Az iPhone jövője
2019. február 21. írta: Almás Jóska

Az iPhone jövője

portless-iphone.pngAz Apple tervei elég jól kirajzolódnak iPhone téren: 2017 az új generáció bejelentése, '18 és '19 az átmeneti korszak, amikor általánossá teszik az exkluzivitást és kiadják annak különböző változatait, meg persze mindet tovább finomítják. 2020 az első nagy ugrás, ahol jön az 5G és a TOF, AR meg a miegymás. Külső nem, de belső változások annál inkább jönnek. Leghamarabb 2021-ben várható, hogy az Apple elhagyja az utolsó csatlakozót is, de ezzel még nem ér véget a design fejlődése. Előbb az oldalsó gombokat is el kell majd távolítani és a házat nyomásérzékennyé tenni. Ez pedig nem biztos, hogy azonnal bekövetkezik, helyette időhúzásképpen a kamerát, különösen annak AR funkciót fejlesztik még tovább és csak egy-két évvel később éri el a végső változatát. Hogy közben mikor görbül meg először, az jó kérdés, de a hajlított iPhone-ok kora is eljön egyszer. Viszont amint ezt elértük, legfeljebb a fixált dőlésszögben és a hajlíthatóság különféle módjaival lehet majd trükközni. Onnantól pedig borzasztó unalmas jövő vár a telefonokra, a hangsúly pedig át kell kerüljön valami egész másra.

Az idén bemutatandó telefonok egyébként sokat segítenek majd megérteni, mit tervez az Apple a későbbiekre: ha megtartják a normál töltőt és a Lightning csatlakozót, akkor tényleg a vezeték nélküli jövő felé úsznak, csak nem akarják azonnal felvezetni. Korai is lenne talán, elnézve a saját töltőjük késését. Ha viszont idén megkapnák az USB-C-t, azzal azt is kifejezné az Apple, hogy késleltetni akarják a portless világ eljövetelét. Az iPaden nyugodtan bevezethették, mert tablethez való vezeték nélküli töltő nem sok akad, e technológia bevezetése pedig bőven ráér még azután is, hogy az iPhone-ok megkapták. Egyszóval az USB-C csatlakozó (mármint a telefon oldaláról, a töltőfejen továbbra is logikus lenne) az Apple gyávaságát jelentené, míg a Lightning megtartása a bölcsességet. A gyors töltő dobozba pakolása azt eredményezné, hogy a vezeték nélküli világ szokatlanul lassúnak tűnik. Szóval várjuk ki a szeptembert.

A bejegyzés trackback címe:

https://almasjoska.blog.hu/api/trackback/id/tr3014603866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Etniez 2019.02.21. 23:48:02

Nem tudom, hogy láttad-e az új Samsung Fold bemutatóját, na ott van a jövő, nem ott, ahol az Apple gondolja.
2017 volt az év, amikor utolértek az Applet, 2018 amikor fej-fej mellett haladtak és 2019 lesz, amikor lehagyják.
Innováció: gomb nélküliség vs széthajtható telefon, nem ugyanaz a liga.
A vezeték nélküli töltés pedig zsákutca, mivel nem energiahatékony és nem is lehet az sosem, próbáld ki a Huawei felé gyorstöltést, az a jövő.

darlacko 2019.02.22. 03:00:34

Az Apple rég leállt az innovációval. Persze a márkanév még sokáig eladja az iPhone-t, de aki valóban mérlegeli, összehasonlítja a piacon lévő telefonokat, az nem biztos, hogy iPhone-t vesz. Az iPhone tulajok meg egyre tovább tartják meg a telefonjaikat, nem cserélgetik évente, úgyhogy a gyártást is vissza kellett már fogni. A vezeték nélküli töltés baromság a jelenlegi formában. Otthonra, az irodába, mindenhova kellene egy ilyen töltőkütyü, ami nem nyújt többet a felhasználónak, mint egy hagyományos töltő. Sőt, vezetékes töltőről simán használom a telefont töltés közben is, vezeték nélkülin meg nem kényelmes.

Zovar 2019.02.22. 06:54:53

Hogy mi lesz az alma jövője, azt a Samsung meg a Xiaomi határozza meg, illetve a többi feltörekvő márka. Náluk van az innováció, a fejlesztés, az Apple max kullog utánuk.
Ami a cikkben távlati tervként szerepel, a versenytársaknál már a jelen. Viszont - sajnos - egyet kell értsek az előttem szólókkal, a márkanév még sokáig el fogja adni az alaposan túlárazott almás cuccokat, függetlenül a tartalomtól.

theman 2019.02.22. 06:55:27

Valódi újdonság nincsen, android vonalon sem. Az, hogy eltűnnek a csatlakozók, a gombok, a funkciók,az extrák, (mondjuk itt nem hiszen nem is voltak) az miért fejlesztés? És ami a legviccesebb, hogy ennek még örülnek is páran.

Zovar 2019.02.22. 06:57:44

Hopp, kifelejtettem a felsorolásból a Huaweit. Ők már rég más ligában játszanak, nem véletlen, hogy az amcsik ki akarják tiltani őket.

Gtusa 2019.02.22. 07:12:52

Az utolsó szög az Iphone koporsóján szerintem az, hogy kiderült ezeknek a készülékeknek a sugárzása a legkárosabb.

Kelly és a szexi dög 2019.02.22. 07:31:51

Annak is örültem volna, ha a mostani telefonomhoz adnak gyorstöltőt, de még arra se voltak képesek...

Etniez 2019.02.22. 07:33:56

@theman: én azért megnézném a helyedben az idén bemutatott és bemutatkozó széthajtható telefonokat, nagyon komoly. Még drága és valószínűleg szívni fognak az early adopterek, de mekkora csoda lesz, hogy van egy kis telefonod, amit ha kell, tabletre hajtogatsz.
Ez lefogja tarolni a piacot.
A gombnélküli telefon hogyan fogja tudni, hogy a bekapcsoló gombot vagy a hangerőszabalyzót keresem? Főleg úgy, hogy a telefon a zsebemben van?

midnightcoder2 2019.02.22. 07:45:34

@Etniez: Igen, ha nem lenne kurva drága, biztos hogy ilyet vennék. Én elég sokat olvasok a telefonomon, és a 6 col azért erre nem annyira ideális. A tablet viszont telefonálásra elég idétlen. Volt idõ amikor volt egy 7 colos tabletem és egy mobilom amit mindig magammal vittem, de két eszköz hurcolászása megint csak macera. Szóval igen, a széthajtható mobil szerintem kifejzetten egy jó ötlet. Pláne, ha még mellé tesszük a Samsung dex-ét és a dex-ben futó linuxot, ez már így együtt egy egész pofás kis dolog lesz, ha lecsorog az átlag felhasználó árkategóriájába. Közben az Apple pedig dolgozzon csak a gomb és csatlakozó nélküli IPhone-on. Végül is, amíg rajta lesz a logó, az ISheep úgyis megveszi...

mutyimail 2019.02.22. 08:02:41

Az Innovacio évek óta megállt, különösebben nem bánom. A 4-es iPhoneommal ugyanúgy meg voltam elégedve, mint most a nyolcasommal. Kiterjesztett valóság? Húha!
Nekem az volt furcsa, hogy tegnap amikor olvastam az új szamszung jovetelerol, előnyként írtak le az igazságtalanul magas arat. iPhone esetében ez hátrány, de ez van. Úgysem veszek más telefont. De nem is akarok meggyőzni senkit. És nem a technikai paraméterek miatt nem, hanem mert ebben sz okoszisztemaban nőttem fel, itt közlekedek otthonosan. Ahhoz meg öreg vagyok hogy újítások miatt felkapjam a fejem :) legyen végre erős, tartós aksi, ez lenne az igazi innovacio

mindbender2 2019.02.22. 08:12:41

@Etniez: Srácok, nem tudom ti mit néztek de a széthajtogatás zsákutca.
Látszatfejlesztés, mindig is drága lesz és mindig is ormótlan.
Az anyagfáradás is csak a gyártónak lesz jó. A teló belseje nyilván nem hajtogatható az alkatrészeket is ehhez kell igazítani.

A megoldás sajátságosságai miatt pedig mindig is sokkal drágább lesz, mint egy hasonló műszaki paraméterekkel rendelkező mobil.

Medgar 2019.02.22. 08:31:58

@Etniez: Én éjszakára használom a vezetéknélküli töltést kényelmi okból, de a telefonba építetve szerintem tökéletes megoldás, hogy a telefon vezetékes töltése közben vezeték nélkül töltöd a headseted...

Számomra a Samsung az S4-nél hagyta le az Applet, bár nekem 2 dolog fontos az nfc pay és a vezetéknélküli töltés.

Larrikin 2019.02.22. 09:11:55

@darlacko: "de aki valóban mérlegeli, összehasonlítja a piacon lévő telefonokat, az nem biztos, hogy iPhone-t vesz"
De nem a telefont nézik, a szolgáltatások nélkül már az iphone4 is reménytelen lett volna.

