Ezért létezik a drága "olcsóbb" iPhone XR
2018. október 04. írta: Almás Jóska

Ezért létezik a drága "olcsóbb" iPhone XR

iphone-xr-blue-select-201809_av3.jpegSzámomra ez egy óriási rejtély volt. Illetve nem, csak nevetségesen átlátszló átverésnek tűnt az Apple részéről kiadni egy ilyen, sok szempontból "ósdi" telefont, ráadásul ilyen magas áron. Most végre azt hiszem, világossá vált a létjogosultsága, legalábbis a cég szempontjából.

Ugye azzal indokolják a kiadását, hogy szerettek volna szélesebb közönséget elérni. Valószínűleg a rég várt supercycle-t is ettől remélik majd, vagyis hogy aki 6-6S-t vagy egyéb, Home gomb (utánzatot) használó telefont nyúzott eddig, az erre válthat majd anélkül, hogy bűntudatot keltetnének a felhasználóban, amiért kiadnak egy akkora összeget, mint amiért a mostani flagshipet adják. Meg hát ott az a tény is, hogy jelenleg nincs alternatívája a 3D arcfelismerésnek Android fronton, az exkluzivitás pedig alapvetően növeli mindennek az értékét, pláne az Apple-nél.

Ez a szép magyarázat, de van egy ennél prózaibb variáció is, ami persze nem zárja ki a fentieket. Az Apple megbízott gyárai egyszerűen nincsenek felkészítve az egyedi OLED kijelzők gyártására, amivel menedzselni lehetne a teljes iPhone eladást. Mit csinálnak tehát, amíg ez lezajlik? Nyernek maguknak egy évet azzal, hogy előveszik az 5S-nél használt receptet: eladják az 5-öt újra, más néven (ez volt az 5C). Nem mintha az XR-nél használt LCD olyan sokkal egyszerűbben gyártható lenne, de az ilyesmi gyártásában több éves rutin, míg az Apple-féle OLED-ben jóval kevesebb tapasztalata van például az LG gyárainak, amibe az Apple nem olyan rég beruházott.

Elég valószínű, hogy jövőre már csak OLED kijelzős telefonok érkeznek, ehhez pedig tényleg klappolnia kell mindennek, mert már az X is csak késleltetve tudott megjelenni a magas minőségbeli elvárások miatt. Plusz ugye várható egy design változás is a notch igen valószínű zsugorodásának köszönhetően, akkor pedig már egyszerűbb minden gyárat átállítani ugyanarra a kivitelezésre, mint az LG-t egy évre beállítani valamire, amit utána jövőre megváltoztatnak.

Megvételre most sem ajánlom (a legjobb opciókat itt szedtem össze), de talán kevésbé dühítő a léte, ha tudjuk annak "valódi" okát. Ha az is érdekel, milyen telefonok jönnek jövőre, akkor kövess Facebook-on, mert lehet, hogy még ebben a hónapban elhintem az eddig tudhatókat...

A bejegyzés trackback címe:

https://almasjoska.blog.hu/api/trackback/id/tr6314278763

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

takacsveca93 2018.10.05. 10:57:38

Nem tudom miért adják a legújabb iPhoneokat csillágaszáati árakon, hihetetlen. www.ujsagomat.hu/emag/

Orltran 2018.10.06. 17:41:00

És így lett sok év után először androidos telefonom...
süti beállítások módosítása