , " mert ha a szomszédnak , akkor a legújabb drága modell kell hogy legyen , ha használatra , akkor nézze a hasznosságot , funkciókat és az árát , ugyanazt ki adja olcsóbban, tök mindegy ki gyártja ! Hja a szomszédnak veszed , akkor uccu neki ! :) Várunk !

komisz_kölök 2018.12.30. 12:50:22

Ahogy Mar az elejetol fogva vicceltunk vele: az aple cuccoknal nincs jobb, csak ugyanolyan fele aron. Azota mundjuk annyit valtozott, hogy jobb is van - elismerem, nem sok - meg immar harmadaron.
A telcsik koranak befellegzett. Oda kerultek, ahol a helyuk van, hasznalati targy. Ha ki akarsz adni 1000+ Eurot olyan valamiert, miert 500 is boven sok, attol mar nagyon nem leszel meno.
Mast meg nem nagyon csinal az Aple evek ota. Csak lengeti a sajat auto, amit, ha kis toke lett volna, ugyanugy meg tudott volna csinalni, mint Musk. Sot, a hatalmas kp hegyevel meg gyorsabban. De a hajo lassan elmegy.

renegadepestisrac 2018.12.30. 12:52:18

Kedves Jóska!
Jómagam mindhárom rendszert használom, bár sajnos a win telefont már ne sokáig, hacsak valami csoda folytán meg nem jön a surface telefon.
Mindenesetre az a véleményem , hogy mindegyiknek megvan az előnye és megvan a hátránya is.
Nem értek veled egyet abban, hogy nem lehet következtetéseket levonni egy rendszer felhasználóiból.
A droid mitől lett világelső?
Ha durva akarok lenni akkor attól, hogy funkcionális analfabéták a felhasználói.
Mert ugye mi az érv mellette?
Rengeteg app van hozzá.
De milyen appok?
Amiket amúgy is el tudnál érni valamelyik menüből, vagy beállításból, csak olvasni kell tudni hozzá.
Helyette inkább kitesznek egy parancsikont(appot) az asztalra és arra kattintanak, és örvendenek hozzá, hogy milyen jó, hogy mennyi app van a telefonjukhoz.

Almás Jóska 2018.12.30. 13:15:38

@renegadepestisrac: Persze, az olcsóságával lett népszerű az Android, de itt most nem is erről van szó. Felhasználói élményről aligha beszélhetünk az ócska vackoknál, esetünkben az Apple készülékekkel látszólag, vagy valóban azonos tudású telefonokról van szó.

erkölcsi hulla 2018.12.30. 14:34:05

Egy 30 ezres noname kínai telefon majdnem annyit tud mint egy 150 ezres alma csoda.

Ez az igazi vonzereje az almáknak: a sok gyökérnek el tudják adni ugyanazt a szart ötszörös áron.

Egyetlen érv mellette, ha olyan analfabéta, fogyatékos, agyhalott vagy, hogy nem tudod kezelni az androidokat, melegen ajánlott almát venni, mert annál jobban felhasználói szintre lebutított telefon nincs.

Pl. nagyszülőknek, teljes technikai analfabéta anyukáknak lehet almát vennék.

I_Isti 2018.12.30. 16:25:05

@erkölcsi hulla: "Egy 30 ezres noname kínai telefon majdnem annyit tud mint egy 150 ezres alma csoda."

Elméletileg. Gyakorlatilag meg nem.

Gab84or 2018.12.30. 17:06:46

@erkölcsi hulla: Ez baromsag....30 ezres kinai csoda, nem kap semmi frissitest, apple termekek meg elegge idot es ar alloak....apple termekek egy okoszisztema, ezt fizettetik meg.....

Jossarian 2018.12.30. 17:22:08

Kutatni? :D apple termekeket? :D Mi lesz a kovetkezo kutatasi temad a vileda? Szanalmas fogyasztok... Bar jol meg lehet elni beloletek

Jossarian 2018.12.30. 17:25:27

@V.I.Kun Béla: ahogy a Bela is elmondta elottem :)

Szarazinda 2018.12.31. 00:20:38

Én még ezt a mindegyik rendszernek van előnye, meg hátránya dolgot is túlzásnak tartom. Amire az emberek 90%-a egy számítógépet meg okostelefont használ, ott még szerintem ez sincs, egyszerűen pontosan ugyanúgy alkalmasak. Elhiszem, hogy grafikai felahsználásra jobb a mac, biztos másra meg a windows a jobb, de ez minimális aránya a felhasználóknak.

A saját laptopom windowsos, a céges macbook air, utóbbitól agyf*t kapok, nekem a windows 10 tökéletesen megfelel, atomstabil, intuitív, felhasználóbarát, minden, amit valamiért az IOSnek szoktak tulajdonítani. De aki megszokta az IOS-t az biztos ugyanzet érezné a windowszal. De konkrétan nincs semmi, ami miatt egy iphone jobb lenne, mint egy android, vagy egy mac mint egy windowsos pc, és vice versa. Egy dologban verhetetlen a macbook: gyönyörű. A vágyam egy macbook windowszal.

Gurtart 2018.12.31. 07:47:07

Azért kedves cikk író, te us felosztod a zemberiséget ájfónosokra és droidosokra.

arncht 2018.12.31. 10:53:38

Mindenkinek megvan az eletcelja, az unokaknak jo lesz meselni, hogy nagyapadnak milyen franko mobilja volt 2020ban.

Burgermeister 2018.12.31. 18:33:42

Bootcamppel felraksz egy win10et es maris teljesul.

petimegmondja 2019.01.01. 16:08:02

@erkölcsi hulla:
Ebből azzal tudok egyetérteni, hogy azoknak, akiknek egyébként kihívást jelent az Android kezelése is, azoknak tökéletes az iOS. A 87 éves anyukám egy hét alatt megtanulta kezelni az iPad Air 2-t és utána már az Androidos telefon meg se kottyant neki. A nejem androidos tabletjével folyton nekem kellett foglalkoznom. Most már neki Air 2-je van és azóta talán ha egyszer kérdezett valamit...

whatisevenworse 2019.02.01. 00:40:16

@Szarazinda: Vegyél egy Macet és rakj rá win10-et szerintem menni fog, semmi extra nincs benne, amitől nem menne fel rá :)
süti beállítások módosítása