Miért drágább egy iPhone, mint egy Androidos telefon?
2018. augusztus 21. írta: Almás Jóska

Miért drágább egy iPhone, mint egy Androidos telefon?

applevsandroid.jpgA múltheti alkotói szabadságomon arra jutottam, ezt a hetet nem a jóslásnak, hanem valami egész másnak szentelem. A közelmúlt egyik nagy bejelentése miatt úgy érzem, ideje beszélnünk az iOS kontra Android vitáról, mert már így is rengeteg embert hoz indokolatlanul nagy lázba. Én a blog témájából fakadva elsősorban az Apple pártját tudom fogni az efféle vitákban, de hadd tegyem hozzá, hogy volt idő, amikor az Android és a Windows Phone volt számomra az abszolút favorit. A máig tartó viták legfőbb témája viszont az, hogy vajon jogosan kér-e többet az Apple a telefonjaiért a konkurensekhez képest. Most, hogy a Samsungnak hála ez az alaptétel is megdőlni látszik, különösen fontossá vált elbeszélgetnünk az okokról.

Alig pár napja debütált a Note 9, amiért az újdonságok iránt érdeklődő Androidosok egy része odavan, másik felük azt mondja, ez csak egy szinten tartó fejlődés, de nem nagy innováció. Akárhogy is, a Samsung ennek a készüléknek az árazásával belépni látszik a csúcsok csúcsának tartott 1000 dolláros ármezsgyébe. Aminél jogosan lehetne kérdezni, hogy hol a gond, hiszen az Apple is ezt csinálta tavaly és „úgy fair”, hogy van ezen a szinten is versenytársa. De ne feledjük, miért kér el ennyi pénzt a Samsung, mert csak aztán válik érthetővé az iPhone-ok mindig magasabb árazása.

Tudjuk, hogy idén ezer dollártól lehet majd kapni a szinte pontosan Note 9 méretű iPhone (X) Plus-t, a Samsung tehát most azt állítja, a két készülék tudása legalább egyenrangú. Pontosabban mégse, mert ő azt állítja, a hozzá adott stylus megnöveli az értékét, tehát a telefon valódi ára ennél alacsonyabb, csak hát kötelező hozzá megvenni ezt a kiegészítőt. Egyébként ezzel sincs semmi gond, sokak szívesen lemondanának a töltőről és a fülhallgatóról is, csak hogy lentebb menjen a telefon az ára, de ugyebár ez sem opció. Minden cég maga dönti el, hogy a termékeit milyen csomagban árusítja, mi csak „elszenvedői” lehetünk ennek.

Viszont a tény, hogy egy Androidos készüléket egyforma áron adnak egy iPhone-nal, konkrétan az Apple termékét teszi olcsóbbá. Amikor ugyanis almás készüléket veszel, nem csak a hardware-ért, hanem a szoftverért is fizetsz. Android esetében ez ingyen van, az Apple viszont elkéri az árát kimondatlanul is. És most nem arról van szó, hogy az iOS jobb lenne, mert ma már az Android is hasonló színvonalat képvisel hozzá funkciók tekintetében. Az Apple viszont konkrét kiegészítőként tekint a szoftverére.

Van az a marketing mondás, hogy ha valami ingyen van, akkor vigyázz, mert te vagy az árucikk. Erre gondolok, amikor furcsállni kezdem az iPhone szintű Androidos árazásokat. A Google felhasználói szerződésében, vagyis onnantól, hogy használni kezded a telefont és még regisztrálsz is ugyebár a rendszerébe, szóval onnantól kezdve engedélyezed neki, hogy MINDENT tudjon rólad. Ez egyébként iOS-nél is nagyon hasonlóan van, egy fontos különbséggel. Az Apple nem adja el az adataidat, azokat a saját fejlesztéseihez használja fel. Ezzel szemben az Androidnak pont az a lényege, hogy minden lényeges dolgot megtudjon rólad: kivel barátkozol és hol. Merre jársz szórakozni, mikor fekszel le aludni, milyen zenéket szeretsz stb stb. És aztán ezt eladja, hogy célzott hirdetést kapj. Ez elsőre talán nem tűnik rossz ötletnek, de két dologról semmiképp se feledkezzünk meg.

Egyrészt mivel az Apple nem adja el az adataidat, így célzott, sőt, semmilyen hirdetést nem fogsz kapni. Az alkalmazásboltban persze láthatsz fizetett ajánlásokat, de nem személyreszabottan és még csak használni se kötelező ezt a részét. Androidon ezzel szemben az alkalmazások többsége olcsóbb vagy ingyenes, viszont minden létező programban ott van a reklám, vagy ha épp nincs (és nem fizettél érte), akkor az valószínűleg a Google terméke, aki történetesen mindent tud rólad, például minden egyes megnyitáskor ellenőrzi, hol vagy, annak ellenére is, hogy te mondjuk ezt a funkciót kikapcsoltad. Ezek nem összeesküvés elméletek, hanem a Google által is bevallott, csak persze nem reklámozott dolgok.

És ez különösen fontos kérdés most, hogy kezdenek az okoshangszórók tért hódítani: a Google mostantól mindent beszélgetést, minden tüsszentést, minden orgazmust rögzíteni tud, amit aztán elad. Nem hiszed? Pedig nincs egyedül a Google, az Amazon is próbál az ő útjára lépni, az Amazon Echo például három percenként küld jelentést, használattól függetlenül.

Ha már idáig eljutottál a cikkben, felmerülhet benned: „Értem, ez van, de miért kéne ez engem érdekeljen? Miért baj az, ha valaki tudja, mikor tüsszentek?” Azért, mert az a valaki elkezdheti monitorozni ennek gyakoriságát. Nem is nagyon fog számítani, hogy kitől jön épp, ha sok tüsszentést hallani egy helyiségben, akkor ott bizonyára van elég beteg ahhoz, hogy érdemes legyen feldobni megfázás elleni gyógyszerek reklámját, vagy a Google Maps legközelebbi használatánál feltűnés nélkül megjeleníteni azt a közeli gyógyszertárat, amit korábban sose emelt volna ki, csak mondjuk az adatokat és azt figyelembe véve, hogy melyik gyógyszertár fizetett többet egy ilyen megjelenésért, a „komfortod szolgálatába áll”. És figyeljétek meg, a Google rendre hoz olyan, az intim szférát maximálisan sértő döntéseket, amiket úgy ad elő, hogy az a felhasználó érdekében történik.

Mondok egy másik példát. Ma elkezdték a tech cégek okosítani, vagyis a netre kötni minden létező cuccunkat. Van már okos mosógép, okos porszívó, okos vibrátor és még okos fogkefe is. Gondolom a szexjátékos példára többen lennének kíváncsiak, de ha már diszkrécióról és intim szféráról van szó, maradjunk csak a fogkefénél. Szóval képzelj el egy appot, amire rákötöd a fogkefédet és így a fogmosási szokásaidat tudod rögzíteni, az ígéret szerint pedig a szájhigiénéd javítani. Szól a készüléked, ha nem jó szögben vagy nem elég alaposan, esetleg túl gyorsan csináltad, netán kihagytál valamit. Ha elég okos, talán még arról is szól majd, hogy egy mákszem ott maradt. Csakhogy mindezt egy netes adatbázisba küldi, benne a fogmosási gyakoriságoddal, esetleges trehányságoddal és akár arról is beszámolhat, ha változást észlel, például elkezdenek kilyukadni vagy kihullani a fogaid. Ha összefüggést észlel a fogmosás hanyagolása és a fogsorod változása közt, akkor ezt a tudást valószínűleg az adatbázisból is meg lehet vásárolni, ami kiköthet mondjuk az állami egészségszolgáltató kezében (a példához lehetőleg ne a mai magyar informatikai rendszert párosítsátok), aki azt mondhatja, hogy mivel a probléma megelőzhető lett volna, ez a kezelés neked drágább lesz, mint alapból lenne. És persze, az ilyen alkalmazások függetlenek az operációs rendszertől, de a Google sajátjai ugyanúgy működnek.

A hasonló díjemeléses sztorik elsőre akár jogosnak, hasznosnak is tűnhetnek, de ez a vita már nagyon messzire visz. Mert mi van, ha a barátnődnél alszol minden második nap, de nála nem okos a fogkeféd? Vagy ha a munkahelyeden is tartasz egy másikat, amit a céges telóval párosítottál, így a saját készüléked nem ismeri? Az ilyen szintű adatgyűjtés nem lehetetlen, a hasonló döntésekhez szükséges információ pedig már most is elérhető. Az egyetlen akadálya ennek a tonnaszámra felgyűlt adat, vagyis a Big Data feldolgozása. A jelenlegi manuális módszer használhatatlan, épp ezért mesterséges intelligenciát fejleszt lényegében minden nagyobb tech cég, hogy az képes legyen az általa végrehajtott parancsok osztályozására és elvileg anonim, de azért adott esetben visszakövethető módon elkönyvelni. Ezért készül Alexa, Cortana, Siri és „mindenki” más.

