Merre tovább, Apple?
2019. január 15. írta: Almás Jóska

Merre tovább, Apple?

walking.jpgAmíg nem volt iPhone, addig a zenei piacot kellett letarolni ahhoz, hogy meglegyen az a dicső fény, ami sokak számára oly különlegessé tette a céget. Nem csak a design, de azzal együtt a funkciók és a működésmód újragondolása volt (többek között) az, ami miatt híressé vált az Apple. 10 év elteltével, úgy tűnik, lassan elül az okostelefon láz és helyette valami újba kell fogni. Nézzük, erre milyen lehetőségek vannak.

Arról már korábban is írtam egy összefoglalót, milyen irány várható a mobilok piacán az elkövetkező tíz évben. Ez persze korántsem a teljes kép, elég csak visszatekintenünk az előző évtized fejleményeire és azok kiszámíthatatlanságára hosszútávon. Most valahogy mégis tisztábbnak tűnik, de csak akkor, ha elhisszük, hogy a tech világ a mostani irányba tart majd 2028-ban is.

Erre viszont elég kicsi az esély, ugyanis az okostelefon piac tavaly elkezdett telítődni, így egyre kevesebb iPhone és egyre kevesebb Androidos eszköz fog fogyni a jövőben. Másrészt az Apple-nek elég komoly fejtörést okoz az, hogy sok tekintetben utolérték már egyéb cégek és az a kevés, amiben még mindig ő az egyeduralkodó, nem elég a felhasználóknak ahhoz, hogy akár kétszeres árat fizessenek ki egy látszólag hasonló készülékért. (Most abba ne menjünk bele, hogy milyen fontos különbségeket nem vesz észre az átlag felhasználó, amire egy Apple rajongó rögtön rárepül.)

Ennek most meg is látszik a következménye, elkezdtek zuhanni az Apple részvények. Ez persze messze nem jelenti a cég halálát, csak annyi bizonyos, hogy amire eddig építettek, azon változtatni kell. Azt harsogják mindenfele, hogy a hardver helyett a szolgáltatásoké a jövő, de szerintem addig nem lesz meg a tényleges váltás, amíg el nem kezdődik a streamelt eszközök korszaka.

Ma még a vita azon zajlik, hogy vajon a Face ID vagy a Touch ID (és azok Androidos megoldásai) hasznosabbak-e, de hamarosan azon kezdünk majd vitázni, hogy vajon a telefonokat kell-e tabletekké alakítanunk, vagy a tableteket kéne laptopokká? Az Apple a tavalyi Pro gépekkel látszólag az utóbbi vonalat választotta, amit tovább erősít majd az iOS 13-mal. Kérdés, hogy az milyen lesz, hiszen a mobilok ugyanezt a rendszert használják, de talán néhány éven belül ezek is különválnak és sokkal jelentősebben eltérnek majd az Apple és az Androidot (illetve addigra az azt valószínűleg felváltó Fuchsiát) használó eszközök.

Az eltérő fejlesztések miatt persze megint az Apple végét hirdetik majd sok helyen, de persze erre aligha kell számítanunk, 2020-ban elég sok dolog változik majd a világban, épp az almás cég miatt.

Tetszett a cikk vagy csak további győzködés kellene? Kövesd a blogot Facebookon és fejtsd ki a véleményed kommentben!

A bejegyzés trackback címe:

https://almasjoska.blog.hu/api/trackback/id/tr5914540508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

arabok balrol 2019.01.16. 17:38:26

Nem, nem tundokolhet az Apple ugy mint 10 eve, semmi nem tart orokke. Nokiabol is mi lett, nem sok. Shortoljatok az applet nyugodtan, hossziu tavra, konyvelok fognak valtani konyveloket az igazgatoi szekben.

Etniez 2019.01.16. 18:33:26

Apple tavalyi szar X eladásai megmutatták, hogy lejtmenet jön. Idén elkezdődött.

"(Most abba ne menjünk bele, hogy milyen fontos különbségeket nem vesz észre az átlag felhasználó, amire egy Apple rajongó rögtön rárepül.)"

Ha nem veszi észre, akkor nem is fontos neki. Jelenleg az androidos telefonok szinte ugyanazt nyújtják, mint az IOS rendszerűek, csak harmadával olcsóbbak.

RollTide 2019.01.16. 19:42:15

Az Apple irgalmatlan mennyiségű cash-en ül. Olyan vállalatokat vásárolhatna meg zsebből, amire nem is gondolnánk elsőre. Lehet, hogy az androidos telefonok harmadáron nyújtják "ugyanazt", de szinte filléres haszon van csak rajtuk és a termékciklusuk sokkal rövidebb, hamarabb kerülnek kukába.
A mostani 150$-os részvényárak, pillanatok alatt ugorhatnak felfelé 30%-ot egy megnyugtató gyorsjelentésre és akkor még mindig 20%-ra lesznek a csúcsuktól. Mindig lesznek ciklikus hullámvölgyek a telefonok eladásában, de az Apple felhasználók az egyik leglojálisabb vásárlók és ekkora bázissal, ilyen anyagi háttérrel nem olyan egyszerű elbukni csak egy gyengébb negyedév miatt. Persze nem lehetetlen, de most mindenki a ló túloldalára esett át.

registerz 2019.01.16. 21:05:36

Amíg csak tudnak telót gyártani, tuti iPhone-om lesz!

Rocinante93 2019.01.16. 22:20:00

@Januáriak: "a termékciklusuk sokkal rövidebb, hamarabb kerülnek kukába. "

Van egy Huawei Ascendem, még a régi sorozatból. A mai napig bírja a strapát. Napi felhasználásra egy 2016-os Honort használok. A legnagyobb baja az, hogy cserélni kell rajta az üvegfóliát, mert elrepedt egy ejtésnél.

A Huawei/Honor telefonok esetében ez az általános ismeretségi körömben is. Ja, és az EMUI frissítése rendszeres, és nem lassult be egyik készülék sem pár év alatt.

Mik vannak...

mindbender2 2019.01.16. 22:21:20

@registerz: 2 éven belül itt az új világválság, örülni fogsz te még akármilyen telefonnak is.

Rocinante93 2019.01.16. 22:23:44

@Etniez: jelenleg? A Samsung jellemzően mindig legalább egy-két évvel járt az Apple előtt, sőt előbb volt 3 GB RAM Huaweiben, mint a másik két gyártónál. Mármint a megfizethető árkategóriában, nem a combos laptopok áráéban.

Azt se feledd, hogy az Apple még mindig nyomi kis minitelefonokat gyártott, amikor az androidosok már rég elkezdték kiszolgálni a nagyobb kezű célpiacot. Van, akinek 5,5" alatt kényelmetlen a telefon használata.

Rocinante93 2019.01.16. 22:26:08

@mindbender2: kivéve, ha csak szokás szerint időszakos megzuhanás lesz, mert most bőven nincs akkora kitettség, mint 2008 előtt. Sok a hitel a piacon, alacsonyak a kamatok, alacsony az infláció, persze, hogy ez változni fog, de nem kerülnek világszerte milliók csődközelbe a hiteleik fizetésképtelensége miatt.

mindbender2 2019.01.16. 22:32:33

@Januáriak: 3 éves @Rocinante93: Kína lassul, ha beindul akkor tovább égetjük ami van, ha megáll akkor megáll minden.

mindbender2 2019.01.16. 22:35:09

@mindbender2: Hogy ez a "3 éves" hogy került a neved elé, az egy jó kérdés. :)

Rocinante93 2019.01.16. 22:39:34

@mindbender2: sok a kritikus elem a képletben, ez tény.

Almás Jóska 2019.01.16. 23:38:17

@Etniez:
1. Az iPhone X volt 2018 egyik legnépszerűbb mobilja, a Galaxy S9-et is beelőzve az év első negyedévében. Pedig a legtöbbet még tavaly vették, a Galaxy meg épp akkor startolt. www.forbes.com/sites/jeanbaptiste/2018/06/13/the-iphone-x-was-the-worlds-best-selling-smartphone-in-q1-2018/
2. Ha az idézett részben található link nem volt eléggé kiemelve tűzpirossal: almasjoska.blog.hu/2018/12/29/kit_erdekelnek_meg_az_apple_termekek

Etniez 2019.01.17. 18:56:03

@Almás Jóska: Az Apple eladásai csökkentek 2017-ben: www.gartner.com/en/newsroom/press-releases/2018-02-22-gartner-says-worldwide-sales-of-smartphones-recorded-first-ever-decline-during-the-fourth-quarter-of-2017

Továbbá, az X volt a flagship, Samsungnál pedig kettő volt: S9+ és Note 9. Abban igazad van, hogy a legnagyobb darabszámban eladott mobil volt, de ha úgy nézzük hogy flagshipek versenyét elvesztette. 2018 pedig a Huawei éve volt, a P20 pro és a Mate 20 pro letarolta a piacot.
Annyira, hogy pl az én Mate 20 prom 2 héttel a megjelenés után jött meg, hiába rendeltem elő, nem volt elég a készlet az UK-ban.
A 2018 viszont egyértelmű mélyrepülés, mivel a hardver már egyenértékű, az Apple által nyújtott többletszolgáltatás pedig nem olyan értékes, hogy a többség fizessen érte felárat.

Kíváncsi vagyok, hogy végre reálisabb árazás jön, vagy esetleg idén köszönthetjük a 2000 dolláros Iphone-t. Majd kiderül.
süti beállítások módosítása