Összemegy az Apple cerkája
2018. július 23. írta: Almás Jóska

Összemegy az Apple cerkája

apple-pencil.jpgHa valaki azt mondja nekem öt évvel ezelőtt, hogy ceruzákról fogok írni egy tech blogon, valószínúleg… <képzeljétek ide az összes klisés mondatbefejezést>. Viszont az Apple Pencil mellett akkor se mehetek el, ha én személy szerint nem használnám semmire. Figyelem a designerek munkáját és látom, mi zavarja őket. És figyelem azt, hogy merre halad az Apple… és már látom a fényt az alagút végén! Huhh, ez a nap igencsak klisés lesz.

Az Apple mostani ceruzája épp, hogy felér a grafittal, persze a márka miatt magas a felár, holott utóbbit kevesebb, mint előbbi feléér’ kapni… én meg fejjel megyek tőle a falér’.

Első generációtól nem is csoda, hogy eddig nem létező problémákat teremtett magának: míg a korábban „technológia mentes” ceruzák pont úgy fogtak a papíron, ahogy azt kellett nekik, addig ezt a tech mezőny igencsak túltolta. Valahogy nem esett le nekik, hogy az üveg sikamlós. Mondjuk ezen aligha fogunk majd változást tapasztalni az elkövetkezőkben, de legalább egy ezzel valamivel kompatibilisebb heggyel felszerelt eszközzel készül az Apple idén ősszel.

A ceruzaszerű élmény pedig még tovább erősödik majd a radír végződéssel! Tiszta újítás, nem? Szóval végre elkezdjük majd elérni azt a színvonalat, amit amúgy le akartunk váltani valami jobbra, de hát na. Valahol el kellett kezdeni.

Jön viszont a kérdés: hova lett a töltő csatlakozó, ha a helyén a radír? Hát kérem szépen, megszűnt. Helyét egy tolltartó veszi át (újabb 21. századi találmány!), ami vezeték nélkül tölti majd a ketyerét. Nyilvánvalóan ugyanerre a célra egy Airpower is megfelel majd, csak figyeljünk majd oda, hogy el ne guruljon a kis drága.

Szerencsére ezzel se lesz gond, az Apple-nél gondoltak rá: valószínűleg a tollak akasztós megoldását veszik át és esetleg a borítás anyagán is változtatnak, praktikus okokból. Zsebre akasztva szimplán könnyebb lesz majd irodán belül hurcolászni és bárhol feltölteni, ahol épp találni vezeték nélküli töltőt, meg magán a ceruza töltőjében is várható egy kis mélyedés, hogy könnyebben helyezkedjen bele. Viszont pont ezek miatt valószínűtlen, hogy a tintatartóhoz hasonló töltőt kapjunk: bár elég vagányan festene ez a régi-új divat, azt nem fogja az Apple sem eljátszani, hogy egyszer a ceruza hegyénél fogva, másszor meg az oldalán át lehessen tölteni bármit is.

Viszont, ha már vezeték nélküliség, akkor jön az AirPods 2-ben Apple Watch Series 3-ban használt W2 chip, hogy gond nélkül párosodjanak eszközeink, de a tudásán túl a fizikai méretét is közelebb engedik majd komfortzónánk belső határához.

Ui.: Nyugi, jön a füles cikk is hamarosan…

A bejegyzés trackback címe:

https://almasjoska.blog.hu/api/trackback/id/tr3114129283

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.07.24. 07:23:53

Na ebből egy szót sem értettem... wacom tollak pl évek, évtizedek(?) óta működnek külső táp nélkül. A galaxy note ceruzájának se kell áram. Az apple tollnak miért kell?

Almás Jóska 2018.07.24. 12:39:05

@Le a spammerekkel: Mert nem egy sima stylus, hanem tényleg egy grafikusoknak készült ceruza utánzat, tele érzékelőkkel. Ezért tudsz vele pl. satírozni, mikor az oldalára fordítod.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.07.24. 13:50:29

@Almás Jóska: ilyet tudjak az új wacom rajztáblák is, ha jól értelek... ezért nem értem, miért kell ennek a bigyónak aktív eszközként működnie.

Almás Jóska 2018.07.24. 14:21:28

@Le a spammerekkel: Digitális ceruzáról, nem rajztábláról írtam, ez is lehet egy forrása egy esetleges félreértésnek. Ez az amúgy is használatos iPad Pro-hoz készült, ami már kész rajztábla és amin Photoshopot meg egyebet is használnak képszerkesztéshez elég sokan. Én magam nem vagyok designer, de utánanéztem a Wacom termékeknek, mert érdekelt, miért nem kellhet töltés nekik. Akármelyik videót néztem is meg, mindenhol fényévekkel pontosabb és használhatóbb volt az Apple ceruzája, még ha ugyanazon a tableten használták is. Szóval visszakanyarodnék oda, amit előzőleg is írtam: az érzékelők miatt. Egyébként tölteni a mostanit se nagy kunszt, 15 másodperc alatt van 30 percre elég töltöttségen és akár az iPad-ről is lehet tölteni.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.07.24. 14:41:27

@Almás Jóska: apple ceruzát nem láttam még működni. A wacomok már sok éve is tudtak érdekes dolgokat, igaz, a cucc nagy része a táblában volt/van. Az enyém közel húsz éves, csak nyomásérzékenység van benne, de a precizitására nem lehet panasz. A picivel újabbak már érzékelték a dőlést is. Ennél többet egy grafitceruza sem tud az én kezemben.
süti beállítások módosítása