Az Apple hamarosan felforgatja az életünk - megint
2018. július 11. írta: Almás Jóska

Az Apple hamarosan felforgatja az életünk - megint

1. rész

vezeteknelkuli.jpgKissé értetlenül állok azelőtt, hogy sokaknak még mindig kérdés, merre akar menni az Apple, holott ők maguk vallották be. Nyilván nem lehet mindent bejósolni, a Face ID-ra is valószínűleg kevesebben tippeltek volna mondjuk két évvel ezelőtt, mint ahányan a kijelzőbe épített Touch ID-ra, de van ez az egy dolog, ami évről évre világosabb lesz és mégis úgy tűnik, se a konkurenseknek, se az újságíróknak nem esett még le, miért nagy dolog az, ami épp történik. Pedig gondoljunk csak bele: az Apple marketing terve sosem volt konvencionális és úgy tűnik, ebben sem az: előbb rövidtávon kell megutáltatni magukat sokakkal, hogy aztán később hosszú időn át urai, sőt hősei legyenek egy teljesen új és valóban innovatív iránynak – ezzel hagyva végleg hátra a Steve Jobs érát.

Kezdjük az elején: a 2016-os iPhone 7 elhagyja a Jacket, a Macbook Pro elhagyja az USB-t és az SD kártya olvasót, valamint a MagSafe-t. Persze korábban is hiányzott már ez a 12”-os Macbookról, de az még valahogy megbocsáthatóbb volt a legtöbb embernek, hiszen „úgyis csak webezésre jó”. Szintén 2016-ban az Apple piacra dobta az AirPods-ot is, és már tudjuk, hogy valamiféle prémium vezetéknélküli fejhallgatón is dolgoznak.

Ezután tavaly bejelentették a most még kábeles HomePod-ot és AirPower-t is, bár utóbbi megjelenésére még mindig várnunk kell. Viszont épp ez a termék az, amiből már az előzményekkel a háttérben, elég egyértelműen kiolvasható mindaz, amerre az Apple menni akar: a vezeték nélküli világ.

Bizony, az Apple azon dolgozik, hogy a következő 5-10 évben minden létező csatlakozót elhagyjon. Nem csak a termékek összekapcsolásánál vagy esetleg a töltésnél, de tényleg MINDENNÉL. Ha ez nem jön össze, még mindig ott van a támogatások híján jelenleg csak félig-meddig használható univerzális csatlakozó, aminek a közhiedelemmel ellentétben az lett volna a célja, hogy hosszú távon dongle-ek nélkül élhessünk, egyetlen vezetéket használva gyakorlatilag mindenhez, vagyis amolyan előre elsütött B terv lett belőle, ami egyúttal megalapozza az Apple hősi útját: ha összejön nekik a vezeték nélküli világ megteremtése, akkor azért, mert onnantól azt mondhatják, hogy ők indultak el először ezen az úton a sokféle csatlakozó eltörlésével. Ha pedig nem jön össze a vezeték nélküli világ, akkor azt mondhatják, hogy nekik köszönhető az az alap, amire mindenki építkezni fog: az egy kábel mind fölött elve.

A vezeték nélküliséggel kapcsolatos problémákat azonban ennek első komolyabb megjelenési formája is már tökéletesen mutatja: nem lesz egyszerű, de pont ezért késett ennyit az Apple az iPhone-ok vezeték nélküli töltésével: mert tudta, hogy ha korábban vezetik be, akkor még évekig kulloghatnak a többi gyártó után, semmi egyedit nem mutatva fel. Az egyszerre több termék töltése viszont végre újító erejű, így már csak az utolsó technikai simítások, vagyis a túlmelegedés és a megfelelő töltési erő optimalizálása miatt késik ennyit az AirPower, de ha végre meg lesz a megoldás arra, hogy tölteni lehessen egyszerre több készüléket is, akkor a következő lépés az, hogy ez mindenhol elterjedjen. Bizony, mert míg most az AirPower egy külön hardware, az a technológia kiforrásával használható lesz később a Mac-ek talpazatában is (a szabadalom már most is az Apple-é), ezt követően, vagy épp ezzel párhuzamosan pedig jön az a technológia, amivel fizikai kapcsolat nélkül is tölthetővé válik bármilyen készülék. Hogy ezt a Wifihez hasonló módon, egy konnektorba dugható központi „modem” által éri-e el, vagy egyszerűen minden egyes készülékhez lesz egy-egy konnektoros megoldás, nem tudni, de az szinte bizonyos, hogy az Apple ebbe az irányba tart. Persze csak addig, amíg már ez is elhagyhatóvá válik és az eszközök a látszólag semmiből is képesek lesznek energiát nyerni.

