Ekkora bullshitet rég tolt az Apple
2018. szeptember 13. írta: Almás Jóska

Ekkora bullshitet rég tolt az Apple

Avagy az elgépelt iPhone XD esete

iphone-xs.pngNem találom a szavakat. Régen néztek már ennyire hülyének, mint ahogyan az Apple tette tegnap este és a Facebookos szavazás alapján úgy tűnik, hasonlóan érzünk. A tervem az volt, hogy kiszámolom, kb. hány százalékban volt igazam és mennyiben tévedtem, de ez most egyáltalán nem lényeges azok után, amit láttunk. A lényeg az, hogy ebbe SIMÁN belefért volna még legalább az AirPower. Meg az Airpods 1.5. De nem, nekik ezt októberben kell majd bejelenteniük. Olyan bullshitet toltak le egy teljes órában a semmi lényeges változást nem hozó iPhone-ról, hogy kész szenvedés volt végig nézni. Amit csak azért tettem meg, mert reméltem, hogy lesz még utána valami más. De nem…

Kissé megijedtem, amikor Tim Cook bejelentette, hogy pusztán kétfajta eszközről lesz szó. Ezt aztán hamar elfelejtettem, mert az első 37 percben bemutatták az Apple Watch Series 4-et (nevet nem változtattak, hiába reménykedtem benne), ami FANTASZTIKUS módon EKG-t meg a várt 15% helyett 30% feletti kijelző növekedést hozott, hála a teljesen új designnak. El sem akartam hinni, egyszerűen oda voltam és vagyok érte.

De aztán jött a fekete leves… Egyáltalán nem számított, hogy tavaly november óta tudtuk, hogy nem fog semmi érdekeset hozni az új iPhone, csakis jobb processzort, kamerát meg egy új színt. Ja, meg méretet. Lényegében ez utóbbi volt a leghangsúlyosabb. És hiába zseniális a technológia, amit a processzorba pakoltak, hiába lehet kedvünkre élesíteni és homályosítani a hátteret akár utólag is, ettől még eszem ágában se lenne leváltani az iPhone X-emet, ha épp azt használnék. Ráadásul a forint gyengülése miatt az új változat még drágább lett, a régit meg hivatalosan nem is lehet kapni. Azért én megpróbálnám majd egy-két hónap múlva a helyetekben, ha épp telefonvásárláson töritek a fejeteket. Jobb helyeken már most olcsóbb a tavalyi X, mint a mostani Xr és ki tudja, mi lesz itt két hónap múlva, amikor az „elavultság” miatt elkezd tovább csökkenni.

Az igazi problémám viszont nem az amúgy is sejthető „semmi extrával” van, hanem hogy még ezt is sikerült az Apple-nek alul múlnia. Az új telefonokhoz ugyanis a hagyományos töltőt csomagolják a dobozba, a töltőfej nem váltott át USB-C-re és így nemhogy USB-C és USB-A közti átalakítót, de még jack-Lightningot se adnak. Egy teljes órát szántak az iPhone-ok semmijére és azon belül is fél órás, indokolatlan demózással húzták az időt ahelyett, hogy legalább annyit megemlítettek volna, hány GB RAM van az egyes eszközökben, de ez persze még a termékleírásba sincs sehol beleírva. Igazán szomorú, hogy amit troll marketingnek lehetett max tekinteni, az valós szivárgás volt. Tudja valaki, hogy az Apple szerint az Xr miért pont Xr? (Az én legjobb tippem is cross reality...)

És hogy mi lesz most?

Várjuk az októbert. Azt eddig is tudtuk, hogy az új MacBook csak októbertől lesz kapható, mert akkor fog megjelenni az Intel ehhez passzoló új processzora, de ezek szerint ehhez időzítik majd az AirPower, a frissített AirPods, új iPad Pro és még a Mac mini érkezését is. Vagy erre se, mert az AirPower mindennemű említése hiányzik az új készülékek leírásánál, holott a tavalyiaknál mind kiemelték, mint jövőbeli vezeték nélküli opció. Az idei Special Eventen meg konkrétan el sem hangzott az a szó, hogy töltő.

Úgy néz ki, ahelyett, hogy a jövő évi iPhone-okról szólnának a hírek, a következő egy-másfél hónapban továbbra is az amúgy egyelőre kevésbé ismert termékekre összpontosít majd mindenki. A bloggal kapcsolatban szintén lesznek változások, ezeket Facebookon fogom hamarosan részletesebben is kifejteni. Addig meg bírjuk ki valahogy.

Ui.: Azért a spotok elég menőre sikeredtek, ezt meg kell hagyni.

A bejegyzés trackback címe:

https://almasjoska.blog.hu/api/trackback/id/tr6414237495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2018.09.13. 14:26:22

Szóval már az Apple is eljutott a határ közelébe a parasztvakításban. Pedig példátlanul sokáig tolták. Nem lehetne, hogy valami új, hasznos dologba fogjanak?

morph on deer 2018.09.13. 14:59:47

Azt azért nem értem, hogy mi tart vissza attól, hogy felkeresd az apple oldalán mondjuk ezt a linket: www.apple.com/iphone/compare/
- ahol én például minden információt megtaláltam!
És igen, már tegnap este.

Szóval lehet sikítani, ha jólesik, csak valami más indok nem ártana hozzá, mert ez kissé vézna.

Almás Jóska 2018.09.13. 15:05:47

@Androsz: Azért még nincs minden veszve. Egyrészt nem láttuk az októberi felhozatalt, ami kecsegtet egy-két nagy újítással, másrészt erre azért valószínűleg felkapja majd fejét a világ: almasjoska.blog.hu/2018/08/08/az_apple_es_a_kiterjesztett_valosag_jovoje

Almás Jóska 2018.09.13. 15:07:48

@morph on deer: Ezt mire érted? A RAM-ot ott sem írják, a többit meg elmondták már a keynote-on is.

FCUK12 2018.09.13. 15:08:02

te, blogger, ha nálatok vasárnap délben erőszakkal nem nyomják le a torkodon a kaját, csak eléd rakják, akkor nincs ebéd? nincsenek GB-adatok? vagy csak nem találod?

octy 2018.09.13. 15:59:06

Hurrá, van a videóhoz sztereó hang most már! Nem elég innovatív?

Sequoyah 2018.09.13. 16:05:32

Nekem nem az a bajom, hogy nem jelentettek be semmi ujdonsagot, mert pont ezt vartuk.
Inkabb a "bullshit" resze idegesitett, hogy ezt a semmi ujdonsagot hihetetlen forradalomkent allitottak be. Minden egyes mondat vegen vartam hogy akkor miert is lenne forradalmi, de minden mondatot lezartak azon funkciok felsorolasaval amik mar tavaly is megvoltak...

teéjesenmindegy 2018.09.13. 16:25:22

@morph on deer: Na, akkor karikázd már be egy screenshoton a választ a blogger kérdésére, és esküszöm kiírom háromszor, hogy mindenben igazad volt eddig mindenn témában, és éljen a DK.

arncht 2018.09.13. 19:33:02

Nem kotelezo apple termekeket hasznalni.

Oleg Gontar 2018.09.13. 20:19:42

Csak jobb kamera, es processzor, es tarolo... mit adtak nekunk a romaiak?

morph on deer 2018.09.13. 22:57:33

@teéjesenmindegy: @Almás Jóska:

Jogos!
Ott tényleg nincs szó a RAM-ról, - de valószínűleg azért nem is kerestem, mert ez éppen sosem érdekelt. Az van ugyanis, hogy a hiányát még sosem érzékeltem a telefonjaimnál, mert annyi mindig volt, amennyi kellett. Inkább a tárolókapacitás számított.

Mindenesetre elismerem, hogy bár minden más ott van, ez nincs.

Visont ahogy tudom, az Xr 3, az Xs-ek meg 4 Gb RAM-mal rendelkeznek, (majd) de ez az Apple által nem megerősített infó.
Lehet, hogy ők is úgy tudják, mint én, nevezetesen, hogy a RAM-on eddig sem múlt semmi...

Történeti adalék: az első Mac-em 25 éve az akkor legjobb 840AV volt, és az alap 12 MB helyetti 64 MB RAM akkor 32.000 :-SEK plusz költséggel járt. A 2x256MB RAID HD meg a video és Photoshop accelerator kártyák kb még ugyanannyiba, szóval a végén az egész workstation két színhelyes monitorral, meg perifériákkal 360.000 SEK plusz apró lett. Akkoriban egy kissebb ingatlan ára. Ja igen: 1993 volt az év. A másik alternatíva egy Silicon Graphics Indigo workstation lett volna majdnem a duplájáért, és az másra nem is volt használható, csak képfeldolgozásra.

