Minek fejleszt az Apple mesterséges intelligenciát?
2018. november 17. írta: Almás Jóska

Minek fejleszt az Apple mesterséges intelligenciát?

siri.pngAz Apple nagyon ráfeküdt az utóbbi időben a Siri-re, amire rá is fért, mert a okos asszisztensek versenyében eléggé le van maradva. Viszont akárhogy nézzük, a mesterséges inteligencia még közem sem képes mindennapi tevékenységeink kezelésére, legfeljebb lámpák kapcsolására, számok váltására. Azzal viszont, hogy az utóbbi években az Apple már külön gombot szentelt (a kikapcsoló helyén) Siri-nek, egyértelműen jelezte, hogy a következőkben egyre fontosabbá fog válni. De tényleg jó lesz ez nekünk?

Az iOS 12 Képernyőidő funkciója sokakat meglepett - miért akarná a cég, hogy korlátozzuk az alkalmazások napi használati idejét, vagyis hogy kevesebbet vegyük elő a telefonunkat? Nos, az Apple már korábban nyilatkozott arról, hogy szerintük nem jól használjuk a telefonunkat, épp ezért javasolják a Watch vásárlását: az okosóránkon is fogadhatunk üzeneteket és hívásokat anélkül, hogy előkapnánk a zsebünkben lapuló készüléket és rögtön különféle függőségeinket kezdenénk kiélni, amint elvégeztük az eredeti dolgunkat. Az Apple kifejezetten azt szeretné, hogy az eszközök segítsék, könnyebbé tegyék az életünket (persze mindneki tudja, hogy ez nem mindig sikerül), ezt pedig úgy éri el, hogy közvetett módon, de irányítja a telefonok felhasználási módját. Ennek módja lesz egy fejlettebb mesterséges intelligencia, aminek elég megmondani, hogy mit szeretnénk, és tévedések nélkül, valóban felhívja az illetőt vagy elküldi az üzenetet, lementi egy gondolatunkat vagy akár fotót készít, hívást rögzít stb. Ezen az úton indult el az Apple az iOS 12 Shortcuts-a is, de nyilvánvalóan ez még csak félmegoldás, hiszen nekünk kell manuálisan beprogramozni.

A Siri egyik legnagyobb hátránya (a nyelvek hiányán túl), hogy csak online működik. Ez persze érthető, hiszen kedvenc éttermünk nyitvatartását internet nélkül aligha tudnánk lekérni, de ma már biztosan tudjuk, hogy az Apple dolgozik az asszisztens offline verzióján is. Ez egyrészt képes lehet majd megjegyezni azt, amire egyszer már rákerestünk, így azt utána offline is visszaadja, ha elfelejtenénk, másrészt a korábban taglalt utasításokat is végrehajthatná anélkül, hogy feleslegesen az internethez kapcsolódna. Az offline működésmód úgy tűnik, elengedhetetlen lesz ahhoz, hogy a telefonunkat kevesebbet nyomkodjuk és hasznosabban töltsük a szabadidőnket, vagy egyáltalán, az életünket. (Mennyivel egyszerűbb volna, ha elég akaratereje lenne mindenkinek arra, hogy ne vonódjon be a felesleges dolgokba.)

A Siri fejlesztése viszont nem csak a most elérhető termékekben lesz hangsúlyos. Sőt, a közeledő AR szemüvegben és vélhetően az Apple autós projektjében, a Titanban elengedhetetlenné válik majd a használata, aminek kövezkezménye lesz aztán, hogy a telefonok, tabletek és akár Mac-ek használatánál is gyorsabban átszokunk a hangos parancsolgatásnak. Emellett talán túlzott naivitás lenne komolyan feltétlezni, de elképzelhető az az utópia, amiben a privát adatkezelést erősíti majd ez a fejlesztés is, hiszen offline nem, csak legfeljebb a következő online létben köt majd ki minden szavunk az Apple szerverein.

Az Apple tehát nem csupán azért fejleszti a mesterséges intelligenciáját, mert szeret kísérletezgetni a legújabb technológiákkal, hanem mert komolyan hisz benne, hogy ebben rejlik az eszközhasználat jövője a mostani nyomogatás helyett. Arra viszont kíváncsi leszek, hogy az ebből fakadó hangzavart hogyan küszöbölik majd ki. Lehet, hogy ezért akarják majd kiadni az extra zajszűrős fül- és fejhallgatóikat már jövőre?

A bejegyzés trackback címe:

https://almasjoska.blog.hu/api/trackback/id/tr614377495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

steery 2018.11.18. 13:13:18

Már csak az akusztikus zajtompító függöny erőtérmezőt kell feltalálni, hordozható, könnyen telepíthető változatban, ami láthatatlan buborékként körülveszi a számítógépének állandóan pofázó, artikuláló, kiabáló, ordító, anyázó júzert és meg van oldva a zajprobléma. És miután egy csomót eladtak belőle a balekoknak jó drágán, hirtelen bejelentik, hogy bocsi, de ez már tökre elavult, mindenki dobja ki a kukába az egészet, mert most, végre itt van a végleges, tuti megoldás, a telepatikus interfész, amivel csöndben is lehet dolgozni. Ez először bunkófon méretű lesz, aztán szemüveg méretű, majd füldugó méretű, majd gombostűfej méretű és be kell operálni az agyunkba, el ne veszítsük. Aztán miután ebből is eladtak a balekoknak egy csomót, jó drágán, akkor hirtelen bejelentik, hogy bocsi, de ez már tökre elavult, mindenki dobja ki a kukába az egészet, mert most, végre itt van a még véglegesebb, még tutibb megoldás, az olyan okos gép, amihez már interfész sem kell, mert előre kitalálja a gondolatainkat és szimbiózisban együtt él velünk és különben is, sokkal okosabb nálunk, úgyhogy ne okoskodjunk, csak fizessünk még sok-sok-sok... pénzt! A géplények világának minél nagyobb dicsőségére!
süti beállítások módosítása