A legmerészebb Apple jóslatom
2019. február 28. írta: Almás Jóska

A legmerészebb Apple jóslatom

ipadbook.jpgAki követett Facebookon, az láthatta, ahogy az utóbbi időben kiposztoltam egy-egy aktuális kérdésről szóló korábbi jóslatomat. Persze még messze vagyunk attól, hogy ezek beválását a gyakorlatban is láthassuk, de az első pletykák, szivárgások már most ebbe az irányba visznek. Ezen felbuzdulva szeretnék egy újabban felbukkant másik pletykára reagálni, ami szintén összefüggésbe hozható egy korábbi jóslatommal.

Az iPhone eladások hanyatlását sokan úgy látják, hogy az Apple a szolgáltatásokkal igyekszik pótolni. Szerintem ez nem igaz, nem csak ennyire akar majd támaszkodni. Tény, hogy iszonyú erős kompetíció alakult ki az okostelefonok piacán, amivel Apple tempóval nehéz lesz tartani a lépést. De nem is kell, mert még mindig ott vannak a csúcskategóriában, közben pedig egy csomó másik termékük van, amit jó lenne felfuttatni, többet eladni belőlük. Ehhez pedig népszerűvé kell tenni őket. Olyanná, ami elüt más platformoktól.

Az első ilyen próbálkozás az iPad Pro keretmentes, és nem utolsó sorban Face ID 1.5-tel turbózott kiadása volt. Lehet, hogy azóta megjelent a Samsung kopija is, de ez a forradalmi design már az Apple nevéhez tapadt, akárki akármit csinál. Idén jönnek azok a laptopok, amikkel már próbálkozott a Huawei is, csak kevesebb sikerrel. Az új MacBook Pro széria gyönyörű lesz, de ami igazán izgalmas, az a 2020-as, 12"-os MacBook átalakulása.

Ez lesz az az év, és az a gép, aminél elkezdik közelíteni a MacOS-t és az iOS-t futtató eszközöket. Ez lesz az első generációs olyan termék, amin tablet alkalmazások fognak futni, még ha akkor és ott ezt nem is árulják majd el a bejelentés idején. De tablet architektúrára épít majd hardveresen, miközben mégis teljes értékű laptop marad. Voltak hasonló próbálkozások a Microsoft részéről, de egytől egyig kudarcba fulladt mind. Az Apple viszont ebbe az irányba fogja terelni a jövőt, és ha ő ezt kitalálta, akkor ez így is lesz.

Mindaz, amit ma a számítógépekről tudunk, tíz éven belül megint meg fog változni, és erről ez a gép tehet majd. A jelenleg használt felépítés megmarad a profi gépeknél, mert a hordozható eszközökbe épített hardverek annyira erősek, hogy bőven képesek kiszolgálni egy átlag felhasználó igényeit. Ma már vannak emberek, akiknek nincsen laptopjuk, csakis telefonjuk és/vagy tabletük otthon, és ez a trend egyre fokozódni fog. Nem most, nem azonnal, de az, amivé az iPad Pro és a 12"-os MacBook egybe fog olvadni, az olyan alapvető cikk lesz minden otthonban, mint amilyen ma az okostelefon.

Cserébe viszont az okostelefonoknak is változniuk kell majd, egyre inkább visszaszorulni a kiegészítők sorába. Egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy a hajlított és hajlítható kijelzők elterjedésével ne egy karra rögzített változatot kapjunk, amit szabadon ki tudunk feszíteni, mint egy vásznat, ha épp úgy tartja kedvünk. És miért ne lehetne az Apple az első, aki az okosórák érzékelőit és a telefonok tudását egybeolvasztja?

A bejegyzés trackback címe:

https://almasjoska.blog.hu/api/trackback/id/tr9414603846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Larry Silverstein 2019.02.28. 12:59:44

"Tény, hogy iszonyú erős kompetíció alakult ki az okostelefonok piacán, amivel Apple tempóval nehéz lesz tartani a lépést. "

Miaza kompeticio?

midnightcoder2 2019.02.28. 12:59:46

"Voltak hasonló próbálkozások a Microsoft részéről, de egytől egyig kudarcba fulladt mind."

Pedig a MS-nek van egy elég erõs desktop piaci részesedése. Míg az Apple-nek egy közel sem annyira erõs mobilpiaci van, míg desktopon elhanyagolható.

Ha valami desktop-mobil egyesülés lesz valaha, az szerintem Android oldalról fog érkezni, akár a ChromeOS oldaláról, vagy a Samsung Dex felõl.

nemecsekerno_007 2019.02.28. 13:15:43

Szerintem zsákutca ez a mobil, desktop egyesítés. Ez kb azt jelenti, hogy az asztalit lebutítják a mobilhoz, nem tűnik járható útnak....
Nemtom, az Apple már nem innovatív cég, pont olyan lett mint amilyenek ellen Steve Jobs harcolt....

teéjesenmindegy 2019.02.28. 14:15:22

"Egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy a hajlított és hajlítható kijelzők elterjedésével ne egy karra rögzített változatot kapjunk,"
Én meg ezt nem tudom elképzelni.. Hogy telefonálsz valamivel ami a karodra van hajlítva?

Egyénként ezt a nagy innovációkényszert sem értem. Vannak dolgok, amik elérik a csúcsot. Kalapácsot sem adnak ki évente, hogy "ennek most 2%kal kisebb a légellenállása, és így 0,5%kal kisebb erővel tudod beverni a szöget"

Gekko 2019.02.28. 15:36:04

Én még ennyi év után is rá tudok csodálkozni arra a kognitív jelenségre, ami cégeket / termékeket személyesít meg, és ruház fel emberi - sőt ember feletti - tulajdonságokkal, illetve morális tartalmat képzel az üzleti döntések mögé.
Az elmúl 10 évet - amiben az Apple értelmezhetőt alkotott - úgy tekintik, mintha az múlt lenne, valami örök érvényű és determinisztikus képesség manifesztációja. Emlékszem, a tech szektorban anno az IBM volt hasonló piedesztálon, persze nem volt ilyen "rockstar". Ma meg? Küzd még, de egyenlőre vesztésre áll az új trendek ellen. Szóval, az Alma saját piacának az IBM-je, de a dolgok - eddigi - természete alapján el fogja érni a csúcsot. BTW szerintem már elérte.
Egy ideje a technológiában nem ő diktál, bár még megfellebezhetetlenűl "trendsetter" - lásd noch, amit Andy Rubin talált ki, de az Apple csinált belőle erősen véleményes sikersztorit.
Az OS adta előny erősen olvadófélben van. Na nem az Alma lett roszabb, sőt, de az Android felzárkózott. A 9-es verzióban már nincs az embernek hiányérzete. A nagy gyártók minőségben, designben hozzák az új almás telefonok szintjét. Innentől tényleg szokás / izlés kérdése a választás.
Amiben valóban tud hasítani az Appel, és amiben nehezen megfogható pillanatnyilag, az - egyetértve a posttal -, az asztali / mobil rendszerek közelítése, összemosása. Ott az MS elképesztő bénázása miatt egyszerűen nincs konkurencia - még. De lesz. Szerintem hamarabb, mint sokan gondolnák. Az átlag user heteket tölthet el úgy a digitális világban, hogy nem lép ki a Google / FB adta keretek közül. Hamarosan felnő egy olyan generáció, akinek a produktivitás a Google (drive, docs, mail, stb.), kommunikáció az FB (twitter) és entertaiment a YT, Netflix, Spotify. És a Google is keresi azt a formátumot, ahol ezt egybe terelheti.
Ami még az Apple mellet szól per.pill, az a privát szféra kezelése. Ezt rendkívül ügyesen meglovagolják, támaszkodva a HW üzletág által biztosított profitra. Viszont számomra kérdéses, hogy ez meddig lesz fenntartható, és ez hogyan lesz monetizálható - lesz-e akkora bázis, aki ezért a védelemért hajlandó fizetni? És it sok 100 milliós bázisról kell beszélni. Mert illúziók ne legyenek, az Apple ezt nem morális okokból csinálja így. Ez egy józan üzleti megfontolás. Ami egy nagyon kétélű fegyver. Mert ha netán innen kell kihátrálni, akkor annak a visszarúgása naggyon nagy lehet.
Szóval, szerintem sokkal árnyaltabb a tech szektor, még akkor is, ha csak pici szeletét nézzük.

Lovrin 2019.02.28. 16:44:42

"kompetíció"

Ne erőszakoljuk már meg a magyar nyelvet hogy olyan idegen szavakat gyártsunk amik nincsenek is.

Verseny.

midnightcoder2 2019.02.28. 16:49:49

@Gekko: Szerintem ez a privát szféra kezelés kb. addig lesz eladható, amíg jön egy újabb Snowden egy szép kövér listával NSA-nak átadott ISheep adatok listájával...

2019.02.28. 18:30:18

A hajlítható kijelző ha elterjed is, nem fog jelentősen nagyobb kijelző méretet eredményezni telefonoknál, mert használni is kézben fogva használják. A mobil-desktop vonal sem véletlenül nem tudott összefonódni, nem a MS volt béna, voltak másoknak is próbalkozásaik. Sokkal valószínűbb hogy marad az erős okostelefon vonal, a tablet elkezdett visszaszorulni, és ez folytatódni fog, és csak a felső kategóriája marad meg rétegigényként, és a felhők miatt nem alakul ki továbbra sem az igény arra, amire a szerző gondol, hiszen ugyanazokat a felhő alapú szolgáltatásokat használhatjuk telefonon, tableten, laptopon és desktopon is.

2019.02.28. 18:39:14

@teéjesenmindegy:
Ja, de amikor valami eléri a csúcsot, akkor várhatunk valamilyen paradigma váltásra, hiszen már ugyanazt az irányt nem lehet eladni a minimális 1-2%-os fejlődéssel, a sima pótlás meg nem elegendő a tech iparban.

Ennek az innovációnak az eredménye a mai okostelefon, a mai tablet, okosóra, stb., stb. Ezekben egyébként sosem járt elől az Apple, hanem inkább akkor léptek piacra, amíg a korábbi belépők már piacra léptek, de nem tudták elterjeszteni az újdonságot, az Apple-nél meg össze tudták gyúrni a sikermodellt, amellyel aztán piaci áttörést értek el. Ebből indul ki a posztoló is, ahogyan anno az okostelefonok piacán a Symbian a Windows Phone meg mások elbuktak, ők befutottak az iPhone-al, aztán bukott a TabletPC, majd ők befutottak az iPad-el, majd bukott a Windows 8-nál a desktop és a mobil vonal egyesítése, meg más gyenge próbalkozasok is pl. Ubuntu-Android vonal egybegyúrásával, de majd az Apple befuttatja a saját megoldását. Hát szerintem ezúttal ez nem fog bejönni, és leginkabb a felhősítés miatt nem, ami megszűntette ezen igényt.

conchita wurst 2019.02.28. 20:03:53

Na hagggyanak mar ilyen fassagokkal

Meg a usb-c amit a mcbook proink hasznalnak, az is full szenvedes a cegnel, mindenki szerencsetlenkedik az atalakitokkal, plusz egy dolog aminek allandoan nalad kell lenni a tolton felul mer ugye miert birna mar ki egy 1 millas laptop egy munkanapot

De a Samsungok lekerekitett kepernyoele is ugyanilyen fassag

szamaritánus 2019.02.28. 20:52:06

@Larry Silverstein: két dolog elképzelhető

1. annyira ámérikái a poszter, hogy nem ismeri a verseny, versengés szót
2. annyira gyengén fordítja - lopja - le a külföldi posztot, hogy ilyen magyartalan kifejezéseket használ

Etniez 2019.03.01. 02:10:12

@midnightcoder2: ezen röhögök, amikor a sok hülye ekézi a Huaweit, mint ha az USA kormányzatnak nem lenne hozzáférési a google és apple adataihoz.
Múltkor még ezt a nem tudjuk feltörni cirkuszt is eladták, hogy kajálta az isheep.
Aztán volt ez a fappening sztori, az nem Apple volt véletlenül? :D

TheRminator 2019.03.01. 09:21:48

Nagy sebességű internet mindenhol, és nem lesz szükség lokális erős vasra, minden fent fog futni a felhőben. Nem lesz szükség arra, hogy egyesüljön a desktop meg a mobil.