Ezt csak azért említem, hogy jelezzem részben a technológiai fejlődést, részben a viszonyomat az Apple cuccokhoz.

25 évvel ezelőtt egy kissebb településen volt jelen kb akkora számítógépes kapacitás, mint amit most a zsebünkben levő telefonok tudnak, - bár az én gépem akkor már reagált a verbális parancsokra is, azaz hangvezérlésre! Nem hülyéskedek! Aztán kikapcsoltam, mert az alapértelmezett parancs (keyword) az volt, hogy “computer” - az ez után következő szöveget utasításnak vette, - és mikor a szállítóval beszéltem telefonon, akkor nekiállt az általam említett programok indításának, meg ilyenek.
De már akkor jópofán válaszolt. Ha például mondtam neki, hogy “Hi, Sarah, you look good today!” - azt válaszolta, hogy “Thank you, you look good too!”!
Mondom: 1993-ban!

Ebben az időben még választhattál, hogy a Windows gépedet 16, (borzasztó) színnel, (akkor tanultam meg, hogy milyen szín a “teal”) vagy már esetleg 256-tal kéred... Ja, és szemétkosár, avagy “disposal bin” - az Apple “trash”- hoz képest csak 1995-ben, a Windows ‘95-tel jelent meg.

Ma már tényleg kevés a jelentősége, de akkor ez szinte fényévnyi távolságot jelentett.

A slussz(?)poén: van egy működőképes 1986-os Mac Classic-om, az első képernyővel integrált gépek egyike, amelyik eleve egy 800 kb-os floppyról indul, azon van a rendszer és a programok is!
Új korában többe került, mint most egy iPhone! (Én ajándékba kaptam vagy 15 éve, addig egy CAM gépet hajtott!)
20 éve még láttam egy Apple Lisa-t szolgálatban: egy fóliavágó gépet hajtott, akkor már 15 éve! Talán még most is menne, ha közben nem adták volna el a céget. Sajnos kihagytam. :(

Elnézést fiúk/lányok/egyéb, de sikerült nosztalgikus hangulatba noszogatni magam, aztán ez lett belőle.
De az almában legalább van némi vitamin is, állítólag! :))

Etniez 2018.09.14. 07:02:42

@morph on deer: Apple X 3 gigája kurva kevés. Mogyoródi videózott is róla. Nekem 6 giga van, igaz nem Apple. Ennyi már elegendő.
Az új almákba is ennyi kéne, vagy megint kevés lesz.

DirtyHarry 2018.09.14. 08:51:59

Volt olyan keynote valaha ahol elmondtak hány GB ram van a telefonokban? ...

weasel 2018.09.14. 09:26:04

@Almás Jóska: "legalább annyit megemlítettek volna, hány GB RAM van az egyes eszközökben" - az átlag Apple vásárlónak gőze sincs arról hogy mi a tököm az a RAM.

mindbender2 2018.09.14. 10:24:33

Az apple gondoskodik, hogy elavuljon barátom. Kicsikét minden frissítés után lassabb lesz az "elavult" modell. :)

Burpi Turpi 2018.09.14. 11:47:50

Vicces a cikk. Az Apple annyiért adja,amennyiért megveszik, ha nem vennék,nem emelnének árat ( ennyivel) mindig. S akinek van legalább 300k forintja,vagy megfelelő valutája rá,annak lesz átalakítóra is pénze a füleséhez.
Kicsit nézni kellene az ő oldalukat is, én is ezt csinálnám, simán.

kommentes nikk 2018.09.14. 12:53:20

Közel fél milla egy kurva telefonra, amin a júzerek 90%-a telefonálás mellett max fészbúkozik, instázik, meg kirakós játékokat játszik, hát tényleg rohadt sok értelme van.

Szelid sunmalac 2018.09.14. 15:32:15

@Burpi Turpi: Hassfelmetszo Jack tenykedesere is mondja biztosan par ember, hogy "en is ezt csinalnam". De ettol meg ez nem erv

DirtyHarry 2018.09.14. 22:36:19

@kommentes nikk: mert te ismered az összes user telefon használói szokását :D

DirtyHarry 2018.09.14. 22:37:35

@Szelid sunmalac: Az érv az az, hogy annyiért adják amennyiért megveszik. Nincs itt semmi más ideológia mint a kapitalizmus.
süti beállítások módosítása