Mi jön az okostelefonok után?
2018. december 11. írta: Almás Jóska

Mi jön az okostelefonok után?

future.jpgNagyon izgalmasan hangzik az okostelefonok jövője: vezeték nélküli töltés, hajlított kijelző és keret-, valamint notch mentes, gyönyörű microLED-del világító felhasználói élménykavalkád. Viszont ezzel össze is foglaltam mindazt, amilyen előrelépés a következő években érkezi fog. Persze az olyan fejlesztéseket, mint a jobb hálózat, DSLR-re hajazó kamera(szett) és az egyelőre feleslegesen erősödő processzor meg grafikus gyorsító, már megszoktuk. Na, de mi jöhet ezek után?

A cím kicsit félrevezető lehet, pedig ez nem célom. Viszont a hagyományos okostelefonok helyét részben vagy egészben, de hamarosan a hardverektől megtisztított, pusztán streamelésre alkalmas rendszerek vehetik át. Ez hasonlóan fest majd kívülről a most megszokott gépekhez, hiszen egy zsebbe tehető kijelzőről van szó, legalábbis felhasználói szemmel. Belülről viszont egész másra kell számítani: legnagyobb részt akkumulátorra, meg persze egy-két alapfeladatot ellátó hardverre.

Láttunk már a folyamatos fejlesztés pótlékaként kitalált streamelésre példát a játékos platformokon, de akkoriban még a technológia se volt rá igazán készen, másrészt valószínűleg a hardvergyártók lobbija se tett jót az ötletnek. Az 5G-s hálózatok korában viszont, amikor az autók maguktól flangálnak majd, elég fura lenne, hogy ez a technológia ne terjednek tovább más területekre is. Ha már a forgalomból felgyülemlő adathoz képesek leszünk folyamatosan bővülő szerverparkot létrehozni, akkor mi akadálya lenne mondjuk a mobiltelefonoknál is ugyanezt alkalmazni? Úgyis mindenki a személyes adatainkra pályázik, miért ne tehetnék egy hasonló húzással a cégek a saját tulajdonukká mindazt, amit ma még a magunkénak gondolunk?

Persze nem feltétlen lesz ez azonnal sztenderd, eleinte elképzelhető, hogy csak az "olcsóbb" készülékekben lesz jelen az efféle spórolásnak, míg a prémium kategóriát az fogja jelenteni, hogy egyáltalán van benne bármi. Hogy önállóan gondolkodó "agya" lesz. Külön díja lesz annak, hogy bizonyos adatokat még az eszközön tartsunk, ne a felhőben. A mobilnet pedig egy idő után egyszerűen nem lesz kikapcsolható szoftveresen azokon, amikbe nem építenek egy erőművet.

Érdekes kérdés, hogy mi lesz ekkor az iOS-szel? Kétféle verziót gyártanak-e majd belőle? Lehetséges-e, hogy utána már más is gyárthat majd iOS-es készüléket, licenszelt operációs rendszerrel? Elvégre a hardveres optimalizáció a szervereken fog múlni leginkább, a kamera minőségében meg egyéb apróságban fellelhető különbségekkel pedig nem nagyon kell a cégnek foglalkoznia egy bizonyos szint felett. Kb. mint az iPhone 6S és 6S Plus között.

Lehet, hogy elképzelhetetlennek tűnik, pedig volt már rá példa, hogy az Apple nem csak a saját gépein futtatta a saját rendszerét és a jövő nagyon úgy fest, hogy nem az újra meg újra eladott hardvereké, hanem a havidíjas szolgáltatásoké. Mert ki mondta, hogy az iOS örökké "ingyenes" lesz (hiába fizetünk érte a készülék árában)?

A bejegyzés trackback címe:

https://almasjoska.blog.hu/api/trackback/id/tr3514471542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Haloperidol 2018.12.12. 09:09:58

Én már most a Librem telefonokra fenem a fogam, nilván nem leszenk tele virtual reality játékokkal, de én csak telefonálni netezni és kommunikálni akarok, mégpedig privát módon...

fantomasz85 2018.12.12. 10:36:13

Azért a fizika nyújtotta korlátok le fogják törni a lelkesedést, erre mérget lehet venni. Lehet álmodozni sci-fi filmekben látott világról - én egyelőre örülnék, ha nem kellene naponta/másfél naponta tölötgetni a telefont... Meg fantázilunk önvezető autókról stb. - közben nyakunkon a népességrobbanás, klímaváltozás, az élőhelyek pusztulása, társadalmi feszültségek - majd előbb oldjuk meg ezeket, oké?

Majjomkácska 2018.12.12. 11:17:56

Érdekes, hogy a jövőt taglaló cikkben egyedül az Apple és az IOS van megemlítve.

iattilagy 2018.12.12. 12:32:46

Ez a cikk baromság. Próbálkozott ilyennel az ipar régebben, ez lényegében egy thinclient amit leírsz. Na ez még irodában se működött igazán, kábellel. Egész egyszerűen kell a helyi számítási kapacitás.

