Hová fejlődik az iPhone 2019-ig?
2018. november 06. írta: Almás Jóska

Hová fejlődik az iPhone 2019-ig?

maxresdefault.jpgAz XS meglepően nem hozott meglepetést, de sokan örültek az XS Max-nek. A kérdés az, hogy ha a méretet nem növelik tovább, akkor miben fog ezúttal változtatni az Apple? Fog egyáltalán változni a design? Súgok: igen.

A legfeltűnőbb változást egyértelműen peremek fogyása és a szenzorsziget zsugorodása jelenti majd. Ez a két éves design váltások miatt amúgy is elvárás lenne, bár az iPhone 7 óta már egyáltalán nem lepődnénk meg, ha csak minimális változásokat találnánk. A különbség az, hogy ezt a fajta változást kifejezetten szívesen látná gyakorlatilag mindenki, a zsugorodást pedig az elülső kamera és a Face ID egyik szenzorának egyesítésével tennék lehetővé. Sokan várják magának az arcfelismerőnek is a továbbfejlesztését, de az a helyzet, hogy ebben az esetben alig maradna izgalom 2020-ra, legalábbis telefon terén. Szóval gyorsulás és valamivel pontosabb érzékelő jöhet, de a Face ID 2.0, ami esetleg új alapokra helyezné a technológiát, 2020 előtt biztosan nem érkezik. Elvileg 2019-ben azt oldják meg, hogy a kívülről jövő fény kevésbé zavarjon be a telefon által kivetített pontokba.

Hogy ezen kívül változik-e a ház, nem tudni. Egyesek szerint követik majd az új iPad-ek szögletesebb formáját, ezzel gyakorlatilag újraalkotva az 5S imádott idomait. Viszont az biztosnak látszik, hogy az üveg borítás veszélyeire fokozottan figyel majd a cég, ezúttal pedig egy tényleg a törhetetlenség határán lévő kijelző-hátlap kombót kapunk. Valószínűleg ezzel fogják indokolni azt is, hogy ki "kellett" venniük a 3D touch-ot, merthogy ez egy plusz réteg az érintőfelület mögött, ami törékenyebbé teszi a telefont.

Ezen felül viszont semmilyen minőségi javulásra nem érdemes számítani mondjuk pixel számban. Nem, még az XR esetében sem, mert marad LCD és valószínűleg nem is XIR néven, hanem csak egy hardveresen frissített XR érkezik majd, látható változás nélkül. Elképzelhető, hogy még a notch sem fog zsugorodni rajta, csakis a prémium modelleken.

Azokon viszont annál is több érkezhet: egyelőre a 3X-os optikai zoom biztosra vehető, viszont a harmadik kamera érkezése még nem. 2020 előtt szinte kizárt, hogy a TrueDepth-hez hasonló (a technológia, amit a Face ID használ) megoldást használjanak a fókusz javításához, de késébb a pontkivetítéses és lézeres bemérés is várható lesz, csak most még nem áll és nem is fog egyhamar készen állni a rendszer. Ha pedig mégis érkezne a harmadik lencse, az valószínűleg csak a Max-ot érinti majd. Bizonyára lesz valami AR funkciója is, de ez megint csak felesleges újításnak fog számítani 2020-ig, amikor végre kijön az Apple első okos szemüvege.

Kívülről még két változás képzelhető el, de egyik sem garantált: egyrészt már régóta pletykálják az Apple Pencil supportját, amit az új iPad Pro-k kapcsán már végre láthattunk az eszközhöz tapadva, vagyis viszonylag vállalható lehet az eszköz egy zseb méretű "rajztáblán" is, különösen a Max esetében. A másik várva-várt változás az utolsó megmaradt csatlakozót érinti: Lightning helyett sokan USB-C-t remélnek látni, de szerintem hiába váltott a cég az iPad esetén, az iPhone-nál legfeljebb a töltőfej bemeneti vége lesz USB-s.

Szoftveresen különösen nagy változásokra érdemes számítani, mert végre újraépítik az egész interface-t. Elsősorban persze az iPad-ek számára (szerintem mondjuk a mostani már az első tabletnél se működött), de természetesen fognak belőle profitálni a telefonok is. A kérdés csak az, hogy ez a megújulás elérhető lesz-e a Home gombos készülékeken is, vagy a 6" körüli eszközökön.

Na, és mi az, amit tudunk, hogy 2020 előtt egész biztosan nem várható a felsoroltakon kívül? Egyrészt az 5G támogatása, mert még most is együtt dolgozik az Apple az ehhez szükséges chipen az Intellel. Másrészt lesz egy picike változás a design-ban is, 2020-tól ugyanis fekete lesz az üveg a telefon elülső kameráján, hogy ne legyen olyan feltűnő kikapcsolt állapotban és még egységesebb legyen a design. Hát nem csodálatos?

Ha szeretnéd tudni, milyen eszközök (pl iPad-ek, Mac-ek) érkeznek még jövőre vagy azután, kövesd a blogot itt és Facebookon is.

Kép: Everythingapplepro

A bejegyzés trackback címe:

https://almasjoska.blog.hu/api/trackback/id/tr6214356095

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dunántúli gyerek 2018.11.07. 22:14:57

2019ben mar akksit is tesznek majd bele?

demerson 2018.11.08. 06:34:59

Mindig röhögök mikor valaki képes dupla pénzt fizetni azért, amit más gyártótól féláron is megkap. De hát sok a birka...

dik_ 2018.11.08. 06:57:29

@demerson:
Nocsak, már más cég is árul iOS-es telefont?

zolee001 2018.11.08. 09:10:52

Hová fejlödik?
5000 usd lesz egy alapmodell,antennagate reloaded,lassitás már nem csak a régebbi modellekben hanem alapfunkcio mindenben,töltö nem mükdöik (vegyél ujat) ,nem csak héliumra hanem oxigénre is allergiás lesz.
Na és végre megjelenik a céghez legközelebb álló szinvilágban is,pink köntösben is elérhetó lesz:-)

protézisesh 2018.11.08. 10:12:51

Haters gonna hate it...
süti beállítások módosítása