2019.03.01. 10:08:29

@TheRminator:
Szerintem olyan 10-20 év múlva bukni fog ez a paradigma, egyszerűen azért, mert fizikai korlátai vannak a koncentrált erőforrásoknak. Csak ez most még nem látszik, mivel elég gyors volt ezidáig a fejlődés teljesítményben. De még nem most fog bukni, és az adatfelhő és a szinkronizáció ettől még marad, legfeljebb osztottabb rendszerekben, mert a szinkronizációra van igény, de a számítási teljesítmény kelleni fog a személyes gépekben is.

midnightcoder2 2019.03.01. 11:09:15

@Zabalint: "A hajlítható kijelző ha elterjed is, nem fog jelentősen nagyobb kijelző méretet eredményezni telefonoknál, mert használni is kézben fogva használják"

Azért nyugodt körülmények között inkább ezen olvasnék/webeznék mint mobilon.

"Ebből indul ki a posztoló is, ahogyan anno az okostelefonok piacán a Symbian a Windows Phone meg mások elbuktak, ők befutottak az iPhone-al, aztán bukott a TabletPC, majd ők befutottak az iPad-el"

A Symbian elég nagy siker volt a maga idejében, csak nem fejlesztették csak ültek a babérokon. Kb. haosnló a helyzet a windows mobile-lal is. Illetve, ott még nagyobb hülyeséget csinált a MS. Volt az üzleti/ipari szférában elég jó pozícióban lévõ windows mobile, és ahelyett hogy ezt futtatták volna fel, nem csak hogy csináltak egy új platformot, de jól arcba is rúgták az enterprise fejlesztõiket azzal hogy a 2008 utáni Visual Studiók már nem támogatták a windows mobile fejlesztést.

A tabletPC pedig pont annyira bukott mint az IPad. Léteznek droidos tabletek is, más kérdés hogy sem droidon sem az almánál nem ez a fõ csapásirány.

2019.03.01. 11:54:00

@midnightcoder2:
A Symbian és a Windows Mobile idején az egész okostelefon piac jelentéktelen méretű volt a maihoz képest, egyik sem tudott olyan áttörést elérni, mint később az iOS és az Android. Én imadtam anno mindkettőt, a Windows Phone-t meg rühelltem, és kezdetektől fogva azt tartottam róla, hogy tévút, de a Windows Mobile akkor is tévút volt abban a formában, mivel nem volt igazán mobil méretre optimalizálva az interface. A Symbiant igazad van, lehetett volna fejleszteni, hiba colt, hogy dobták bár ott problémás volt, hogy nem volt kompatibilitás az S60, S80 és S90 rendszerek között, sőt azokon belül egyes verziók között sem.

"A tabletPC pedig pont annyira bukott mint az IPad. Léteznek droidos tabletek is, más kérdés hogy sem droidon sem az almánál nem ez a fõ csapásirány."

Nem, az iPad nem bukott meg, rengeteget kaszált azon is az Apple, mert még a magas ára mellett is rengeteget adtak el belőle, szemben a Tablet PC-vel. Igen, nem fő csapásirány, és biztos vagyok benne, hogy innen már csak visszaszorulni fog, de így is nagyságrendekkel nagyobb piacot hódított meg az iPad és az Android-os tabletek, mint a Tablet PC.

midnightcoder2 2019.03.01. 12:11:47

@Zabalint: Windows phone-om nem volt, a windows mobile viszont eléggé el volt terjedve az iparban. Sok-sok olyan PDA volt Pl. ami vonalkódolvasóval volt összekötve, és szaladgálhatott vele a pultok között.

GyMasa 2019.03.01. 12:50:25

@midnightcoder2:
"A tabletPC pedig pont annyira bukott mint az IPad. Léteznek droidos tabletek is, más kérdés hogy sem droidon sem az almánál nem ez a fõ csapásirány."
Mondjuk, szerintem itt az eredeti hozzaszolas a P3-as idokben kiadott - akkori - P3 alapu, windows-os tabletekre vonatkozott, amik valoban oriasit buktak.

midnightcoder2 2019.03.01. 13:20:00

@GyMasa: Mondjuk erre a cuccra nem igazán emlékszem. De a desktop windows és a a tablet együtt valóban nem egy nyerõ kombináció. És ez a win10-re igaz...

GyMasa 2019.03.01. 14:04:19

@midnightcoder2:
"Mondjuk erre a cuccra nem igazán emlékszem."
Hat, mer' tul fiatal vagy :-)
Szep nagydarab, billentyuzet nelkuli Notebook volt, erintokepernyovel.
Igazi ertelmetlen darab (na jo, mondjuk nem teljesen ertelmetlen, de igencsak retegtermek)
Mondjuk, en meg ma sem ertem a tabletek koncepciojat, de nyilvan en meg tul oreg vagyok...

midnightcoder2 2019.03.01. 14:38:55

@GyMasa: Én még anno ZX-81-en, HT-1080Z-n, illetve széntüzelésû COBOL-os "mainframe" gépeken kezdtem. De ez a termék valahogy kimaradt.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2019.03.01. 14:41:38

A karra rögzíthető hordozható eszköz, mint tablet pótlék, baromi jó design, nekem is eszembe jutott, például az egyik korábbi postodnál, mint design megoldás a közeljövőre.

A "minden a felhőben" koncepciót emlegető emberek elfelejtik, hogy annak idején az NC / NetPC páros is ezt hirdette. És azt is, hogy az egész a nagy adatközpontokban lévő kiszolgálóra kapcsolódó terminálokból indult.

És a fentieken kívül volt ég 3-4* ez a hívószó, és kivétel nélkül mindig az derült ki, hogy a fő folyamat ezzel ellentétes irányba kell, hogy haladjon. Ha megnézel egy mai szövegszerkesztőt, tábálzatkezelőt és egyet a 90-es évekből, akkor a mai sem lett "sokkal okosabb". Viszont sokkal több erőforrást fogyaszt a megjelenítés, az animáció, stb.

Ha ezt nem egy gépi kódra lefordított program végezné közvetlenül, hanem javascript értelmező, HTML5 (és CSS3) megjelenítő eszköz, hozzá pár kiegészítéssel, stb. akkor az még lassabb. A biztonságos TLS kapcsolatra fordítandó erőforrások és az átlagos számolótábla esetén az üzleti logikára fordított erőforrások viszont összemérhetőek. Ahhoz, hogy nálad a kliensen ne lehessen spórolni, de a hálózat üzemeltetése, a serverpark kapcsán plusz költség kelljen, stb. nem sok érdeked fűződik, mert ez csak plusz költség az usernek és a verseny ezt kiszelektálja. És itt az Apple kivételesen jól felkészült.

Az Apple féle fejlesztés sokszor arról szólt, hogy az iparban már bevált megoldásokból, hogyan lehet fogyasztói tömegterméket készíteni, és a tömegtermelésre éppen megérett koncepciót zseniális újdonságnak eladni.

A VR, az AR értelmetlensége érdekes téma, mint előtte a 3D értelmetlensége is, ám fontos látni, hogy ezek is egy rendszert alkotnak: A 3D megjelenítés egyik korlátja a felbontás, elsősorban a távolság kapcsán. A sisakban lévő HUD, az AR és a 3D kapcsán ezt az Apple jól látta, ezért indult el a pixelsűrűség növelése felé. A retina display nem technikai innováció volt, de selling pointként a pixelsűrűség növekedését megcélzó folyamat egy sarokköve.

Ahogy a pixelsűrűség és a felbontás nő, egy idő után ez elkezdi majd a szem felbontását kb. elérni, hogy ezért ne legyen zavaró. A fej mozgása és a látómező mozgása is összehangolható lesz (VR és AR technológia) majd jöhet a gesztusvezérlés és akár a "force feedback" okosruha.

A kijelző számodra látható "méretét" nem csak a fiziaki méret növelésével, hanem a szemedhez egyre közelebb kerülő, megfelelő pixelsűrűségű kijelzővel is el lehet érni.

midnightcoder2 2019.03.01. 14:50:06

@Válasszunk: Ezt már rég elérték. Csak picit drága (Occulus és társai) illetve az ehhez való videokártya azért nem mobiltelefon kategória.

GyMasa 2019.03.01. 15:16:57

@midnightcoder2:
"De ez a termék valahogy kimaradt."
Nem veletlenul. Elegge sikertelen volt mar akkor is...