"Belülről viszont egész másra kell számítani: legnagyobb részt akkumulátorra, meg persze egy-két alapfeladatot ellátó hardverre." Egészen másra? Mi van? Ahhoz, hogy te normálisan hálózatra csatlakozz kell egy rendes oprendszer, megoldható máshogy de garantáltan borzasztó lesz. A kamerának szintén mindenképpen szükséges helyi feldolgozás.

Az fel se merül, hogy mégis hol a fenében fogsz kiszolgálni egyszerre ennyi fullHD vagy az feletti streamet? Hol fér el az éterben ekkora sávszélesség?

Maradjunk annyiban, hogy mindenki törődjön a saját dolgával és ne képzelegjen hülyeségeket olyan dolgokról amiről fogalma sincs.

Alick 2018.12.12. 13:29:56

"Az 5G-s hálózatok korában viszont"

Ehhez először is dömpingáron kínált, minden szempontból korlátlan mobilnet kéne.
Másrészt online se lehet mindent megoldani, pl. túrázáshoz letölthető offline turistatérképeket szoktam használni, már csak a hegyekben bizonytalan térerő miatt is.

Berelhetoreklamfelulet 2018.12.12. 14:17:37

@Majjomkácska:
Cikkbait cikk egy olyantól, aki nem ért ahhoz amiről ír. Pont jó helyen van az index kötelékében, hozza az elvárt színvonalat...

Ha köcsög akarnék lenni, azt mondanám, hogy nem az "okos emberek" jönnek az okos telefonok után XDD

erkölcsi hulla 2018.12.12. 15:43:02

@Majjomkácska: "Érdekes, hogy a jövőt taglaló cikkben egyedül az Apple és az IOS van megemlítve."

Kicsit sem reklámszagú.

Sosem vennék ilyen túlárazott hulladékot.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2018.12.12. 15:49:38

"míg a prémium kategóriát az fogja jelenteni, hogy egyáltalán van benne bármi."

Csak jelzem, hogy ez pontosan olyan lépés volna, mintha a PC-től haladnánk az azt megelőző multitaszkos, időmegosztásos, terminálokról kezelhető lokális hálózati gépek felé. Az akkor valamiért nem volt elég jó. Nem zárható ki, hogy a visszafelé irány praktikus lesz, de egyszerűbb azt mondani, hgy gőzünk sincs, még mit tudnak a vásárlóra erőltetni.

Egy olyan ugrásszerű javulás az akkumulátorok képességében, mint amit a processzorok gyorsulása mutatott 1990 és 2000 között, igazán jól jönne. Vezethet oda egy most még előre nem látott felfedezés. Egy telefonnal jól együttműködő, csak praktikus képességekkel felszerelt, olcsó, hosszú üzemidejű óraféleséget kifejleszteni is jó lesz, arra én is vevő lennék. És valaki írhatna végre egy sebességre optimalizált, erőforrás-takarékos, jól áttekinthető, karbantartható, értelmetlen biztonsági lyukakkal nem teleszórt Androidot is. Tudom, ez utóbbi csak eltévedt ábránd marad, mint a hatvanas években a jövőbe látott rakétaautók.

2018.12.12. 17:25:28

A privátszféra megszüntetése mindig is a hatalmon lévők szándéka volt (persze a sajátjukon kívül), csak eddig nem volt meg hozzá a szükséges technológia. Az emberiség nagy kihívás előtt áll.

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2018.12.12. 19:50:54

"...DSLR-re hajazó kamera(szett)..." Na, kb. eddig tudtam komolyan venni ezt a cikket. Naponta kb 10000-szer leírják mindenfelé a neten (is), hogy a mobilba épített "kamera" sosem tud olyan jó képminőséget elérni, mint egy fényképezőgép. Csak utána kéne nézni. Egyébként, meg, ha már a jövő: pár év múlva már inkább MILC lesz a fényképezőgép, nem DSLR.

A cikk többi jóslása is inkább egy sci-fi, Apple logóval turbózva, a bankárhatalom igényeit kiszolgálva.

totii 2018.12.12. 19:52:24

@Majjomkácska: Ha elolvasod a blog címét, akkor nem olyan érdekes.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.12.12. 20:45:20

@iattilagy:

"Hol fér el az éterben ekkora sávszélesség?"

Elférni éppenséggel elférne, csak ehhez egyre magasabb frekvencia kellene. Sajnos azonban minél rövidebb a hullámhossz, annál inkább hasonlít a terjedése a fényéhez. Ezért pl. egyre kisebb cellákra van szükség, márpedig nehezen elképzelhető, hogy egy erdőben vagy az Alföld alig lakott területein is kiépítenének ilyen nagy sávszélességet. Már a 4G sincs mindenütt kiépítve, az 5G még annyira sem lesz, a nagyobb sávszélességről már nem is beszélve.

Bobby Newmark 2018.12.12. 22:03:29

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Megoldás a magas torony+irdatlan energia is...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.12.12. 22:48:25

@Bobby Newmark:

"magas torony"

Csak sík terepen, szabad rálátással.

"irdatlan energia is"

Ezzel csak az az aprócska gond van, hogy a telefonnak is hasonlóan irdatlan teljesítménnyel kellene adnia. :)

Továbbá a nagy sávszélességhez (adat) nagy sávszélesség (frekvencia) is kell, azaz ha nagy területet akarsz lefedni nagy sávszélességgel, akkor korlátozott lesz a kiszolgálható kliensek száma. Városokban a cellaméret nemcsak azért kicsi, mert az épületek miatt rosszak a terjedési viszonyok, hanem azért is, mert egy cella csak korlátozott számú klienst tud kiszolgálni. Ezért csökkentik az adó teljesítményét, ez a lefedett terület csökkenését eredményezi, cserében viszont egymás zavarása nélkül sűrűbben helyezhetők el a cellák.

Bobby Newmark 2018.12.14. 11:47:37

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Azt nem mondtam, hogy JÓ megoldás, csak hogy megoldás :D
És hát annyira magas torony kell, hogy ellásson a domborzat fölött, nyilvánvalóan. :P

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.12.14. 13:55:54

@Bobby Newmark:

"Azt nem mondtam, hogy JÓ megoldás, csak hogy megoldás :D"

Ha neked megoldás, hogy kilós akkumulátort cipelsz magaddal és több tucat wattal sütögeted az agyadat telefonálás közben, ám legyen.

"És hát annyira magas torony kell, hogy ellásson a domborzat fölött, nyilvánvalóan"

Milyen magasra torony kell szerinted ahhoz, hogy egy erdőben is működjék? Vagy a telefonáló másszon fel a legmagasabb fa csúcsára? - Persze miért ne? Nem JÓ megoldás, de megoldás. :P

Bobby Newmark 2018.12.14. 14:29:50

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ne gondold már, hogy megvalósíthatónak tartom.

Viszont abba azért belekötnék, hogy
"minél rövidebb a hullámhossz, annál inkább hasonlít a terjedése a fényéhez. Ezért pl. egyre kisebb cellákra van szükség,"
Ezt úgy adod elő, mintha ez így előttünk állna, mikor utoljára a hosszúhullámú rádióadás volt ami át tudott hullámozni a dombok fölött.
Már a 450Mhzel is egyenesen lehet csak "lőni", és azt már nem is használjuk GSMre.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.12.14. 18:41:06

@Bobby Newmark:

"utoljára a hosszúhullámú rádióadás volt ami át tudott hullámozni a dombok fölött."

Ez komoly?

"Már a 450Mhzel is egyenesen lehet csak "lőni","

Ez komoly? Akkor bizonyára az 1800MHz-es rádióhullámok nem ismerik a fizikát, mert én akkor is tudok telefonálni, ha az adó és a telefonom között ott áll a házam.

Bobby Newmark 2018.12.14. 21:43:05

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Ez komoly?"
Mert mi a tököm használ manapság Hz nagyságrendű frekvenciát tucat kilométeres távokra, távközlésre? Mesélj, kérlek!

l=c/f
szóval a 450,000,000hz hullámhossza az
300,000,000[m/s]/450,00,000[1/s]=0.66m
1800Mhz esetén ez 16 centi.
Az a sugár nem megkerüli a házat, hanem izomból átmegy rajta. Nem képes mást, fizikailag.
Egyébként erre rájöhettél volna abból, hogy a házadBAN is tudsz telefonálni, nem csak mögötte.

Ennél azért kicsit felkészültebbnek tűntél eddig, ha értelmesnek nem is...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.12.15. 10:04:15

@Bobby Newmark:

"Az a sugár nem megkerüli a házat, hanem izomból átmegy rajta."

Is. Ami persze a fény terjedésére is jellemző, mi? :P

"Az a sugár nem megkerüli a házat"

Pedig meg is kerüli, ha nem is közvetlenül a ház mögé. Olvasgass a diffrakció fogalmáról, meg úgy általában a hullámterjedésről. Rád férne a tanulás, hiszen még azzal sem vagy tisztában, miért követik a hosszúhullámok a Föld görbületét, és a rövidebb hullámhosszak miért nem (annyira).

"Ennél azért kicsit felkészültebbnek tűntél eddig, ha értelmesnek nem is..."

Imádom, amikor egy tudatlan és felkészületlen ember a tudásának hiányosságait a másik fél leszólásával és személyeskedéssel próbálja kompenzálni. Ezek helyett inkább tanulnál egy kis fizikát. Persze a személyeskedéshez és a másik fél mocskolásához sem tanulás, sem ész nem szükségeltetik, amint ezt a te példád is jól mutatja.

Bobby Newmark 2018.12.15. 12:54:54

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Na leszopsz te bő nyállal, faszparaszt!

Tehát mindenben igazat IS adsz nekem, de azért osztod a magas lóról? Mindezt azután, hogy elbaszott hülyeségeket beszélsz?

Hát ez esetben beszélgessen veled a büdös kurva anyád.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.12.16. 00:00:54

@Bobby Newmark:

Nocsak, előbújt belőled a kultúra? :P
süti beállítások módosítása