Ezzel tudunk visszakanyarodni az alapkérdéshez: szükségszerű volt, hogy drágábbak legyenek az Apple termékei, mert ezzel jelezhették: bár begyűjtjük az adataid egy részét (egyébként jóval kevesebbet, mint a konkurencia), de azokat legalább nem adjuk tovább harmadik félnek, így megkülönböztetés, gúnynevén személyreszabás nélkül élheted a mindennapjaidat és használhatod a technológiánkat. Az Androidos készülékek iPhone-os árazása viszont legitimálja a módszeres adatlopást, ami egyes szakértők szerint már nemzetbiztonsági problémát jelent. Ezért fontos az Apple Maps kijavítása és ezért lenne fontos előbb-utóbb egy saját kereső fejlesztése az Apple részéről. Mert hiába kap rengeteg pénzt a Google-től, eljön az idő, amikor már nem legyintenek az emberek az adatvédelmi nyilatkozatok láttán, hanem rettegve futják át, hogy ma épp milyen infót akarnak kisajtolni belőle egy szimpla stopper használatához. És jó lenne, ha ekkor is lenne legalább egy cég, akihez mernek fordulni.

A bejegyzés trackback címe:

https://almasjoska.blog.hu/api/trackback/id/tr3014191443

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JorEl 2018.08.22. 08:52:39

Az alapfelvetéssel nincsen semmi gond, valóban a szoftverstratégia a legnagyobb különbség a két platform közt, sőt ez valójában a fő érv az apple mellett egy android vs. iphone összehasonlításban. Viszont cserébe az android elleni érvelés több sebből is vérzik, jó lett volna utánajárni, mielőtt ez a szakajtó baromság napvilágot lát. Most ez a post így pontosan olyan hatást kelt, mintha azt mondanánk, hogy a földről azért jelenthetjük ki, hogy gömbölyű, mert a spagettiszörny a szíriuszon elhelyezett platinatömbbe gravírotza a lézerszemeivel, hogy ez a valóság.

midnightcoder2 2018.08.22. 08:54:06

Amivel az alma többet tud, az a marketing. Az Apple ahogy kijött a garázsból azóta is elsõsorban marketing, design és jogi cég volt. Amióta pedig Jobs meghalt, már annak is másodosztályú.

savrola 2018.08.22. 10:08:55

"Egyrészt mivel az Apple nem adja el az adataidat, így célzott, sőt, semmilyen hirdetést nem fogsz kapni." Ezt nem igazán értem, ugyanis szinte bármelyik iOS appban van reklám... Van amelyik opcionális és ad érte valamilyen bónuszt, ha megnézem, van amelyik csak felvillan. Az más kérdés, hogy mennyire személyre szabott, de az alap állítás, hogy nincs hirdetés, egyszerűen nem igaz.

Almás Jóska 2018.08.22. 10:24:44

@savrola: Pedig az egészség app aligha mutat reklámokat, itt most az Apple és a Google által gyártott alkalamzásokról van szó. Az más kérdés, hogy egyéb fejlesztőket ki hogyan szabályoz ilyen téren, de az ilyen harmadik féltől származó appok is a Google hirdetési rendszerét használják általában, iOS-en is.

savrola 2018.08.22. 10:39:57

@Almás Jóska: Ja, hogy az Apple gyári appjai... Úgy már mindjárt másként hangzik. De az meg ugye nem életszerű, hogy csak azt használja a földi halandó... Vagy csak fizetős appokat... Maga a The Weather Channel is tol hirdetést, pedig ugye ők "gyártják" az iOS házi időjárás appját is...

Roland Dara 2018.08.22. 10:50:06

Tehat azert vegyek 50.000 helyett 500.000ert telefont hogy maskepp monitorozzanak. Ha pedig nincs fel millam telora ujonnan akkor dogoljek meg telefon nelkul. Ertem en :)

Sean MacTíre 2018.08.22. 11:05:35

A Iphone X plus es a Note 9 eseteben erdemes osszehasonlitani magat a szoban forgo ket tollat is. A Samsung ezt mar szepen kifinomitotta.

Ivan Striga 2018.08.22. 12:08:10

Lehet magyarázni a bizit, csak a matek mást mutat: computerworld.hu/uzlet/az-apple-akkora-arressel-dolgozik-hogy-beleszedulunk-241958.html
Ne felejtsük el, hogy egy pár évre tervezett használati eszközről beszélünk, ami sem hardveresen sem szoftveresen nem különbözik igazán a konkurencia hasonló minőségű termékeitől. Ami az adataiddal történő sáfárkodást illeti, ne legyenek illúzióid, pláne ha aktív használója vagy a közösségi média platformoknak :)

Almás Jóska 2018.08.22. 13:09:56

@Sean MacTíre: Így igaz, de inkább várjunk szeptemberig az összehasonlítgatással, mert az Apple is rajtra kész ceruza fronton, csak erről ritkán esik szó a szivárogtatások kapcsán: almasjoska.blog.hu/2018/07/23/osszemegy_az_apple_cerkaja

M_Ali 2018.08.22. 13:10:48

Szerintem nincs az az Android ingyen, gondolom a Sony, Huawei, Xiaomi, Samsung és a többi is fizet a Googlenek az Android licencért. Innentől kezdve azt meg beépítik a termék árába.

protézisesh 2018.08.22. 13:11:18

@Roland Dara: aki elhiszi, hogy egy 50ezres androidos kacat annyit tud, mint egy 500.000es apple (mellesleg a legdragabb iphone is “csak” 400), az elegge naiv....

Illetve kimaradt az irasbol, hogy mennyi virust irnak androidra vs mennyi iOS-re? Mert miutan egyre tobben es egyre tobbet bankolnak/ vasarolnak telefonon, az sem egy utolso szempont, hogy mennyire vannak biztonsagban a kartyaadataid. Mert az hamarabb fáj, mint az okosfogkefélési szokasaidbol levezetett reklamok megjelenese...

protézisesh 2018.08.22. 13:11:20

@Roland Dara: aki elhiszi, hogy egy 50ezres androidos kacat annyit tud, mint egy 500.000es apple (mellesleg a legdragabb iphone is “csak” 400), az elegge naiv....

Illetve kimaradt az irasbol, hogy mennyi virust irnak androidra vs mennyi iOS-re? Mert miutan egyre tobben es egyre tobbet bankolnak/ vasarolnak telefonon, az sem egy utolso szempont, hogy mennyire vannak biztonsagban a kartyaadataid. Mert az hamarabb fáj, mint az okosfogkefélési szokasaidbol levezetett reklamok megjelenese...

midnightcoder2 2018.08.22. 15:13:31

@protézisesh: Mi olyat tudsz megcsinálni az 500 ezres IFosodon amit én az 50 ezres droidon nem ? Telefonon bankolni pedig eleve nem biztonságos akármilyen telefonról is van szó. Arra ott a laptop + telefon SMS kombó. Banki adatot nem tartunk telefonon.

protézisesh 2018.08.22. 16:06:16

@midnightcoder2: először is szépen beszéljél! Én sem minősítettem az androidos telefonodat. Másodszor: egy egy éves i7-et használok, ami újan is csak 200 volt nem 500 (azt már elmondtam, hogy 500ezres iphone nincs is, a legdragabb hivatalos magyar iphone is “csak” 439ezer...), ja és ez is céges, tehát nem vettem magamnak.
Harmadrészt zsíros kemyérrelmis jól lehet lakni, meg rántott hússal is, meg kobe marhával is. Az 50ezres telefon a te androidod, a 200-400 ársáv a húsételek, az ötmilliós Vertu meg a kobe marha.
Mit tud többet? Anyagfelhasználás, tartósság, üzembiztonság, bevizsgált alkalmazások, amik gaantáltan futnak, plusz nincs rá vírus. Amelyik androidos telefon ugyanezt a szinvonalat tusja, az pont ebben az ársávban mozog, legyen akár Samsung Galaxy akár Sony Xperia, akár Huawei. A Xiaomi még kicsit olcsóbb. De magadnak hazudsz, ha azt hiszed, hogy ugyanazt kapod, mint egy 300ezres telefonnal.
Az egy más kérdés, hogy a kapott többletek NEKED nem érdekesek (ahogy anyám se akar QR kódokat beolvasni, vay VR szemüveggel fruitninját játszani a telefonjával). A különbség kettőnk között annyi, hogy én nem mondom rád, hogy csórólúzerproli vagy, te meg leugatsz engem, hogy drága telefonom van. Pedig én erőlködés nélkül vehetnék olyant, mint a tied, te pedig valamiért elkerülted a drágább telefont. Akkor is, ha ötödikén épp van annyi lóvé a számládon, hogy ki tudnád köhögni. Szóval ha javasolhatom 1: gondolkozik
2: beszél ( a sorrend nagyon fontos...)

fda 2018.08.22. 17:45:04

A cikkíró szerint tényleg azért van az Apple minden létező terméke évtizedek óta vastagon túlárazva, mert más a két cég reklámokról alkotott elképzelése?

Emellett android operációs rendszert futtató készülékek között vannak nagyon olcsók, közepes árúak és nagyon drágák, ios pedig csak egy gyártó készülékein fut, amihez még a lélegzetvétel is drága. Mit mivel is hasonlított össze?

Kb. olyan volt ez, mint az az okfejtés, hogy miért drágábbak a ferrarik, mint a dízelmotoros autók.

midnightcoder2 2018.08.22. 19:17:59

@protézisesh: Az én telefonom egy xiaomi redmini note 3 plus. Alu ház, jó minőségű kijelző, nem retina de netezni, e-bookot olvasni, térképet nézni pont jó. Amire használom az alapvetően könyvolvasás, a beépített szótárakkal (van hozzá konfigolva egy angol-magyar, illetve ha az kevésnek bizonyulna akkor egy angol-angol), telefon, SMS, térkép, net, a heti kajapénzemet tároló bankkártya appja, C++ IDE, Java IDE, C# IDE, Python, konzol rajta pár linuxos progi portjával (vim, node js, PHP, stb), SQLite, meglapul rajta még egy jó öreg ZX-Spectrum emulátor, és persze a szokásos térkép, gmail, böngésző. VR-re viszont tényleg nem annyira jó, de erre alapvetően igazából a PC lenne az (mobilon szerintem egy ideig még nemigen lesz Skyrim VR és más hasonló kategóriás cucc). Amire a VR része jó lenne, azok a 3D-s VR képek, de annak viszont akkor lenne értelme, ha olyan fényképezőgépem is lenne amivel ilyet tudok csinálni. Ja, és annyi előnye is van a telónak, hogy bármikor rá tudom telepíteni az általam készített programokat, anélkül hogy ehhez Apple számítógépre, vagy fejlesztői licenszre és más hülyeségre lenne szükségem.

Plusz, a teló elmegy úgy 2-4 napig egy töltéssel úgy 3 év után is (igaz, facebookot nem használok). Vírusom soha nem volt, pedig vagy 5 éve használok különféle droidos eszközöket. Ja, és a fizumból nem igazán lenne kihívás az 500 ezer forintos telefon sem ha ez lenne a vágyam.

protézisesh 2018.08.22. 20:17:49

@midnightcoder2: ugye mennyire máshogy hangzik? :)
Én meg boldogan használom az iphonet, élvezem, hogy az egy apple ID mindenhova bevisz, keszulekvaltasnal csak beirom az id-t es minden ugyanott van, mint a regin. Az asszony es a gyerekek is iphone-on vannak (mas generaciokon), de a csaladi megosztasok klasszul mennek, illetve a tudasommal betoltheto “rendszergazdai” feladatokat meg tudom oldani ugy, hogy van rola elkepzelesem, mit is csinalok. Senkit nem akarok rabeszelni az iOS-re, ahogy az audira, bmwre, alfa romeora sem. _nekem_ ez felel meg, tudok vele elni, ha masnak mas a jo. Peace!

metartADMIN 2018.08.23. 10:59:23

még jó h olvashatatlan ezen az átlátszó flekken, mert enniy hülyeséget leírni

kíváncsiskodó2018 2018.08.23. 14:02:16

@M_Ali: sztem rosszul gondolod, mivel az android nyílt forrás kódú mint a linux, ha veszel egy linuxos laptopot azért se fizetett az x gyártó plus pénzt, sztem a samsung és társai se fizetnek jelenleg pénzt a google-nek az android alap rendszerért :)

kíváncsiskodó2018 2018.08.23. 14:08:26

@fda: ezzel nem értek egyet, nézzünk példának egy macbookot meg egy zenbookot, közel azonos áron közel azonos teljesítménnyel, minőséggel rendelkeznek, apple kicsit drágább, illetve ha olcsóbb akkor gyengébb, de nem jelentősen. almát ne a körtével hasonlítsuk össze, lásd ne a 60ezres legolcsóbb celeron processzoros operációs rendszer nélküli laptopokhoz hasonlítsd :) azért tűnnek drágának az apple termékek, mert alsó kategóriás gépeket nem árul, ha megnézed a leolcsóbb apple számítógépet, ami jelenleg újonnan kapható, az 180ezerért a mac mini, i5-ös processzorral, operációs rendszerrel :)

kíváncsiskodó2018 2018.08.23. 14:11:31

@kíváncsiskodó2018: média lejátszóknál, volt egy elvileg 4k képes xiaomi média lejátszóm kevesebb mint 2 hétig, mert nemhogy 4k-t nem tudott lejátszani de a full hd is szaggatott rajta, 30ezer ft votl a készülék újonnan, piszkosul melegedett, vettem egy helyett egy apple tv 4k-t, gond nélkül streameli a 4k hdr filmeket wifin is, itt tény h az ára majdnem duplája mint a xiaominak viszont ez tudja is azt amit kell neki :)

Thomas Dantes 2018.08.23. 17:59:32

Magasról teszek rá, hogy megfigyel-e a google. Mi van, féltek ,hogy a google megtudja, hogy a kekcsés pornót szeretitek?
Engem nem érdekel ,hogy célzott reklámok vannak...mivel semmilyen reklám nem érdekelt soha.

Ami érdekel milyen a telefon maga. Az ár/érték arány. Bizonyára kiváló az Ipfone X, de tud többet, mint egy csús Samsung, ha már többe kerül?
Nem.
Akkor minek vennék ilyet?

fda 2018.08.24. 19:00:01

@kíváncsiskodó2018: Eszembe se jutna egy macbookot összehasonlítani egy 60 ezer forintos notebookkal, nem is írtam semmi hasonlót. Eleve nem is az ártól érdemes indulni, hanem a műszaki tartalomtól.
Ettől még tény, hogy az összes apple cucc kimondottan drága, ha nem hiszed, nézegesd meg a műszaki paramétereit, hogy mennyiért mit adnak ők és mások mennyiért adnak hasonlót.
Ha már szóbahoztad, notebook ügyben olyan árak vannak, amik más márkáknál gyakorlatilag nem léteznek. Ha értesz kicsit hozzá, azonnal látod a brutál árkülönbözetet, mindenki más is látja, amit egyébként tovább fokoz, ha bármi kiegészítőre (valami átalakító, kábel, fülhallgató, akkumulátor) van szükség, mert az apple direkt rájátszik, hogy lehetőleg semmivel ne legyen kompatibilis, hogy lassan asztalt, széket is tőlük kelljen venni, amire rá lehet rakni egy számítógépet vagy mellé a telefont. Ettől még lehet műszakilag jó, itt az szóba se került. De ne állítsd hogy nem drága; a cikk írója, amire reagáltam, ne próbálja ezt a prémium árazást a iOS telefonok valamiféle reklámozási módszereivel megmagyarázni.

kíváncsiskodó2018 2018.08.25. 09:18:36

@fda: asszem értek hozzá :) ezért mondom amit mondtam, nem vitatom el, hogy drágább egy apple számítógép mint a többi, viszont nem annyival mint az ember gondolja :)
pl Asus Zenbook UX310UA, 12GB memória, i5, 128-as ssd, Intel UHD graphics Bruttó: 306 000,-
Macbook Air 2017-es modell: szintén i5, 128-as ssd, intel HD graphics 8GB ram Bruttó: 299 900,-
tény a zenbook már 8ik generációs i5 a macbook nem meg 4 giga memóriával több van benne. Az is tény, hogy zenbookon kívül is vannak ilyen gépek, de a macbook is és a zenbook is ultrabook kategória, az audit se a suzukihoz kell hasonlítani hanem mondju ka bmw-hez :)

kíváncsiskodó2018 2018.08.25. 09:37:52

@fda: az átalakítós meglátásod jogos, de konkurens gyártók is adnak ki olyan telefont amihez pl átalakító kell egy bevállt fülhallgatóhoz pár perces keresés után: xiaomi mi mix 2S usb C jack átalakítós megoldás :) félre értés ne essék nem védem az apple-t csak a túlzott támadás sztem nem jogos, nem vitatom drága, nem vitatom van jobb hardverű eszköz, OS izlés kérdése, volt sok S szériás Samsungom, most 2,5 éve egy Iphone 6S-em van, imádtam a Samsungokat, félve is váltottam, viszont 2,5 évet egyik Samsung se bírt, borzasztóan elavultak ez idő alatt, a 6S-t ha közeljövőben lecserélem akkor az az akku miatt lesz, mert az akku ideje már nem az igazi, este már fel kell rakni töltőre

midnightcoder2 2018.08.26. 07:10:01

@kíváncsiskodó2018: Ja, az Android Linux, az Apple pedig FreeBSD. Legalábbis az OSX kódját onnan nyúlták az Apple "mérnökei". Előzőleg pedig éveken keresztül nem tudtak megcsinálni egy normális, stabil oprendszert. A windowson már ezer éve preemptív multitask volt az NT-ken, az IOS-en pedig az volt az újdonság hogy már tudott két alkalmazás is futni úgy, hogy az egyik az elõtérben futott, a másik pedig a háttérben állt. Ja, és voltak a DA-k amit az alma menüből indíthattál, és amik ha megfagytak vitték az egész OS-t mert hogy kooperatív multitaszkkal ment az egész.

Apátok_mi 2018.08.26. 08:52:57

Azt hiszem az android 6 óta minden alkalmazásnak meg tudom adni, h mihez férhet hozzá. Nekem pl egy böngésző nem férhet hozzá a mikrofonhoz, kamerához. Jelenleg max a böngészési szokásaimhoz szabott hirdetéseket kapok, azért is tudom h így van, mert általában fingja nem szokott lenni, h mire vagyok kiváncsi. Aki meg körberakja magát okoseszközökkel az megérdemli, h minden lépését, tüsszentését, stb. nyomokövessék. Ettől nem fogok hasra esni az I-phonetól, ettől még mindig csak egy erősen túlárazott középszerű eszköz marad.

midnightcoder2 2018.08.26. 10:06:45

@Apátok_mi: Ez a megfigyelés dolog amúgy is puszta üldözési mánia. Akit meg akarnak figyelni, azt meg fogják figyelni, ahogy 100 évvel az okoseszközök előtt is megtették. Az pedig, hogy intimbetét helyett olyan cikkek reklámjai jelennek meg amikre előzőleg kerestem, szerintem kimondottan pozitív dolog.
Ettől függetlenül, amit titokban akarok tartani azt titokban tartom. Pl. nem piszkálom a bankszámlámat ugyanarról az eszközről amin keresztül jóváhagyom az egyes tranzakciókat. Nem kezelek érzékeny céges adatokat a mobiltelefonomról, ahogy a sima mezei windowsos PC-mről sem. A magánlevelezésemet viszont igen, ezt ha bárki veszi a fáradtságot magának és megszerzi, legyen boldog vele.
A legviccesebb az egyébként, hogy leginkább azok a hülyék sírnak amiatt, hogy a Nagy Testvér figyeli őket, akik simán kiteszik a teljes magánéletüket a közösségi oldalakra. És ha erre rákérdezel, akkor az a büszke válasz, hogy igen, de azt önként!

fugyp 2018.08.26. 11:07:44

Szerencse, hogy Magyarországon a cikkben leírt személyre szabott hírdetések gyerekcipőben járnak. Az, jogy vásárolok valamit, majd az appokban azt látom újra... nem zavar. Az, hogy gyógyszettárat ajánljon, MO még le van maradva. Szóval lehetséges, hogy egyszer zavaró lesz a google személyeskedése, de nem MO-n, és nem mostanában.

AK76 2018.08.26. 14:09:10

Milyen marhaság már az iOs mellett érvelni, hogy azért kell külön fizetni érte, mert az Apple nem adja tovább az user adatait, miközben MINDENKI, op rendszer függetlenül regisztrálva van vagy a FB-n vagy a többi közösségi szarságon, ahonnan simán kikerülnek az user személyes adatain kívül még az oda nem regisztrált barátainak,ismerőseinek az adatai is, amikkel aztán a harmadik fél azt csinál, amit csak akar, lásd Cambridge Analytica botrány...
Az Apple azért adhatja drágábban a telefonjait (és az összes hardverét) MERT MEGTEHETI, amíg a felhasználó elhiszi hogy különleges,tartós,és kiforrott csúcstechnológiát vásárol horror összegekért, addig meg is fogja tenni..Aztán az élelmesebbje majd nekiáll Horváth András,meg Magyarósi Csaba kaliberű coming outokat nézni YT-n,ahol kiderül hogy a szar attól még szar marad,ha sztaniolba csomagolják,akkor is.

Sütemény1975 2018.08.26. 16:48:16

Kevés unszimpatikusabb cég létezik mint az Apple. Meg ez a feltétlen rajongás. Bármit csinál az Apple a rajongók (birkák) szó nélkül lenyelik. Annak idején Jobs elmondta nekik, hogy mi miért van így, és miért jobb minden. Ezek meg kajálták.

Negrogo 2018.08.26. 17:45:12

Szamomra 1 dolgorol arulkodik annak a szemelye aki iphone -t vesz, jo dragan, europaban! Hulye, hozza nem erto! Na meg ott a kivagyisag. Azert veszi mert azt hiszi kulomb mint a tobbi illetve mivel mindenki tudja indokolatlanul draga ez a telo igy egyfajta statusz mutogatas, hogy meg azt is meghetem, hogy kidobok +100ezret feleslegesen mert nekem a minden szempontbol jobb x marka csucs androidos keszuleke nem eleg. Az en ismeretsegi koromben meg nem lattam olyan vkit andriodrol valtott volna ios-re de forditva igen. Max olyat aki win-es mobilrol valtott ifonra. Nem veletlen ugye. Mar korabban is benezte a telefon vasarlast, azota se okosodott...

PapitaHD 2018.08.27. 10:12:49

@protézisesh: "Anyagfelhasználás, tartósság, üzembiztonság, bevizsgált alkalmazások, amik gaantáltan futnak, plusz nincs rá vírus."
Annyira biztos maga a nagyságos Alma is a készülékei "üzembiztonságában" meg "anyagfelhasználásában", hogy még a félmillás telójára is kemény 1 év garanciát ad. Ez is mutatja a minőséget igaz? Elégedett vagy nagyokos mikor kiadsz az állítólagos csúcsminőségért "csak" 200 ezret és kapsz rá 1 év jótállást? Közben az "hűdegagyi" kínai telókat pedig megkapod 2 év garival. És mielőtt még elkezdenéd a süketelést az almának sincsen igazi, rendes márkaszervíze itthon ugyanabban a sufni balkáni szervízben kötnek ki (telemax és társai) ahol a kínai márkák. Rendes márkaszervíze csak a samsungnak és lg-nek van itthon.
Azt is jól leírtad melyek azok a funkciók amikre te képes vagy az ios-sel és egy 50 ezres droidon ne lehetne megcsinálni. Frodítottan én neked kapásból felsorolok párat amit bármelyik filléres droidon megcsinálhatsz de almán nem tudod: teljesértékű fájlkezelő (érts olyan mint egy windows-on vagy macen), böngészőből fájlok letöltése, gyorstöltés!, bluetooth-os fájl transfer, mobilos fizetés nfc-vel (itthon nem megy almával mai napig), pc-re csatlakoztatás és bármilyen típusú fájlok ide-oda másolása, reklámok teljes letiltása, háttérben is futó youtube app, stb...
A retina kijelző is milyen jó, hogy elhangzott mert ezt is csak az alma fanok kajálják be. A retina display egy marketing fogás, semmit nem jelent az nem vmi apple által gyártott panel típus, egyszerű mezei gagyi lcd kijelző. Az aplle továbbra is csak egy szoftvercég ők nem gyártanak semmit az utolsó csavarig más cégektől rendelgetik össze a készülékeik alkatrészeit beleértve a kijelzőt is. Az én 150 ezres OnePlusomban pl OLED kijelző van ami vitathatatlanul fejlettebb panel típus mint az ezeréves gagyi lcd amit még a közel 400 ezres iphone 8 plusban is van pofájuk belerakni.
Használd csak boldogan a Kínában gyártott almádat remélem 1 év elteltével is üzembiztos lesz mert ha nem akkor dobhatsz ki újabb százezreket az ablakon.

metartADMIN 2018.08.27. 10:56:24

megy a cenzúra ezerrel

Nagy Zoltán 989 2018.08.27. 12:44:17

Gyerekek, tanult itt valaki árazási stratégiákról? Mindenki tényleg azt hiszi, hogy itt a szolgáltatások színvonala, használt alkatrészek minősége (leszámítva persze a gyémántberakás, stb dolgokat), vírus nélküliség, adatok eladása, stb miatt drága egy telefon (vagy bármilyen más termék)? Ti tényleg azt hiszitek, hogy egy Prada vagy Vitton táska hasonló tényezők miatt kerül többszázezerbe???

Nagy Zoltán 989 2018.08.27. 13:38:52

@Sütemény1975: egyetértek! (amúgy unszimpatikus szó nincs - antipatikus van :))

bandika57 2018.08.28. 23:43:31

@PapitaHD: A világ boldogabbik felén 2 évet adnak iPhone akármire. Persze vannak megkötések benne.

eßemfaßom meg áll 2018.09.17. 19:17:37

@tivA: "Először is nincs ingyen az Android, kell azért fizetni rendesen. Senki sem fog egy rakás pénzt egy operációs rendszer fejlesztésére fordítani hogy aztán ingyen osztogassa."

Ne beszéjjé már hülyeségeket, az Android ingyenes és ittavégefusselvéle. és még emellett van egy halom ingyenes oprendszer aminél egy rakás pénzt fordítanak a fejlesztésre majd osztogatják ingyen. Fura a világ.

DirtyHarry 2018.09.21. 15:09:54

@midnightcoder2: Milyen banki adatokat tárol a telefonos app? :) Nem tárol többet mint a böngésződ. Mellesleg a telefonon is jelszó meg sms komboval lépsz be, de van ahol ezeket le tudod kapcsolni és elég neki egy pin vagy touchID. Rajtad áll hogy állitod be.
süti beállítások módosítása