2019.03.01. 15:37:10

@midnightcoder2:
Ja, de az ipari PDA-k volumene sokkal kisebb volt, mint később az okostelefonoké. Meg biztos, hogy azok mind Windows Mobile-osok boltak, nem csak Windows CE alapon valami célrendszerrel?

2019.03.01. 15:44:49

@GyMasa:
Igen, erre gondoltam, a MS még külön fejlesztette is hozzá a Windows XP Tablet PC Edition-t is, ami felületben nem különbözött lényegesen, így totál alkalmatlan volt arra. Nem tudom mi lett volna, ha inkább ARM alapon a Windows CE vonalon fejlesztenek hozzá valami hasonlót, mint a Pocket PC vagy a Handheld PC volt.

De egyébként sokkal később a Surface-es vonal, és az Atom és Core M alapú tabletek sem futottak be, az iPad meg az Andoroidos tabletek meg azért többé-kevésbé sikeresek lettek, de a tepsifonok világában egyre kisebb rájuk az igény. Bár épp az iPadnek van a legtöbb esélye túlélnie a legnagyobb kijelző méreteiben.

GyMasa 2019.03.01. 15:55:54

@Zabalint:
"Nem tudom mi lett volna, ha inkább ARM alapon a Windows CE vonalon fejlesztenek hozzá valami hasonlót, mint a Pocket PC vagy a Handheld PC volt."
Hat, akkoriban az ARM vonal meg igencsak gyerekcipoben jart, ha jol emlekszem.
Plusz ne feledd el, hogy az x86 es az ARM nem igazan binarisan kompatibilis, es pont ebbe bukott bele anno a MS ARM kiserlete is.
Probaltak valahogy megoldani, hogy az x86-os kod is fusson egy ARM CPU-n, de nem sikerult nekik.
- Az akkori SW-eket ugye kb dupla eroforrassal kellett volna parhuzamosan fejleszteni ARM-re is, meg x86-ra is, amire a fejlesztok - teljesen ertheto modon - nem voltak hajlandoak
- Mar csak azert sem, mert az ARM-win paros igazabol nem letezett, igy piaca sem volt
- Az ARM akkori teljesitmenye nem tette lehetove az x86-os kodok emulalasat, mert keves volt hozza.
- A regi SW-ekre (amiket mar senki nem fejlesztett) pedig megcsak otletuk sem volt
- Az x86 architektura pedig nem volt tul takarekos akkoriban, hiszen voltak az asztali gepek, ahol nem szamitott, ha 200W-ot fogyasztanak, meg voltak a notebookok, amik jobb esetben kepesek voltak 3-4 oraig is uzemelni, de cserebe a teljesitmenyuk erosen vissza volt veve az asztali gepekhez kepest. Ja, es a "Mobil" chipek is tulajdonkeppen rendes asztali chipek voltak, csokkentett teljesitmennyel.
- A Pentium4 netburst architekturaja pedig csak rontott ezen az egeszen, mert az volt az igazi zsakutca...

2019.03.01. 15:58:15

@Válasszunk:
Ne úgy képzeld el a minden felhőben funkciót, hogy minden csak felhőben, de pl. az Adobe vagy épp a Microsoft alkalmazásai simán szinkronizálják a munkádat a felhőn keresztül asztali gép-mobiltelefon-tablet, szinte bármi között, de mégis használod a helyi erőforrásaidat.

"Ha megnézel egy mai szövegszerkesztőt, tábálzatkezelőt és egyet a 90-es évekből, akkor a mai sem lett "sokkal okosabb". Viszont sokkal több erőforrást fogyaszt a megjelenítés, az animáció, stb."

Sokkal okosabb lett. Onnan tudom, hogy volt anno Word for Windows 2.0-m még Windows 3.1-re, és akkor azzal szórakoztam, hogy egyes resource-ok kigyomlálásával (pl. betütípusok) a kb 3 floppynyi programot ráerőszakoltam egy 1.44-es floppyra. Ezt aztán mindig valamiért áttettem az újabb és újabb gépeimre. A poén, hogy elindul ma is, csak menteni nem tud már egy mai Windows-on. De nem olyan régen ránéztem, és kb. semmit nem tud a mostani szövegszerkesztőkhöz képest (munkahelyen MS van otthon LibreOffice). Csak ha az embernek eltelik 2 évtized, akkor hajlamos azt hinni, hogy már akkor is minden fontosat tudott, pedig nem.