Nyers Fa 2019.02.22. 11:22:31

@midnightcoder2: nem a dex-ben van a linux, hanem a telefonban. Az android az linux. A dex csak egy átalakító vagy hub szerűség, ami kapcsolatot teremt a telefonod és a perifériák között, egy dokkoló egy rakás port-tal.

midnightcoder2 2019.02.22. 11:47:29

@Nyers Fa: Ami a droidban van az egy agyon customizált linux kernel, plusz pár library (Pl. dietlibc, opengl, stb), és javás (dexes) API. Ha desktop linuxot akarsz futtatni, akkor vagy rootolnod kell és feltenni valami olyasmit mint a linux deploy, vagy használnod kell valami prroot alapú megoldást, vagy meg kell elégedned az olyan pótszerekkel mint a termux.

midnightcoder2 2019.02.22. 11:49:37

@Nyers Fa: Amit a samsungék megcsináltak (legalábbis amit láttam belõle, mert nekem xiaomim van) az alapján a dex egy olyan progi amivel a droidos programok ablakban tudnak futni, és van hozzá egy olyasmi mint a linux deploy, csak nem kell hozzá rootolni.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2019.02.22. 12:26:59

Tök jó! A hajlított kijelzőt is messzire teszed, pedig a hajlított mellett az összehajtható is megjelent. A "exkluzivitás" címszó ami anyaghasználatban is és másban is lemaradna a konkurenciától, mint változatlani irány, amikor nem csak a hajlítottság, hanem az összehajthatóság is terjed?

Az összehajtogathatóság az a feature, amit messziről látsz. Látod, hogy amikor kinyitja ő többet kap, feltűnik. De nem az evolció vége. Hiszen a technika itt nem "hajlított" kijelzőről szól, hanem olyan módon összeilleszthető panelekről, ahol nem látod a keretet. Így oldalra kihúzható mechanika is lehet idővel, ami máshogy "pakolja egymás mellé" a paneleket.

Akár nem kihajtva, hanem "utasításunkra magától kinyílva". És te ezzel szemben mondod azt, hogy nagy design változás nélkül kérdéses, hogy mikor tűnik el még pl. csatlakozó.

Aki az innovációval valóban foglalkozik, az a színes "e-ink" színhelyességét, sebességét érintő fejlődésre figyel, mert akár a telefon színét, mintáját idővel egy ilyen festés is adhatja. De itt is lehet kihúzható felület, még az előzőnél nagyobb mértékben is. És ez pl. cikkek olvasásánál a fő kijelzővel ellentétben nem fogyaszt áramot, mert az csak a frissítéséhez kell.

A kamera "látja" a szemmozgást, így a rendszer érezheti, hogy mikor kell lapozni. Míg a világ ott tart, de a gombokat cserélnéd le egy rosszabb megoldásra.

Na ez az amikor olyan mondja azt, hogy az Apple innovatív, aki el sem tudja képzelni mi az az innováció és hol tart.

leiter 2019.02.22. 16:01:34

Ez a kurva kinek milyen van....ki a szart érdekel. Egy tuti, hajtogatós akkor sem kell, ha csak az van. Anno végigjártam az összes N communicatort. Nem gondolnám, hogy a nyíló-mozgó alkatrészek sokáig bírnák eredeti állapotban. De ez úgyis kiderül.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2019.02.22. 19:07:01

Nincs innováció a mobilpiacon. Nagyon régóta nincs már, csak kis ötletek, plusz kényelmi funkciók, ez a termék-életciklus felső szakasza. Pár éve a Samsung állandóan azzal próbált népszerűbb lenni, hogy hosszú listákban sorolta a "hihetetlen és zseniális " fícsöröket, amiből talán ha 1-2 elemnek volt egyáltalán értelme.
Nem csak az Apple-tulajdonosok nem cserélik tempósan a készülékeket, sőt, ez a hatás például a Samsungot már hamarabb elérte. Most amik mennek, azok a kisebb gyártók, akik elsősorban olcsóságuk miatt népszerűek széles körben, nem pedig a fantasztikus újításaik miatt.
Egy telefon hogy a tökömben lehet unalmas? Ez egy használati tárgy, a tartalom és a szolgáltatások adják az értékét, nem az, hogy hány éves a dizájnja.

