Mikor jön el a hajlított kijelzős iPhone-ok kora?
2018. szeptember 04. írta: Almás Jóska

Mikor jön el a hajlított kijelzős iPhone-ok kora?

bananfon.pngJövőre jelennek meg az első, nagyközönségnek szánt hajlított kijelzős Android készülékek, így joggal merülhet fel a kérdés: mikor fejleszt ilyet az Apple és egyáltalán hogy fog ez kinézni? Egyelőre nem könnyű megjósolni, pontosan melyik évre várható, de az igen, hogy hogyan fog kinézni egy ilyen iPhone.

Szóval idén a legfőbb változás, hogy nincs változás. Ezzel jelzi az Apple, hogy a Face ID 2.0-ra még várnunk kell jövő évig, akkor viszont a notch is zsugorodni fog. Egyre kétségesebb, hogy sikerülne eldugniuk a kamerát a kijelző alá, de az valószínűsíthető, hogy több érzékelőt és kamerát is egybe fognak tudni építeni, így széltében több hely jut majd a kijelzőnek. Ez lesz 2019-ben az egyik legfőbb szenzáció iPhone téren, egyéb designbeli eltérés pedig biztosan nem várható.

De van egy nagyobb akadály is. 2020-ra minden Apple telefon OLED technológiát használ majd, ebből viszont az is fakad, hogy a majdani hajlított kijelzősnek is hasonló minőséget kell felmutatnia. Az összecsukható, mindenfelé papírszerűen hajlítható kijelzők nagy része jelenleg képtelen az OLED kezelésére, bár ellenpéldát éppenséggel erre is láttunk már. A fejlesztők szerint viszont az, hogy az OLED kis méretű kijelzőkbe is hajlíthatóan érkezzen, méghozzá tömeggyártásban, még várat magára. Hogy mennyit, azt nem tudni pontosan, csak az biztos, hogy az Apple erre fog leghamarabb lecsapni, ha egyáltalán. Lehet, hogy a néhány hónapja készült interjúk óta fejlődött a technológia, de bőven van miért kivárnia az almás cégnek a konkurencia teljesítményét. Például, hogy vajon kinél lehetne legyártatni egy ilyen újszerű telefont úgy, hogy az megfeleljen az Apple-féle kritériumoknak is?

Tovább nehezíti az ügyet, hogy az Apple jelenleg a microLED technológián dolgozik, amivel idővel az OLED-et szeretné kiváltani. Nyilván először csak az Apple Watch-ban, esetleg az iGlass-ban jelenik majd meg, de előbb-utóbb a telefonokban is ezt kezdik majd használni, ehhez pedig kérdés, hogy alkalmas lesz-e egy hajlított kijelző.

Márpedig annak kell lennie, mert a hajlított telefonok kora megkerülhetetlen, de vissza már nem lehet majd lépni a szebb képért cserébe. Kis kitekintés: akármennyire tűnt is logikusnak a négyzetes kijelző használat, az iPhone X és utódai miatt ez a trend át fog alakulni egy barátságosabb, lekerekített végbe. Könnyen lehet, hogy hamarosan a TV-k, monitorok is így érkeznek. Az Apple Watch Series 4 már egészen biztosan, szóval a trend házon belül már terjed. Ugyanez várható a hajlított kijelzőkkel is, talán pont akkorra, amikor a kerekítéses átalakulás már lezajlott más cégeknél is.

És végül a legfontosabb: okkal beszélek hajlított, és nem hajlítható kijelzőkről az Apple tervei kapcsán. Ha kényünk-kedvünk szerint csavargatható eszközre váltanánk minden iPhone-t, az súlyos lemondásokkal járna anyaghasználat szempontjából. Nincs többé rozsdamentes acél- és üvegborítás, helyette kissé gumiszerű műanyagból állna az egész eszköz, amit aztán hússzor kiejtünk majd a kezünkből, annyira beleizzad a tenyerünk már a puszta tartásába is egy melegebb nyári napon. De a teljesítmény is ugyanilyen lemondásokkal járna, mert például a processzor melegedéséből fakadó hőelvezetés ezeknél az anyagoknál szintén nehézkesebb.

Az Apple pedig pontosan tudja ezt, így nem is tervezi hajlítható telefonok vagy tabletek kiadását. Az Apple Watch-nál elképzelhető, hogy bepróbálkoznak a technológiával, de ami az iPhone-ok és iPad-ek jövőjét illeti, annál egész más várható: a banán forma. (A fenti kép csak a vicc kedvéért került be, a valódi design-t lentebb fejtegetem.)

Ez a forma egy rég bejegyzett ötlete az Apple-nek, amitől aztán sokan kaptak sokkot, hogy mégis hogyan férne be egy ilyen telefon az emberek zsebébe, de pánikra semmi ok. A banán alak nem a hajlítás szögét jelenti, hanem az irányát, és ez kizárólag az ergonómiát szolgálja. Néztétek-e már például a tenyereteket: mennyire szögletes vagy épp egyenes? Amikor a kezetekben tartjátok a telefonotok, akkor hány százalékával érintkezik? Nem lenne-e jobb, ha könnyebben belesimulna? Ennyi változás kivitelezhető anélkül is, hogy a zsebben tárolás sokkal nehezülne.

Az Apple pedig pontosan ezt tervezi két-három éven belül. Meghagyja a karcokat és olcsó anyaghasználatot a kísérletezőknek, ő pedig tartja magát prémium cégként és értékálló, de a legmodernebb technológiát is implementáló eszközt dobja piacra. Az ilyen iPhone-okat úgy a legkönnyebb elképzelni, mint a már most is kapható, hajlított TV kijelzőket. Könnyű megszokni és végső soron élvezetesebb is a használata a hagyományos készülékekhez, de gyenge pontja a betekintési szög: aki mellettünk ül, annak már rosszabb lehet az TV nézés élménye. Viszont egy telefon esetében a legtöbbször épp az a gond, hogy egy tömött buszon legalább öten látják, ki kivel szextingel.

Mert az Apple mindenkire gondol.

A bejegyzés trackback címe:

https://almasjoska.blog.hu/api/trackback/id/tr6614220743

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása