Íme az iOS 13! (Nem elírás)
2018. július 02. írta: Almás Jóska

Íme az iOS 13! (Nem elírás)

kepernyofelvetel_12.pngIgen-igen, még egy hónapja sincs, hogy bejelentették az iOS 12-t, de én már most a jövő évről beszélek. Pedig annak ellenére, hogy milyen észvesztően sok hardware-t fog idén bemutatni az Apple, 2019 ennél is izgalmasabb lesz. Ráadásul pont azzal, hogy bejelentették az iOS 12-t, rengeteget elárultak arról is, hogy milyen terveik vannak a későbbiekben.

Először is a legfontosabb: az iOS 13 kizárólag Face ID-s telefonokra lesz elérhető. Az iOS 12 feladata, hogy rendbe tegye azt, amit rendbe kell, de akkora megújulásra lehet számítani hamarosan és olyan agresszívan fogja az embereket áttolni az Apple az új generációs okostelefonokra és tabletekre (amiket a tavalyi X-től datálnak), hogy két éven belül már szinte mindenki elfelejti a Touch ID-t. Vagy legalábbis az Apple felhasználói biztosan, míg az Androidosok nagy része le fog ragadni az ujjlenyomat olvasónál.

Na, de mi értelme lenne kihagyni a jóból a Home gombos eszközöket? Azért, mert az iOS 13 már megint átírja a mobilok világát, ezúttal oprendszer szinten. Persze az Android önmagában is mutatott fel újdonságokat az Apple sajátjához képest, de ezeket nem feltétlen szeretné minden iPhone-os átvenni. Viszont az is igaz, hogy a widgetek használata kevéssé működőképes a vetélytársakhoz képest, így legalább ebben az egyben újítani fog az Apple. Az iOS 13-tól konkrét alkalmazások lesznek majd elhelyezhetők widget formában a többi app közé, így például nem kell majd mindig megnyitni az Időjárás appot ahhoz, hogy lássuk a következő néhány óra helyzetét.

Ebből következően el fog tűnni teljesen a balra lapozás a menüben, de a design is jelentősen eltérhet: az iOS 7-tel bevezetett flat stílus helyére visszatérhet akár a 3D megújult változata, akár valami egészen új őrültség, amit még nem látunk előre, de biztosan először szokatlan, később viszont szerethető lesz.

Viszont nem csak a Home Screen újul meg. Az alkalmazások alapvetően átalakulnak, egyszerűsödnek – s közben még többet tudnak majd. Átstrukturálják az Apple Music-ot és igen valószínű, hogy végre visszatér a 3D görgetés is vízszintes módban. A kamera megkapja azokat a funkciókat, amiket eddig a beállításokból érhettünk csak el: bármikor átállíthatjuk az egyes videók felbontását és az elkészült fotókat is sokkal részletekbe menőbben szerkeszthetjük majd az iOS 13-tól.

Végre megfosztják gyermekbetegségeitől a Mail appot és az AirDrop használata is jóval több sikerélményt okoz majd, mint manapság. És bár az iOS 12 is tartalmaz egyfajta megújulást CarPlay terén, végre ez is átdolgozást nyer, így esetlegesen egy Maps app frissülés is elképzelhető – hátha végre valaki szívesen használja újra az Apple-féle térképet.

Azt már talán mondanom se kell, hogy a rengeteg átdolgozás az iOS 11-ben bevezetett alsó, fehér sávot is eltünteti majd, hiszen addigra már mindenki megszokja a gesztusvezérlést és így egy kicsivel több helyet használhatnak majd az alkalmazások is.

A bejegyzés trackback címe:

https://almasjoska.blog.hu/api/trackback/id/tr314086419

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása