Az Apple és a kiterjesztett valóság jövője
2018. augusztus 08. írta: Almás Jóska

Az Apple és a kiterjesztett valóság jövője

iglass.jpgAz Almalé és Kungfu állt elő egy hónapja azzal a felvetéssel, hogy az Apple a leendő autója miatt feszült így rá az AR vonalra – annak ellenére, hogy a mai változatát fél percen belül meg lehet unni és a technológia mai haszna az átlag felhasználó számára a zéróhoz tendál. És szerintem igazuk van, de van ebben még több is.

Az Apple ma már egyszerűen nem hajlandó felesleges termékekbe pénzt ölni, az utóbbi időben is legfeljebb arra láthattunk példát, hogy nem ölt eleget valamibe, amiben lett volna potenciál. Az Augmented Reality viszont pont egy olyan terület, hogy senki se látja benne az igazi potenciált, az Apple mégis minden egyes termékbemutatónál elmondja és megmutatja, hogy az adott eszköz mennyire AR kompatibilis. Gondolom, nem kell magyaráznom, hogy ezt nem ok nélkül teszik – ők hisznek valamiben és szeretnék, hogy ezt a lelkesedést mi is átvegyük. Mondjuk eddig nem igazán sikerült.

Valószínű viszont, hogy már csak egy-két évig kell várnunk a nagy leleplezésre, amikor is megjelenik az első okosszemüvege, az iGlass. Egy Apple Watch-hoz hasonló ketyerét képzeljetek el, ami vezeték nélkül csatlakozik az iPhone-hoz és sok tekintetben függője is annak. Egyértelmű, hogy a vékony és könnyű kialakítás kulcsfontosságú lesz ennél a termékcsaládnál is, így a mindennapi használata nem megterhelő lesz, hanem egy világlátást változtató készülék: anélkül, hogy reklámok ezreit kapnánk az arcunkba, látjuk majd a térkép alkalmazásban, hogy merre kell mennünk vagy hogy mi a története egy híres épületnek. Siri természetesen beépítve érkezik, így őt kell majd ezekhez a feladatokhoz megkérnünk, más tartalommal nem is fogják majd kitölteni a teret. Persze erre fog majd a Google, Amazon vagy valaki más, reklámból élő cég egy olcsóbb alternatívát kínálni, ahol a végén még a világot is szépiában vagy más filterekkel láthatjuk, de ez már ijesztően hasonlítani fog a We Happy Few című játék drogos világára.

we-happy-few-4-720x720.jpg

Pedig az AR szemüveg több ennél: mivel egy átalakított Face ID (esetleg EyeD?) fogja védeni, az ehhez szükséges kamera képes lesz azt is figyelni, hogy az önvezető autóban elaludt-e esetleg az utas, és szükség esetén fel tudja ébreszteni. Merthogy az Apple-féle önvezető autóhoz kötelező lesz a szemüveg használata, a fenti okon túl egyébhez is. Egyrészt azon lehet majd az autó állapotát ellenőrizni, így ezen keresztül jelezhet az autó, ha lemerülőben van, de talált a közelben egy töltőállomást. Másrészt ezáltal lesz kivédhető az is, hogy a mobilját nyomkodja, mert a telefonálás is megoldott lesz a beépített fülhallgató által – ez hosszú távon akár az AirPods halálát jelentheti majd.

Viszont a szemüveg is éppolyan átmeneti, kb. öt generáción át fejleszthető eszköz lesz, ami után új alternatívát fogunk keresni, ez pedig igen valószínű, hogy a tükörbe és ablakba épített kijelző lesz. Ha ez megvan, onnantól kezdve a közlekedés újból átalakul majd: eltűnnek a reflektorszerű fények az autókról és csak a vitorlásokon alkalmazott helyjelölők maradnak, mert a kijelzőn akár éjjellátó üzemmódban is látható lesz az út. Az indexelés felesleges lesz, mert az egymás közelében lévő autók folyamatosan küldik az infót a sebességről és a tervezett irányról 5 vagy 6G-n át, az utakat pedig olyan üveggel veszik majd körbe, amik belülről infót és sajnos reklámokat, kívülről pedig állatriasztó figyelmeztető fényeket ad.

A bejegyzés trackback címe:

https://almasjoska.blog.hu/api/trackback/id/tr4614164247

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VT Man 2018.09.13. 19:46:08

Álmodj nagyobbat, Daniel Craig: Sycamore könyvét érdemes elolvasni.

Az sci-fi, de a fenti írás is. Ott a kijelző nem szemüvegben van, hanem egy pár kontaktlencsében, amit majd ki se kell venni soha. A többi ötleted nagyjából benne van a könyben, és több is.
süti beállítások módosítása