Etniez 2019.02.22. 20:57:21

@Before: "Most amik mennek, azok a kisebb gyártók, akik elsősorban olcsóságuk miatt népszerűek széles körben, nem pedig a fantasztikus újításaik miatt. "
Ehhez képest mindenki hanyatt esett, milyen képeket lő a telefonom, éjszaka is. És még sorolhatnám...

Before · http://azbeszt.blog.hu 2019.02.23. 05:54:56

@Etniez: és szerinted ez valami eszement nagy innováció?

cso zsi 2019.02.23. 06:03:05

@Etniez: Aha... persze...
Mit is tud végre a mate 20 pro?
Azt amit a windowsos telefonok 70ezer fölött, és néhány androidos 5-6 éve.
Igen, ez a hátlapi, vezeték nélküli töltés.

cso zsi 2019.02.23. 06:07:41

@Zovar: A Huawei tiltás főként az 5G eszközök telepítéséről szól.
Jelenleg a Cisco, az Alcatel (Nokia), és a Huawei gyárt számottevő mennyiséget.

Etniez 2019.02.26. 20:28:45

@cso zsi: meg fotózás, különösen éjszaka. Láthatóan nem vagy képben a telefon tudásával kapcsolatban, majd térjünk rá vissza, ha volt a kezedben.

cso zsi 2019.02.26. 20:36:23

@Etniez: Nem értelek. Nem lesz, hanem VAN.
A Huaweikből (és az androidból) alap dogok hiányoznak, márcsak elvétve lehet telefonnak nevezni.
Ráadásul a korábbi csúcsmodellhez képest visszalépések vannak benne szoftveresen. A névjegykezelés továbbra is siralmas.

Etniez 2019.02.26. 21:24:59

@cso zsi: mid van? Nekem mate 20 pro, feleségemnek p20 pro.

cso zsi 2019.02.26. 21:35:31

@Etniez: mate 20 pro. A mate 9 után.
A mate 20 pro gyári okostokja egy hülyetok,lebutítja a beállításokat, eltakarja az értesítési ledet.
Lekerült az automatikus fényerő mellől a gyorsmenüben a kikapcsolás lehetősége, csak a "beállítások"-ban kikapcsolható, de minden újraindítás után bekapcsol magától.
A "zseb mód" kikapcsolhatatlanná vált, okostokban üvöltözik, ha kell. ha nem, azt hiszi az asztalon is hogy táska mélyén hever.
Az sms hang már csak változtatható, de nem kártyánként, mint a mate 9-ben volt. (a fránya windowsos meg nevenként, csoportonként is tudott ilyet, pedig azt régebben fejlesztették)
A frissítéskor megkapta a "szuper-makró"-t, amit a lumia 735-öm is simán megcsinált. Bizonyonyos fokig hardveresen, ez meg csak szoftveresen nagyít.
A teliholdas eget tényleg szépen hozza a mate20 pro. De az ritkábban kell, mint a telefonálás, és a helyszínfotózás.

Etniez 2019.02.27. 00:19:18

@cso zsi: Akkor add el, nem neked való.
A te problémáid közül egy sem érint engem, elég picsogás gyanús nekem.

"Mit is tud végre a mate 20 pro?
Azt amit a windowsos telefonok 70ezer fölött, és néhány androidos 5-6 éve. "
Pl szép, nagy kijelző, iszonyat gyors gyorstöltő, remek kamera, nagy aksi, akadásmentes op rendszer, stb.
Innen indultunk, csak szólok.

cso zsi 2019.02.27. 12:27:30

@Etniez: Ugyanezzel adták el a mate 9-et is.
Hiába volt a gyorstöltő, ha meló közben az nem játszik. Ellenben estig épphogy kibírta, egy évesen béléscsere, két évesen újra.
Esküdöztek, hogy nem kell hátlapi töltés, mert minek...
A mate 20 pro rendelkezik ezzel. A hozzávaló töltő elvileg qi szabványos, de ezt a telefont nem tölti más, ez a töltő nem tölt más qi eszközt. Az sem mindegy, hogy teszed rá, mert nem minden "jól rátettem" helyzet jó neki.
A reklámban mutatott autóstöltő nem létezik egyelőre a gyártó kínálatában, pedig ott lenne igazán értelme.
Mivel sokkal magasabb szintű Huawei eszközökkel dolgozom (kb 800-1000 darab ilyet lehet venni az árán), így ez a telefon marad, amg ki nem jön valami fizikai hibája.
Egy áltagos felhasználónak megfelel, sokan csak vágynak ilyenre.
Nekem egy eszköz, ami vagy jó, vagy nem. Ár/érték arányban semmiképp.
süti beállítások módosítása