Szóval lehet, hogy amit most csinálnak Tim Cook-ék, az egyelőre őrültségnek hangzik és sokaknak kényelmetlen, de a helyzet az, hogy Jobs túlszárnyalása helyett egy másik Jobs-zá fogják tenni azt, aki épp a feje lesz a cégnek, mikor ez az egész beindul. És ha ez egyszer beindul, akkor az valóban, ismét alapjaitól formálja át majd az életünk legapróbb részeit is.

A bejegyzés trackback címe:

https://almasjoska.blog.hu/api/trackback/id/tr4214105649

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Burgermeister 2018.07.11. 06:22:06

Sajnos rossz irányba megy!!!

Almás Jóska 2018.07.11. 10:58:55

@Burgermeister: A koncepció nem tetszik vagy a megvalósítás?

ReWriter · http://miazhogy.blog.hu 2018.07.11. 22:19:46

Persze, működik akkor, ha valaki az Apple ökoszisztémán belül marad. De mi lesz azokkal, akik csak iPhonet vesznek? Ők hogyan fogják kihasználni a vezeték nélküli kommunikációt?

heliox 2018.07.11. 23:38:38

@ReWriter: úgy, hogy egy idő után lesz rá standard, és minden eszköz tudni fogja

nyelv-ész 2018.07.12. 05:56:30

Kissé értetlenül állok azelőtt, hogy egyesek szerint egy vezetékes töltő, vagy bluetooth füles FELFORGAT bármit is. Maximum én forgatom fel a lakást, ha nem találom valamelyiket.
Ugyanakkor nem menőség, nem trendi az igekötők helytelen használata, lásd: "bejósol". Helyesen: jósol, vagy megjósol. Ki- és bejósolni nem lehet. Kérdezz meg egy jósnőt, ha nekem nem hiszel :-)
Végezetül: a bombasztikus hangvételű cikkből hiányolom a "brutális" szót, mert enélkül elképzelhetetlen a modern magyar bulvársajtó.

Öngerjesztő Erg 2018.07.12. 08:26:01

Az elektromágneses spektrum véges erőforrás és már most is meglehetősen tele van. Ha tömegesen elterjed a "minden-a-levegőben-megy-nincs-egy-kábel-se" elv, telítődni fog a spektrum és a szép új világ saját magát lehetetleíti el. Arról nem is beszélve, hogy ha töltésre is akarjuk használni ("látszólag semmiből is képesek lesznek energiát nyerni"), akkor elég nagy energiák fognak a levegőben utazni, ami egészségügyi szempontból nem túl szerencsés.

Ashley2008 2018.07.12. 09:57:10

Itt egy video egy Apple-fantól, akinek mindene Apple, hogy mennyire is jó ez az irány:
www.youtube.com/watch?v=_Cb_9RK9dQg

ComLo 2018.07.12. 09:59:42

Én nagyon erősen hajlok arra, hogy az itt elképzelt vizió valójában nem látezik, sőt az egész Apple-nek valahogy elfogyott a viziója. Évek óta csak rohannak a konkurencia után, az általuk bevezetett "újításoknak" pedig leginkább egy értelme van: még több pénzt lehúzni az emberekről.

Miért vették ki a jack-et? Mert viziójuk volt hogy vezeték nélküli fülesek lesznek csak a jövőben? Egy frászt, méregdrégén el akartak adni hozzá fülest és átalakítókat. Miért vették ki a különböző csatlakozókat? Mert így szintén veheted hozzá a brutálisan túlárazott kábelt. Ha ez nagy teljesítmény komprumisszumokkal jár, miért erőltetik a vékonyítást? Mert a technológiához nem értő hipszter vásárlónak ez tetszik.

Lehet vizióról magyarázni, de ha hátralép az ember 2 lépést meglátja az igazásot: az Apple technológiai újítóból átment pénzgyárba. Mondom mindezt nagyon szomorúan egy Macbook Pro-ról pötyögve.
süti beállítások módosítása