Egyébként a 2.0 nem is, de a 6.0 egy akkori 486-oson olyan lassú volt, hogy azt mai szemmel nem tolerálnánk.

GyMasa 2019.03.01. 16:04:09

@Zabalint:
"De egyébként sokkal később a Surface-es vonal, és az Atom és Core M alapú tabletek sem futottak be,..."
Szerintem azert, mert a MS nem ertette meg azt, hogy mire jo egy tablet, es mire nem jo.
A tablet tartalomfogyasztasra jo szinte csak.
Erdemi termelo munkat egy tableten nem lehet vegezni.
(nyilvan vannak ez alol kivetelek, mint mondjuk az orvosoknal a rontgenek, meg CT-k kiertekelese, vagy a managerek, mega sales-esek eseten)
Pl. a mernoki szakmakban mindenkinek rendes notebookja van, kulso monitorral, egerrel es billentyuzettel.
" az iPad meg az Andoroidos tabletek meg azért többé-kevésbé sikeresek lettek, de a tepsifonok világában egyre kisebb rájuk az igény."
Az Applenek igen nagy elonye, hogy tud stabil kodot kesziteni az eszkozeire, mert igen korlatozott az elerheto mogottes HW-ek szamossaga.
Ellenben asztali PC-bol, de meg androidos tabletbol is szamtalan, teljesen kulonbozo letezik.
Es, szerintem egy 5-7"-os tepsifon nem kepes helyettesiteni egy normal kijelzot, ha mondjuk valaki szorakozva akar filmet nezni...
Kenyszerhelyzetben lehet atmeneti megoldas.
" Bár épp az iPadnek van a legtöbb esélye túlélnie a legnagyobb kijelző méreteiben."
Igen, a nagy kijelzo a titok azon lehet elvezheto mondjuk egy filmet nezni.
Viszont nagykepernys androidos tabletet is lehet csinalni. Ahhoz mar ma is minden feltetel rendelkezesre all.

Jazo 2019.03.01. 16:05:54

Ha az Apple meglépi ezt, akkor az csak számukra lesz forradalmi. ARM alapú Win-es notik, tabletek már régóta léteznek, sőt tavaly újra rápróbáltak az egészre a Win RT-s bukás után. Amúgy nem hallani sokat ezekről a kütyükről, szóval nem lett sikeres a dolog. Ugyanazt a hibát követik el, amitől a netbookok is megbuktak és a chromebook se jutottak sehova. Nem érik fel ésszel, hogy ha egy hardveresen és szoftveresen korlátozott eszközt dobsz a piacra, azt csak komoly árengedménnyel fogadja be a piac. Drágán még a hülyének sem éri meg.

Amitől mégis fontos lehet, vagy pontosabban az a fontos, hogy az iPad Pro tovább lépjen az OS tekintetében, ami továbbra is visszahúzza. Illetve az Apple számára az fontosabb, hogy egy beszállítóval kevesebb van, vagyis nem viszi el az Intel a nyereségük egy részét sem. Remélhetőleg nem az lesz a megoldásuk, hogy a Mac OS-t butítják tovább az iOS felé, ahogy eddig tették, hanem az iOS komolyodik.

Amúgy én arra tippelek, hogy az Apple újra fellángoló pénzéhségét a saját piaca sem fogadta jól, vagyis csökkenni fognak az eladásaik szinte minden szegmensben. Ráadásul az új hajtogatós prémium telefonok pont oda ütnek ahol a legjobban fáj. Az Apple nem csak újabb hátrányba kerül technológiailag, de még a pénzes ügyfeleket is elhalászhatják előlük. Kétlem hogy idén, vagy akár jövőre válaszolnának erre az új kategóriára. Többek között az Apple egyik hibája az, hogy nem szeretnek másodikak, vagy sokadikak lenni egy technológia bemutatásában, és inkább durcás gyerekként nem vesznek tudomást a mások által bemutatott hasznos feature-ekről. Jellezően 2-3 év kell nekik, míg belátják, hogy muszáj másolniuk megint, majd megint.

