Mindenkit meglepett az Apple nagylelkűsége
2018. október 30. írta: Almás Jóska

Mindenkit meglepett az Apple nagylelkűsége

macbook_air.pngTúl vagyunk az idei utolsó keynote-on. Nem feltétlenül ért itt véget a termék update-k sora, de nagy volumenű bejelentésekre már biztosan nem kell számítani. Mivel minden oldalon megírták már, hogy mik jöttek ki, inkább azt nézzük meg, miért jó az nekünk, amit kaptunk?

Az Apple a MacBook Air-rel kezdte, tegyünk hát mi is így. Tudtuk, hogy 13,3”-os lesz és Touch ID-val érkezik, de azon túl minden meglepetés volt. Meg is lepődtünk: külsőre és belsőre egyaránt egy karcsúsított MacBook Pro-ra hasonlít, tudásában pedig gyakorlatilag nem hogy megegyezik vele, de van, amiben veri is a jelenleg is kapható, Touch Bar nélküli pici Pro-t. Persze kisebb a fényereje és a processzor az új generáció ellenére is kicsivel alacsonyabb számokat produkál, de akkumulátorban és fogyasztásban meg fényévekkel előrébb jár az Air, mint a 13"-os Pro. A különbséget gyakorlatilag észre se lehet venni, azt leszámítva, hogy szebb a ház és olcsóbb a gép. Bizony, a MacBook Air 20000 forinttal olcsóbb, mint a legolcsóbb Pro. És még jack csatlakozó is maradt benne!

Ez egyrészről izgalmas a specifikációk tekintetében, másrészt viszont előre vetít valamit. Az Apple árat emel, mindenben. Mindig arról volt híres, hogy drága és most, hogy elkezdtek felkapaszkodni a szintjére, tovább tágítja az eddigi határokat. Ha van még olyan termék, amihez nem nyúlt, akkor biztosak lehetünk benne, hogy annak is fentebb megy majd az ára. Ugyanakkor az már megnyugtató lehet, hogy a most bevezetett címkék – dollárban legalábbis – maradnak a következő néhány évben, nem kell tehát tartani attól, hogy most már minden évente drágulni fog.

macbook_air2.pngNa, de vissza a keynote-hoz. A MacBook Air egy sztár, szerintem az utóbbi idők egyik legjobb Apple terméke. És ugyanez igaz az új iPad Pro-ra is. Kicsit vastagabb ugyan a pereme, mint amire számítottam, de a teljesítmény egészen nevetséges, a szó legpozitívabb értelmében – őszintén szólva ilyen szintű növekedést a fene se vár el, még ha a cég a hosszú távú befektetésre alkalmas termékekről híres is. Kíváncsi leszek, ezek hány év után kezdenek majd lassulni/elavulni. Reméljük, addigra tényleg elterjedt az USB-C...

Az Apple Pencil 2-ről hallottuk a legkevesebb pletykát, de a jóslataim így is egészen igaznak bizonyultak: persze máshogy oldották meg, de csak megoldották azt, hogy ne guruljon el folyton és hogy vezeték nélkül is lehessen tölteni. Ha jól sejtem, a művészeknek egyetlen problémájuk van már csak: a színek hiánya. Ez mondjuk lehet annak is betudható, hogy az iPad-ek se érkeznek túl érdekes palettával.

apple_ipad_pro_2018.jpgNa, és ami kimaradt: a Mac mini. Mind közül ez volt a leginkább ledöbbentő, mert annyira nem lett erős cucc, legalábbis az árral kevésbé arányosan hízlalták belülről. Fura volt, hogy összehasonlítgatták az előző generációval, holott az már rég nem versenytársa semmilyen mai hardvernek és egészen ledöbbentett, hogy még hagytak a gépen 2 db USB-A-t. Kétlem, hogy két éven belül ne szüntetnék meg ezt a kedvezményt, szóval aki ilyesmivel tervez, az még most vegyen.

A mai keynote tanulsága szerintem alapvetően az, hogy a keretnélküli és világelső technológia (értsd: Face ID) további drágulással jár (aminek meg nincs kerete, annak ára egyszerűen csak a többivel együtt nő). Így lehetséges, hogy a MacBook Air barátinak mondható 480 000-es ára 1 millió felé is növelhető több RAM-mal és SSD-vel, a Mac mini pedig a 900-ezret képes alulról súrolni. Úgy, hogy ehhez még nem árt venni egy billentyűzetet, egeret meg valami kijelzőt sem.

A jó hír viszont az, hogy az Apple a mai keynote-tal kijelölte az utat a jövő évi fejlesztések felé is, szóval a következő cikkekben végre tényleg elkezdem összeszedni azt, amit sejteni lehet a 2019-es telefonokról és gépekről. Ha olvasnád, akkor kövesd be a blogot Facebookon is.

A bejegyzés trackback címe:

https://almasjoska.blog.hu/api/trackback/id/tr3114334937

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása