Az Apple magömlése
2018. augusztus 01. írta: Almás Jóska

Az Apple magömlése

processzor.jpgEgyfajta antropológusnak érzem magam, miközben figyelem az Apple ellenes Apple rajongók háborgását, hogy vajon miért lassul be ennyire az új i9-es proci. Meg az összes többi, egyébként. Sorra kezdik a designt hibáztatni, de vajon körbe néztek-e már a piacon? Látták-e, hogy a nagyobb házakkal járó, az i9-et normálisan pörgető gépek szellőzése hiába jobb, aksi terén felsülnek? És azt miért hagyják ki a teszteredmények felsorolásából, hogy a fejlesztők által Mac-re mindig is félig-meddig optimalizált szoftverekkel érik el ezt az eredményt? Most nem a szoftveresen megoldott hűtési hibáról lesz szó.

Döntsük el végre: könnyen hordozható laptopot akarunk hosszú akkuidővel és valamicske teljesítménnyel vagy egy komplett PC-t a hátunkra szerelve? A mélyen tisztelt tesztelők vajon láttak már Windows-os gépházat belülről? Egy ilyen konfignál 3-4 ventilátor és rengeteg hely a minimum elvárás a zökkenőmentes működéshez. Szabad ám azt is zsákban hordozni, laptop helyett.

De még ha így van, akkor is… miért hallgatott az Apple az emberekre? Itt rontották el az egészet: hogy hallgattak a kívánságaikra és kiadtak egy feleslegesen erős laptopot. Sejthető ugyan, miért volt erre szükség: jövőre jön egy olyan, új generáció, aminél az egész Intel vonalat megszüntetik, de ez még nem jelenti, hogy addig mindent a nyakunkba kéne önteniük. Vagy legalább adhatnának egy csomag aprót, hogy azzal hűtsük a gépeinket.

macbook-coin-overheat_resize_md.jpg

Úgyhogy ezúttal sem arról van szó, hogy mostantól figyelembe vennék a felhasználói igényeket, amikor épp úgy esik jól. Gazdaságilag is fontos lépés volt ez az Apple részéről. Vajon belegondolt már bárki, miért nem frissült a TouchBar nélküli vonal? Persze-persze, ki akarják azt vezetni, de ez nem egyenlő azzal, hogy ezentúl csakis érintősávos gépeket lehetne kapni.

Ez is át fog alakulni egy ennél teljes értékűbb megoldásba: érintőkijelzős MacBook készül, csak kicsit máshogy, mint az eddig látott megoldások. Ez az az újítás, ami nem lesz elérhető még minden új Pro-ban, és ez az, ami valamivel olcsóbbá fogja majd tenni a TouchBar-t. Azt, amiért eddig felárat fizettünk (most meg már az új generációs árkülönböztetet is) és amit nemsoká budgetté alakítanak. Ha túlestünk az idei keynote-on, ezt is részletezem.

Nyilvánvaló viszont az is, hogy nem ennyi innovációs terve van az Apple-nek a következő évekre, de most mégis ez számít egyedül, ugyanis a laptop vonal processzor változásai két éven belül igen nagy fordulatot vesznek majd: érkeznek az AMD által megtámogatott, de az Apple saját gyártmányú processzorai, amik már jóval jobban fogják kezelni a teljesítmény-hőleadás mostani akadályait, meg amúgy is új ház készül jövőre.

Szóval, ha most akarnátok millákat ölni egy MacBookba, vegyetek előző generációt. Olyat, amit készen álltok akár két éven belül lecserélni valami egészen újra, ekkor érjük el ugyanis a jövőévi fejlesztések utáni konstansabb állapotot.

Addig is, köszönjük a Microsoftnak a közreműködést a túlmelegedés elleni harcban.overheating.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://almasjoska.blog.hu/api/trackback/id/tr6714033846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rockjano 2018.08.02. 00:08:29

Hmmmmm.. OK saját proci rendben de fog azon minden program menni?? Az Apple saját progijai persze biztos de az még édeskevés... lesz-e Adobe csomag rajta??? Meg minden más????

Persze egy laptopnál OK hogy kicsi és könnyű akar lenni (bár hogy ezeken miért akarnak emberek 4K videókat vágni azt nemértem)... de a nagy botrány nem az hanem az iMac amely mára gyakorlatilag szerelhetetlen- bővíthetetlen lett azért hogy szép vékony legyen ami ok egy hordozható gépnél na de egy desktopnál??? Könyörgöm......

ogli dzsí 2018.08.02. 00:24:15

@rockjano: ez akár be is jöhet

az apple cuccait sosem az ár-érték arányuk vagy a teljesítményük miatt vették, mégis megváltoztatták a hardware világát

czerka 2018.08.02. 04:37:01

@rockjano: az Apple mindent feláldozott a design és a vékonyság oltárán. A MacBook billentyűzete használhatatlan lett, munkára alkalmatlan. Fanboyoknak persze teljesen mindegy.

PapitaHD 2018.08.28. 08:27:07

"érkeznek az AMD által megtámogatott, de az Apple saját gyártmányú processzorai"
A szerző ekkora alma fanként még mindig nem jött rá, hogy az imádott cége semmit sem gyárt a szoftveren kívül? Saját gyártmányú a nagy francokat, még csak nem is ők tervezik. Az AMD-nek felvázolnak majd bizonyos alapvető támpontokat majd az AMD mérnökei kidolgozzák az architecturát és a TSMC pedig legyártja. Itt az alma csak egy megrendelő, gyártáshoz közük sincs, nem is volt nem is lesz soha.
A másik meg, hogy azzal védelmezni a túlmelegedő teljesen hibásan megtervezett laptopokat, hogy "de legalább könnyű" meg, hogy az intel hibája, hogy túlmelegszik hát ez is fenomenális. Tehát fizetsz hatalmas összeget egy komoly hardverért aminek levannak írva a specifikációi aztán konkrétan nem azt kapod amiért fizettél mert a meghirdetett specifikációkkal nem tud működni a hardver a túlmelegedés miatt throttlingból adódóan. Tehát tök fölöslegesen van benne erős hardver mert nem lehet használni. Az hogy utólag szoftveresen lekorlátozzák az órajeleket az nem megoldás. A teljesítmény így semmivel sem lesz jobb mintha egy középkategóriás i3-i5 került volna bele. Vicc az egész cég de a hívőik a leggázabbak.
süti beállítások módosítása