A többi gyártó meg abban idióta, hogy még a bűn rossz Apple megoldásokat is másolni akarják. (ha az Apple a kútba ugrik, a többi szintén azt teszi)

GyMasa 2019.03.01. 16:06:47

Ja, es anno az elso tabletes probalkozasok idejen meg az internet maga is erosen gyerekcipoben jart, nemhogy korlatlan 100Mbites mobilnetes csomagokat lehetett venni fillerekert...

GyMasa 2019.03.01. 16:12:36

@Jazo:
"Ráadásul az új hajtogatós prémium telefonok pont oda ütnek ahol a legjobban fáj. "
Azert azt varjuk ki, hogy mekkora a varhato elettartama illetve a meghibasodasi eselye ezeknek a hajtogathato telefonoknak...
Majd, ha a mai telefonok 5-10 ev mulva is mukodni fognak, pixelhiba es/vagy elrepedt kijelzo nelkul, akkor orulhetunk neki, hogy jo lett a konstrukcio.

Luighi 2019.03.01. 16:40:01

Ha nem renetik meg a világot (nem fogják! Szerintem) akkor hamarosan lehet a SHORT gombot nyomogatni ;-) stooq.com/q/?s=aapl.us&c=5m&t=c&a=lg&b=0

Etniez 2019.03.02. 01:58:04

@GyMasa: nem kell addig működniük, már a 4 éves teló is ritka.

Jazo 2019.03.02. 08:03:29

@GyMasa: Én sem leszek early adopter, ráadásul az ára miatt nagyon kicsi szegmensét érik majd el a piacnak, de ettől még komolyan rávertek az Apple-re aki megint lemaradt mint a borravaló. Nem üzletileg, hanem technológiát tekintve. Az Apple olyan mammutcég lett, mint az MS, vagy a Nokia aki nehezen mozdul, nehezen hiszi el, hogy már nem ők diktálják, vezetik a trendet. Ülnek bután a nagy pénzeszsákjukon és elfelejtették, hogy miért is kerültek az élre anno.

gigabursch 2019.03.02. 17:28:05

Azért elég gáz, hogy a fejlesztések java az értelmetlenség körül tobzódik.
Lásd: hajtogatható képernyő.

GyMasa 2019.03.04. 14:32:56

@Etniez:
" nem kell addig működniük, már a 4 éves teló is ritka."
Hat, annyira azert nem. Nalunk a csaladban eleg sok 4+ eves telefon van.
Az, hogy a konzumidiotak 6-havonta-evente telefont cserelnek, az is egy megoldas, csak szerintem anyagilag felesleges.
Amugy pedig, ezzel a hozzaalaasal eleg, ha 25 honapig mukodnek +/-1 honap varhato elettartammal, es akkor alig kell garanciara kolteni...

GyMasa 2019.03.04. 14:43:54

@Jazo:
"Nem üzletileg, hanem technológiát tekintve."
Az Apple Jobs halal ota elegge nem ugyanaz a ceg, amelyik elotte volt.
A cegnek Jobs volt a "lelke"...
Az o zsenije volt az, ami felhozta a ceget a mai helyere.
O volt az, akinek megvolt a vizioja, es hozza a titantokei, hogy pl. szembemenjen a zenekiado mammutokkal!
Ugye az megvan, hogy o volt az elso, aki kepes volt a sajat elgondolasat raeroltetni a zenekiadokra?
Es tulajdonkeppen neki koszonheti a vilag, hogy ma a zenehez szinte fillerekert hozza leet jutni.
" Az Apple olyan mammutcég lett, mint az MS, vagy a Nokia aki nehezen mozdul, nehezen hiszi el, hogy már nem ők diktálják, vezetik a trendet."
Ebben egyet ertunk.
Ennek ellenere az Apple-vasarlok kevesse arerzekeny reteg, es en nem feltem annyira oket.
" Ülnek bután a nagy pénzeszsákjukon és elfelejtették, hogy miért is kerültek az élre anno."
Nem elfelejtettek, csak siman Cook batyo nem akkora latnok/zsarnok, mint Jobs volt.
Mert o egy szemelyben volt maximalista es innovativ is. Cook csak siman maximalista, de mintha neki nem lenne meg ugyanaz a vizioja, mint Jobsnak volt.
süti beállítások módosítása